lassult az ellátás

2020.09.30. 15:01

Háziorvosi kifogások – Laborelőjegyzés másként Mosonmagyaróváron

A térség háziorvosainak többsége kifogásolja a Karolina Kórház laborbeutalási rendszerét, ezért szeptember 30-tól visszatérnének a korábbi gyakorlathoz – tájékoztatták a Kisalföldet.

Mészely Réka

Mosonmagyaróvár és térsége háziorvosai szeptember 21-én online kollegiális konzultációt tartottak dr. Balázs Mihály megyei kollegiális vezető részvételével. Amint azt dr. Bertalan Istvánnak, a Karolina Kórház főigazgató főorvosának címzett és a Kisalföldnek is eljuttatott levelükben írják, igen nagy többséggel egyetértettek abban, hogy a kialakított új, kísérleti laborbeutalási rendszer számukra nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az említett dokumentumban az áll, hogy az új szisztéma többlet idő- és munkaráfordítást igényel a háziorvosoktól, melynek következtében a betegellátás lelassult. A beteggel kapcsolatos fontos háziorvosi döntésekre fordítható időarány csökkent, az adminisztrációra jutó pedig megnövekedett.

Hozzáteszik: az elkövetkezendő időszakban a forgalom további drasztikus emelkedése prognosztizálható, amit részben a szezonális megbetegedések, részben a Covid–19-pandémia erősödése magyaráz. Ezeknek a követelményeknek a kísérleti laborbeutalási rendszer biztosan nem fog, illetve nem tud megfelelni. Ezért a májusban bevezetett laborbeutalási rendszer továbbvitelét sem a maguk szakmai megfontolásai okán, sem betegeik érdekében nem vállalhatják szeptember 30. után.

Javasolják, hogy minél több páciens nyisson ügyfélkaput magának, mert ezen keresztül elérhetők az EESZT-be feltöltött leleteik. Ha nem rendelkeznek vele, illetve nem tudják vagy nem akarják használni a számítógépes rendszert, akkor megcímzett, felbélyegzett borítékot vigyenek a vizsgálatokra magukkal és kérjék a helyszínen a leletük postázását. A háziorvosoknak nem áll módjukban kinyomtatni és átadni a leleteket az EESZT-ből, mivel ők ezeket nem hitelesíthetik a vizsgálatot elvégző helyett.

Kiemelték még, hogy természetesen minden olyan páciensnek a segítségére lesznek a jövőben is, aki nem tud egyedül eligazodni az időpontkérések rendszerében. Ahogy eddig is, azoknak, akiknek nem volt olyan családtagjuk, aki segítsen és maguk nem tudtak időpontot foglalni betegségüknél fogva, támogatást nyújtanak minden felmerülő problémájukban.

A témában kerestük a kórházat, a napokban ígértek hivatalos választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában