A lyukas zászló 65. évfordulója

2021.10.23. 06:35

„Legyőztük a félelmet” – videós riport az 1956-os szabadságharc győri forradalmárával

Büki Lajos az egyik utolsó túlélője a kisalföldi ’56-os eseményeknek. Harmadrendű vádlott volt a tíz győri forradalmárt bíróság elé állító „Török István és társai” című perben. Ebben az ügyben négy halálos ítéletet követelt Grátz Endre ügyész. A tragikus sorsú Török István bitón végezte 1958-ban. Büki Lajost a hatvanöt évvel ezelőtti vérrel itatott, mégis „emelkedett” győri forradalmi napokról és néhai barátjáról, Török Istvánról kérdeztük.

Szeghalmi Balázs

2021.10.19. '56-os riport Büki Lajos, A forradalom győri túlélőjére is halálbüntetést kért egykoron az ügyész. Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

„Ezt a rendőrségi fotót levéltári anyagokban találtam magamról” – kezdte Lajos bácsi, majd pénztárcájából előhúzta a fakuló, gyűrött fényképet. 19 éves múlt, amikor a felvételt készítették.

Büki Lajos rendőrségi fotója 1957-ből.

A viharos 1956-os forradalom után több mint egy év telt el, amikor 1957 novemberében kopogtattak érte a nyomozók a belvárosi albérletben, a mai Apáca utca 49. szám alatt. A régi kis ház a mai napig áll, innen indult útnak 1956. október 26-án reggel Török István és két forradalmártársa, Élő Tibor és Büki Lajos a győri városháza elé. A hármast a hatalom a nyomozati anyagokban és a vádiratban is – előre ítélkezve – „bandának” titulálta.

Hazatért New Yorkból, hogy kivégezzék

Október-november fordulóján, a forradalom győztes napjaiban Török István autóval járta a megyét, Büki Lajos és Élő Tibor követte. Perükben ezért Bükit minduntalan Török helyettesének nevezték. Hárman szerte a megyében és Vasba is vitték a forradalom győzelmének hírét, kiterjesztették a nemzeti tanácsok hatáskörét, megszervezték a rendfenntartást, sőt, október 29–30-án Budapestre is eljutottak. A Parlamentben átadták a vagongyár munkástanácsának követelését.

Azok a dicsőséges győri napok: ismeretlen fiatal Rákosi-szobrát akassza fel épp az egyik kandeláber csúcsára a győri Városháza előtt. Fotó: Régi Győr/Fortepan

Győrt november 4-én, a kora hajnali órákban foglalták el a szovjetek. Büki Lajos emlékei szerint november 5-én még röplapokat terjesztettek és korábbról megtartott pisztolyaik mellett a vagongyári üzemi őrség fegyvereit is magukhoz vették. Miután a pufaj­kások már üldözték őket, november 8-án Győrből Sokorópátkára mentek és Büki Lajos nagyszüleinek házában húzták meg magukat. Végül, tíznapos bolyongás után, Répcevis mellett lépték át a magyar–osztrák határt.

Török István portréja Budapesten, a Terror Háza falán.

Kegyelmet ígértek, halálbüntetést kapott

„Salzburgig jutottunk, Élő Tibort itt láttam utoljára. Választhattam volna, hogy Amerikába vagy Ausztráliába megyek. A lelkemben azonban a honvágy győzött” – emelte ki Lajos bácsi. Török István eljutott New Yorkba – itt az ENSZ-székházban fel is szólalt a „magyar ügyben” –, ám ő sem bírta a száműzetést. Bár kegyelmet ígért neki a hatalom, Hegyeshalomban rögtön letartóztatták 1957 októberében.

A koncepciós perben számtalan koholt vádat hoztak fel Török István és társai ellen. A 28 éves mártíron a halálos ítéletet 1958. december 2-án hajtották végre a győri börtönben. Büki Lajost első fokon 8, másodfokon 12 évre ítélték. Márianosztrai rabság után, 1963-ban amnesztiával szabadult a Budapesti Gyűjtőfogházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában