a szolgáltató márciustól ellenőriz

2021.01.28. 07:51

Új matricákat kapnak a kukák Sopron térségében

Új, 2021-es érvényesítő matricákat küldenek a napokban az STKH ügyfeleinek. Ezeket ki kell ragasztani a kukákra, mert márciustól fokozottan ellenőrzik az érvényesítő matricák meglétét, ezáltal a jogosultságot.

Bódvai Ildikó

Fotó: Mathe Daniella

A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (STKH) 261 település hulladékának kezeléséért felelős. Tavaly már kaptunk matricát, a szolgáltató akkor vezette be az egységes ellenőrzési rendszert. Az újdonságnak számító módszer azonban sok ingatlantulajdonos figyelmét elkerülte és nem ragasztották fel az azonosítójukat a kukára, ezért van most szükség újakra. Csak az nhkv által küldött új matricákkal jogosult az adott ingatlan tulajdonosa igénybe venni a hulladékszállítást.

Az STKH kommunikációs munkatársától megtudtuk: az érvényesítő matricát is tartalmazó számlalevelet várhatóan január végén, február első napjaiban kikézbesítik a 2020. IV. negyedévi számla mellékleteként. Nagyban megkönnyíti a munkájukat, ha csak az aktuálisan érvényben lévő matrica marad az edényeken. Az azonosítót a kukán jól látható helyre kell felragasztani. A társasházak közös használatú kukáira minden edényhasználónak fel kell ragasztania a saját matricáját. Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek több edénnyel, illetve több telephelyen veszik igénybe a hulladékszállítást, külön levélben fogják megkapni a tájékoztatást és a matricákat.

Felhívják a figyelmet, hogy ott is őrizzék meg az érvényesítő matricát, ahol zsákos hulladékszállítás van. Ők egy jól látható helyre, például a postaládára ragasszák ki, hogy az STKH munkatársai el tudják végezni az azonosítást. Az eseti megrendelésekhez nem küldenek matricát, itt a számlázást teljesítésigazolás alapján végzik, az ürítésre vonatkozó igényeket pedig legalább 12 órával korábban, írásban kell jelezni valamelyik ügyfélszolgálaton.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a rendszernek akkor van értelme, ha mindenki egységesen részt vesz benne, ezért az STKH márciustól a teljes szolgáltatási területén megkezdi az ütemezett ellenőrzést. Amelyik kukára nem ragasztották fel a matricát, beazonosítatlan edényként fogják kezelni és előfordulhat, hogy az STKH nem végzi el az ürítését. Akik nem kaptak, vagy nem a szerződésüknek megfelelő űrtartalmú, darabszámú hulladékgyűjtőre vonatkozó matrica került a mellékletükbe, a számlalevélen megjelölt ügyfélszolgálati irodával vehetik fel a kapcsolatot.

Ha nincs matrica, előfordulhat, hogy nem viszik el a szemetet.

 

A szolgáltató azt is kéri a lakosságtól, hogy a kukát a gyűjtés előtt úgy helyezzék ki, hogy a matricás oldala nézzen az úttest felé. Így könnyebb a leolvasás.

Tudni kell, hogy nem mindenki kap új matricát, az üdülők és az időszakosan szerződött ügyfelek esetében a 2020-as meglétét fogják vizsgálni. Problémával vagy további tájékoztatásért az ügyfélszolgálatokhoz lehet fordulni. Részletek a www.stkh.hu oldalon találhatók. Elektronikus ügyintézés az [email protected] e-mail-címen lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában