Lassan itt az igazi hideg

2020.10.14. 08:24

Győrben a biztonságot keresik a hajléktalanok: elindultak a sátrakból a város felé

Az őszi hidegek beálltával a peremvidékekről szemmel láthatóan több hajléktalan húzódik beljebb a városba. A jelenséggel megkerestük a győri önkormányzatot és a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztályát.

Hécz Attila

20201006 Győr A hajléktalanok a hideg időjárás miatt behúzódnak a városba, Képen: padon alvó hajléktalan ember Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Az őszi hidegek beálltával a város peremvidékén felvert sátrak helyett sok hajléktalan választja a melegebb belvárost. A győri önkormányzat városrendészete, a civil szervezetek, a hajléktalanokat segítő intézmények, s október 15-től a rendőrség is nagyobb figyelmet fordít a fedélnélküliekre és a rászoruló idősekre. Az új törvény alapján akit a rendőrök 90 napon belül háromszor figyelmeztetnek életvitelszerű köztéri tartózkodás miatt, azzal szemben szabálysértési eljárást indítanak.

– Ismert a probléma az önkormányzat előtt, ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy a közterületen „illetlenül” viselkedők nem feltétlen otthontalanok – tájékoztatta lapunkat a győri polgármesteri hivatal kommunikációs osztályának vezetője, Szentgyörgyi Anna. – A városrendészet folyamatosan figyelemmel követi, ellen­őrzi a közterületi viselkedést, s amennyiben szabálysértést tapasztalnak, minden esetben intézkednek és helyszíni bírságot szabnak ki a normaszegőkkel szemben.

A városrendészet munkatársai folyamatos, napi kapcsolatban állnak a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat munkatársaival, jelzéseikkel igyekeznek segíteni, megkönnyíteni a munkájukat.

Dr. Pergel Elza alpolgármester megkeresésünkre jelezte, hogy az önkormányzat szociális területen dolgozó munkatársai mindent megtesznek, hogy az utcán élőket az intézményi szolgáltatások felé tereljék, ám erre senki nem kényszeríthető.

Fotó: Csapó Balázs

– Az elmúlt év szakmai eredménye, hogy az éjjeli menedékhely nemcsak a téli krízisidőszakban, hanem egész évben nyitva áll a rászorulók előtt – nyilatkozta az alpolgármester. – Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a Győrben élő, életük során valamilyen törés miatt otthontalanná vált emberek ne maradjanak fedél nélkül. A nemrég átadott, kibővített Avar utcai éjjeli menedékhely is azt jelzi, hogy Győr elkötelezett a helyzet javítása érdekében.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya azt jelezte, hogy október 15-től nagyobb figyelmet fordítanak a hajléktalanokra, az idősekre és a rászorulókra. A rendőrkapitányságok felveszik a kapcsolatot a civil szervezetekkel, a hajléktalanellátást végző intézmények vezetőivel. A rendőrség nyilvántartja azokat a helyeket, ahol a hajlék nélkül élők rendszeresen megfordulnak, a járőrök és a körzeti megbízottak ezeket a területeket a kiemelt időszakban visszatérően ellenőrzik. 2018. október 15-én módosult a törvény, miszerint aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el.

Október 15-től nagyobb figyelmet fordítanak a hajléktalanokra.

A rendőri intézkedések a legtöbb esetben figyelmeztetéssel zárulnak, ha a felszólításra a helyszínen lévő utcai szociális munkások által felajánlott segítséget elfogadják és igénybe veszik az éjszakai menedékhelyek szállását. Akit 90 napon belül háromszor figyelmeztetnek, azzal szemben a szabálysértési eljárást megkezdik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában