Támogatott tartalom

2021.12.24. 06:01

A 750. év legizgalmasabb pillanatai

Királyi várossá emelkedésünk jubileuma Győr közös ünnepe volt.

Fotó: O. Jakocss Peter .

Méltó és maradandó értékekben, élményekben gazdag esztendő volt 2021, Győr királyi várossá ranggá nyilvánításának 750. évfordulója. Az volt a városvezetés szándéka, hogy ez az év az egész közösség ünnepe legyen. A különböző rendezvények látogatottsága, érdeklődése, részvétele és népszerűsége visszaigazolta ezt az elképzelésünket, összegezte az ünnepi év eseményeit dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, aki emlékeztetett arra: a Covid-járvány jelentősen megnehezítette az ünneplést, de alapvetően befolyásolni nem tudta.

dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere

 

Az első negyedévben főleg könyvek kiadását tervezték, a legkülönbözőbb, Győrhöz kapcsolódó kötetek láttak napvilágot. Elkészült az ezüst emlékérem, a Magyar Posta emlékbélyege is. A Magyar Nemzeti Bankkal pedig megállapodtak egy hivatalos fizetőeszköz, a 750 forintos pénzérme kiadásáról is. Ezt minden 20 év alatti győri fiatal ünnepélyes keretek között, ingyen átveheti. 

 

A legfelemelőbb esemény, a Városháza téren fölavatott Győr kereszt volt. Győr a törökök megállításával, a vár visszaszerzésével a keresztény Európát védte meg 1598-ban.  Ennek emlékére Ausztriában is több Raab-keresztet emeltek, a győriek érdemeit köszönettel megfogalmazó felirattal, melyek közül sok a mai napig is áll.  Győrben ez az első ilyen kereszt, mely emlékeztet az egész Európa kereszténységét megtartó dicső cselekedetre. 

 

A kulturális programok közül kiemelkedett Placido Domingo, aki a Győri Filharmonikus Zenekarral lépett fel a Dunakapu téren. A rockzene legendái közül is többen koncerteztek Győrben. Az Iron Maiden énekese Bruce Dickinson és Roger Glover, a Deep Purple basszusgitárosa a Győri Filharmonikusokkal közösen adott koncertet, melyet a Metal Hammer magazin az év egyik legkiemelkedőbb zenei eseményének nyilvánított. Csaknem minden műfajban szerveztünk koncerteket, népi- és világzenei fesztivált, Öt Templom Fesztivált, és egyéb helyi rendezvényeket. A győriek személyesen is találkozhattak a Széchenyi téren az indiánfilmek legendás főszereplőjével, Gojko Mitic színművésszel. Karácsonyra sikerült megnyitnunk a győri 750 múzeum kávézót, sorolta a város polgármestere, aki örvendetesnek nevezte, hogy a város szinte minden polgára részt vett valamilyen eseményen.  

Győrben az I. Világháborúban eltűntek a harangok a Városházáról. A jubileumi évben Insbruckban 31 új harangokat öntetett a város. Így aztán mostantól minden nap megszólal a harangjáték Győrben, melynek dallamai időszerűen változni fognak. 

 

A képzőművészet is helyet kapott a nívós programban, itt rendeztük meg az eddigi legteljesebb Munkácsy-kiállítást, ahol két, máshol még soha nem kiállított képeket láthatnak jelenleg is az érdeklődők, hívta fel a figyelmet dr. Dézsi Csaba András. 

 

Képriportunkban az idei év legemlékezetesebb pillanatait idézzük fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában