Bringával az autóforgalom ellen

2020.05.07. 17:12

Ezeken a győri és mosonmagyaróvári helyszíneken javasol fejlesztéseket a Kerékpárosklub – térkép

A kisalföldi megyeszékhelyen és a Lajta-parti városban összesen hat helyszínen javasolják a fejlesztéseket, melyek a forgalom csillapítását és a járvány terjedését is akadályozhatják.

kisalfold.hu

Javaslatok a Közútnak

„Az összes megye 50 településén javasoljuk kerékpársávok felfestését és a forgalom csillapítását, ami a koronavírus elkerülését és hosszú távon egészségesebb, környezetbarát közlekedés segítését, biztonságosabb települések kialakítását eredményezheti.

A javaslatok nem akadályozzák az autók forgalmát. Az új sávok felfestését kellően széles útfelületek oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált 2x2 sávos útszakaszokon javasoljuk. Az útszakaszok mind állami kezelésben vannak, így javaslatainkat a Magyar Közút Zrt-nek küldtük el. A cég nyitottságában és gyorsan elinduló kivitelezésben bízunk” – szerepel a Magyar Kerékpárosklub közleményévben.

Gyors és olcsó beavatkozások

Magyarországon – 2018-as reprezentatív felmérés szerint – a felnőttek 17%-a naponta kerékpárra ül, 70%-uk pedig valamilyen gyakorisággal szokott kerékpározni. A teljes magyar felnőtt lakosság 80%-a szívesebben kerékpározna, ha vonzóbbnak és biztonságosabbnak találná az utakat. Ez az arány – győri trendekből kiindulva – tovább nőhetett, hiszen sokan ismerik fel, hogy a koronavírust könnyen el lehet kerülni kerékpáron, miközben az egészségünket is védjük a napi testmozgással.

A kerékpárra váltást sok helyen gyors és olcsó beavatkozásokkal, a meglévő, kihasználatlan útfelületek újraosztásával is segíteni lehet. Rengeteg település mellett épült elkerülő utak elkészülése után a logikusan adódó lehetőség ellenére sem csillapították a településen belüli főutakat, hogy gyalog és kerékpárral biztonságosabbá váljanak. Így rengeteg helyen továbbra is sokszoros balesetveszélyt okozva járdákra terelik a kerékpározókat, vagy a gyorshajtásra vonzó utak szélén kénytelenek dolgozni, boltba, iskolába, sportolni tekerni az ott élők.

Környezetbarát közlekedés

„A kerékpársávok felfestése segíthet a már kerékpározóknak és a kerékpározni vágyóknak, hogy könnyebben és egészségesebben járhassanak dolgozni, vásárolni, iskolába vagy kirándulni. A javaslatok nem korlátozzák az autóforgalmat, ugyanakkor nagyobb biztonságot adnak a környezetbarát közlekedést választóknak. Az új sávok felfestését kellően széles útfelületek oldalán, illetve elkerülő utak miatt kihasználatlanná vált 2x2 sávos útszakaszok mentén javasoljuk.

Több helyszínen nem új sávok kialakítását, hanem meglévő, de lekopott kerékpársávok újrafestését, illetve a sebesség csillapítását kértük a Magyar Közút Zrt-től. Az útszakaszok forgalmi adatait a Magyar Közút Zrt biztosította, melyeket kiegészítettünk további helyszínekkel, ezek közútkezelői vizsgálatot igényelhetnek” – hangsúlyozta Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese, szóvivője.

Az összes javaslatot ide kattintva tekinthetik meg térképen, a megyei helyszíneket pedig mutatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában