Trianon 100

2020.06.04. 13:53

Trianon emlékművet állítottak Bágyogszováton a templom előtti téren – fotók

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján emlékművet állíttatott a Szent Márton templom előtti térre a bágyogszováti önkormányzat.

Kustor Réka

Az emlékmű avatást Nagyné Molnár Ildikó polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy hiába a szétszakítás, a Szent Korona összefogja népét, és Szűz Mária oltalmazza azt – Legyünk bárhol a nagyvilágban, bármely ország határán belül, egyre inkább fogjuk, és nem engedjük el egymás kezét – emelte ki a községvezető, aki a szeretet népeként jellemezte a magyart.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke beszédében a trianoni békeszerződés aláírásának napját nemzetünk történelmének legmegalázóbb, legigazságtalanabb, valamint lélekben legpusztítóbb eseményeként jellemezte – Trianon mélységes igazságtalansága az oka annak, hogy 100 éve feldolgozatlan a magyar lélekben ez a méltánytalan ország- és nemzetcsonkítás – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke, aki mindannyiunk közös felelősségeként említette, hogy kiálljunk a határon túli magyarokért – Ha mi magyarok a nemzeti büszkeségünk talaján állunk, ha büszkék vagyunk arra a több évszázadnyi teljesítményre, amely mögöttünk áll, akkor igenis ki kell állnunk magunkért – emelte ki Németh Zoltán, hozzátette – Fontos, hogy mi magyarok, mindig Magyarországot tegyük az első helyre.

 

Berényi József a szlovákiai Nagyszombat Megye Önkormányzatának alelnöke a magyarországi önkormányzatok, települések, és Szlovákia magyar lakta településeinek kapcsolatának fontosságáról beszélt. Elmondása szerint erőt ad, ha közösen énekeljük el a Himnuszt, a Szózatot, közösen emlékezünk nemzeti ünnepeinkre – Feltölti a szíveket és lelket, hogy együtt vagyunk, közösen éljük meg a napjainkat, vannak barátaink Magyarországon és a világban.

A Trianoni emlékművet a bágyogszováti képviselő-testület tagjainak felajánlásaiból, Nagyné Molnár Ildikó polgármester tervei alapján készítette el Rácz István kőfaragó, melyet Fazakas Zoltán Márton premontrei apát szentelt fel. A rendezvényen közreműködött Illés Gabriella, a Borostyán Nyugdíjas Klub, valamint az Agyagosszergényi Kiss István Néptáncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában