harangjáték

2021.08.11. 11:26

Megérkeztek a győri Városháza harangjai – Sok-sok fotó

37 darab, összesen 620 kilogramm tömegű bronzharang érkezett ma reggel a győri Városházára.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Az Innsbrucki Grassmayrn öntödében készült alkotások a keleti kistoronyban kapnak helyet. A tervek szerint naponta 5 alkalommal szólal meg a harangjáték, 7-22 óra között elütik a negyed és egész órákat. Hétvégéken pedig ezeken túl öt tematikus blokkból hallhatunk egy-egy dalt.

A Városháza harangjátékának dallamait 37 harang adja majd.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

„Bár a jubileumi év hamarosan – ahogy a várossá válás óta eltelt 750 év mindegyike – tovatűnik, a harangjáték nem csak megőrzi, de fel is idézi mind az ünnepekkor, mind az egyszerű hétköznapokban ezt a jeles alkalmat, amelyet minden egyes kongatással megőrzünk a történelem számára” – fogalmazott Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Kiemelte, az új harangok méltó emléket állítanak az évfordulónak.

A Városháza harangjátéka azonban még nem teljes. A legnagyobb, nyugati toronyban helyt kapó harang, még nem érkezett meg. Az 1800-as évek elején öntött, és az I. Világháborúban hatóságilag lefoglalt Tűzharang helyébe öntött harang a tervek szerint decemberben érkezik meg végső helyére. Később ez üti majd az egész órákat.

Megérkeztek a győri Városháza harangjai
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában