Koronavírus – Ausztriában és Szlovákiában is csökken az új betegek száma – 183 szabálysértési feljelentés

Hírek a régióból.

kisalfold.hu

Onnaing, 2020. április 27. Az egyik munkás testhõmérsékletét mérik a Toyota észak-franciaországi gyárában, Onnaingban 2020. április 27-én. A Toyota ezen a napon újraindította a koronavírus-járvány miatt korábban leállított termelést. MTI/AP/Michel Spingler

Fotó: Képünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

 

20.36 – Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában

Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában; az elmúlt 24 órában 1,6 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma, vagyis a vasárnapi adathoz képest hétfőn már 38-cal vannak kevesebben azok, akik még nem gyógyultak meg a fertőzés következményeiből. A legtöbb aktív fertőzött Stájerország tartományban (546 fő) és Bécsben található (520 fő). Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában: eddig 15 274-en fertőződtek meg koronavírussal; 12 362 embert időközben gyógyulttá nyilvánítottak.

Kórházi kezelésre 579-en szorulnak, közülük 140-en vannak intenzívosztályon. A betegség okozta szövődményekbe 549-en haltak bele. A koronavírus-tesztet 232,537 esetben végezték el. Az Egészségügyi Minisztérium közben bejelentette, hogy a március közepe óta érvényben lévő kijárási korlátozások ellenére megengedett a hozzátartozóknál, illetve a barátoknál tett privát látogatás. A kijárási korlátozás a nyilvános helyekre vonatkozik; lehetőség van ugyanakkor egészségügyi sétára, illetve a szabad levegőn való tartózkodásra; ennek feltétele ugyanakkor, hogy a nem közös háztartásban élő személyektől legalább egy méteres távolságot kell tartani.

Az április végéig érvényben lévő korlátozás esetleges feloldásáról, illetve meghosszabbításáról a hónap végéig döntenek. Az embereket ugyanakkor arra kérik, lehetőség szerint csökkentsék a személyes találkozásokat, a vírus újbóli terjedésének megakadályozása érdekében.

20.02 – Sikeresen veszik a kihívást a győri iskolák

Van néhány olyan oktatási terület, ahol a diákok fizikai jelenléte a tanórákon az átlagnál is jelentősebb. Megnéztük hogy ezeken a helyeken hogyan oldották meg a helyzetet >>

19.01 – Átalakult a bankolás – A készpénzhasználat csökkentése a cél

Márciustól működik az azonnali fizetési rendszer: a banki átutalások rögtön megjelennek a kedvezményezett számláján, amelyet e-mail-cím vagy telefonszám is azonosíthat. A tapasztalatokról írunk és olvasóink kérdéseire válaszolunk ezzel kapcsolatban >>

A szakmát tanuló diákok számára is biztosított, hogy otthonról tudjanak haladni a szaktantárgyakkal. Képünkön Dániel Gergely.
Fotó: Csapó Balázs

18.22 – Rászorulókon segít a soproni önkormányzat

A soproni önkormányzat a fogyatékossággal élőkre és a mozgáskorlátozottakra is kiterjesztette a veszélyhelyzet idejére bevezetett idősellátási programot. Ez azt jelenti, hogy az érintettek ugyanúgy kérhetik az önkormányzat segítségét az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésben és az étkeztetésben – közölte közösségi oldalán Farkas Ciprián polgármester.

18.01 – Másképp fogunk dolgozni

Mielőbb nyitniuk kell az alternatív foglalkoztatási formák felé a magyar vállalatoknak, mert eddig nagyon kevés emberük dolgozhatott otthonról vagy részmunkaidőben – állítják a szakértők és a koronavírus miatti helyzetben most ezt különösen aktuális. Teljes cikk itt >>

15.51 – Szlovákiában is csökken az új fertőzöttek száma

Közel egy hete csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig péntek óta minden nap meghaladta az új fertőzöttekét – derült ki hétfőn a központi válságstáb honlapján közölt adatokból. Míg az új koronavírus (SARS-CoV-2) frissen azonosított fertőzötteinek napi átlaga két héttel ezelőtt ötven körül volt, a múlt héten a napi átlag ennek kevesebb mint felére csökkent. A regisztrált új esetek száma pénteken 13, szombaton 6, vasárnaptól hétfő délig pedig 2 volt. A legújabb esetekkel együtt az országban eddig 1381 személynél állapították meg a fertőzést, a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 403, az elismert halálos áldozatoké 18, az elvégzett vírustesztek száma pedig már meghaladta a 74 ezret.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában már a múlt héten elkezdődött, első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán.

Ugyanakkor érvényben maradtak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás. Igor Matovic szlovák kormányfő egy televíziós vitaműsorban vasárnap, a koronavírus terjedésének csökkenő tendenciáját véleményezve, jónak minősítette a helyzet alakulását, ugyanakkor óvatosságra intett, hangsúlyozva: nem szabad elsietni a korlátozások feloldásának ütemét. Matovic megerősítette: május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát.

Az említett második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások kezdhetnék újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

15.46

Jelenleg 24 óra alatt kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal Ausztriában

Az osztrák kormány gyorsan és következetesen lépett, hogy megfékezze a koronavírus-járványt, és éppen úgy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az emberek a lehető leggyorsabban visszaszerezzék a szabadságukat – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár a bécsi Hofburgban hétfőn, a második Osztrák Köztársaság kikiáltásának 75. évfordulóján rendezett ünnepségen. A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy „nem szokványos időkben” ünneplik a jubileumot, így a hivatalos ceremónia is a koronavírussal összefüggő óvintézkedések betartása mellett zajlott. Kurz arról is szót ejtett, hogy Ausztria lakossága „ egy teamként”, közösen képes volt arra, hogy a járványgörbét „ellaposítsa”; míg márciusban naponta ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, addig jelenleg 24 óra alatt kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal.

A kormányfő beismerte, hogy az óvintézkedések betartása nem mindig egyszerű, sőt fájdalmas is lehet, hiszen nem lehet találkozni a családtagokkal és a barátokkal. Személyes példát is említett, eszerint ő maga sem ölelheti át nagymamáját és szüleit. Leszögezte: nem tehet ígéretet arra, hogy egyik napról a másikra minden olyan lesz, mint amilyen korábban volt, sőt azt sem ígérheti, hogy az elkövetkező hónapok egyszerűek lesznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára.

Kiemelte, hogy egyre kevesebb lesz a szabály, és minél többen tartják be a még érvényben lévő előírásokat, egyebek mellett a szájmaszk viselését vagy a higiéniai előírásokat, annál gyorsabban történhet újabb előrelépés. A kancellár arról is beszélt, hogy több mint 14 milliárd eurót fizettek ki támogatásokra, ám az azonnali támogatásként nyújtott összegekkel nem fejeződik be a kárrendezés és az újjáépítés – tette hozzá. Kifejtette: nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy a vállalkozások és munkavállalóik visszanyerjék korábbi anyagi helyzetüket, az alacsony és a közepes jövedelműeket pedig tehermentesítsék és erősítsék. „Munkahelyeket kell teremteni” – szögezte le, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében.

14.40Újraindult a nyelvvizsgarendszer

Újraindult a járvány miatt leállított nyelvvizsgarendszer, online számonkérés négy vizsgaközpontban, 28 nyelven történhet – hangzott el hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az akkreditációhoz a nyelvvizsgaközpontoknak folyamatleírást kellett adniuk a vizsgáról, emellett számos, a biztonságos online vizsgáztatáshoz szükséges szempontnak kellett megfelelniük. Az online vizsgáztatást lehetővé tevő rendelet csak a veszélyhelyzet idejére szól és azért volt szükséges, mert a felsőoktatásba való bejutásnál fontosak a nyelvvizsgák által szerezhető többletpontok.

14.35 – Először dolgozik otthonról?

13.15 – Repülőutak: megnehezedhet az átfoglalási lehetőség

Nem lehet egyértelműen kimondani, hogy ha lemondunk egy repülőutat, akkor nem kapjuk vissza a pénzünket, de azt sem, hogy biztosan visszautalják nekünk a jegy árát. Mindig a vásárláskor kötött szerződési feltételek számítanak. Cikkünk itt >>

12.42 –

183 szabálysértési feljelentés megyénkben

˝A kijárási korlátozás megszegése miatt 2020. március 28. 0 óra és 2020. április 25-én 24 óra közötti időszakban, megyénkben a rendőrök összesen 269 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 49 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 183 szabálysértési feljelentést tettek˝ - olvasható a rendőrség honlapján.

12.33 –

Felajánlások a győri kórháznak

12.22Védeni kell a dolgozók megélhetését

Nemcsak a cégek fennmaradását muszáj segíteni a koronavírus terjedésének hatásai miatt, hanem a dolgozók megélhetését is biztosítani kell – hangsúlyozta Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség régióvezetője. Cikkünk itt >>

12.05Már online is nyithatnak babakötvény számlát

A családok korábban is szívesen éltek a babakötvény lehetőségével, és a kialakult helyzetben nagy segítség, hogy április 27-től online is nyithatnak ilyen számlát – mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán. A műsorban elhangzott, jelenleg 212 ezer gyermek rendelkezik babakötvénnyel Magyarországon. Csak a tavalyi évben 34 ezren nyitottak babakötvényszámlát, a kötvénynek 6,4 százalékos a kamata és állami támogatás is jár hozzá.

11.29 -

Rémhírterjesztés miatt indult a legtöbb eljárás

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, múlt hétvégén összesen 3631 esetben kellett intézkedni a rendőröknek a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban, ezek közül a legtöbb most is figyelmeztetés volt. Az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 9821, és 41 esetben kellett most hétvégén szabálysértési szankciót tenniük a rendőröknek.

Az elrendelt büntetőeljárások száma 281, ebből rémhírterjesztés miatt indult a legtöbb eljárás a járványüggyel kapcsolatban. Részletek >>

10.19 –

Bővítették a megfigyelőközpontot Győrben

Az országban egyedülálló módon alakította ki a Petz-kórház a Széchenyi-egyetemmel és Győrrel a Covid-megfigyelőközpontot. Az induláskor 100 ágyat biztosítottak a betegek számára, most 50 ággyal bővítik a kapacitást. Az eljárásrend nem változott, ez nem tesztelési központ. A felkészülési tervnek megfelelően a kórház a betegágyszám biztosítását az új ágyak beállításával meg tudja oldani. Dr. Gunther Tibor főorvost, a megfigyelőközpont szakmai igazgatóját kérdeztük. Cikkünk itt >>

10.00 -

Érettségizők figyelmébe: jelentős változások az autóbusz-közlekedésben

A 2020. május 4-től érettségire utazó diákoknak fontos tudniuk: az iskolák március 16-i bezárása és a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetése óta eltelt időszakban számos változás lépett életbe a Volánbusz járatainak közlekedésével kapcsolatban.

A járművezetők és az utasok egészségének megőrzése érdekében március 23-tól szünetel az első ajtós felszállás és az autóbusz-vezetői jegyértékesítés a társaság által üzemeltetett autóbusz-járatokon. A jegyek és bérletek megváltására elővételben van lehetőség a Közlekedési Mobiljegy és a Simple applikációkon keresztül, a Volánbusz honlapján elérhető online értékesítési rendszerben itt és itt, valamint személyesen az elővételi pénztárakban, az automatákból, vagy a nyitva tartó szerződéses partnereknél. A kialakult járványhelyzetre tekintettel a Volánbusz kéri, hogy az érettségizők lehetőség szerint elektronikus úton vásárolják meg jegyüket, bérletüket. Az utazás tervezéséhez további fontos információ, hogy március 25-től valamennyi helyközi (elővárosi, regionális, országos) járat tanítási szünet idején érvényes menetrend szerint indul. További fontos információk itt >>

9.40 –

Tatabányai ápoló az egyik áldozat

A járvány az egészségügyben dolgozókat sem kíméli, a tatabányai Szent Borbála Kórházban 60 dolgozó kontakt személy, akik karanténban vannak. 21 egészségügyi dolgozónak lett pozitív a tesztje. A Szent Borbála Kórház egyik dolgozóját huzamosabb ideje kezelték Covid–19 vírus miatt a Fejér megyei Szent György Kórházban. A 41 éves férfi lélegeztetőgépre került és a napokban elhunyt. Cikkünk itt >>

8.47 – Határinfó

A rendőrség Határinfó oldala szerint megszűnt a torlódás Hegyeshalomnál,a kilépő és belépő oldalon sincs 15 percet meghaladó várakozás.

7.30 – Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál, a határátkelő kilépő oldalán, 1 km hosszan araszolnak a járművek

- közölte az útinform hétfő délelőtt.

7.20 – A pannonhalmi férfi Kínában és itthon is átélte a járványt

Pálfi Jenő Kína, aztán hazánk „foglya” lett. Előbb az ázsiai országban, majd itthon tapasztalta meg, hogyan alakítja át a koronavírus mindennapokat. Van összehasonlítási alapja a járványkezelésről, többek közt erről is beszélgettünk vele a Győr közeli kisvárosban.Cikkünket itt olvashatja >>

7.15 – 76 fertőzött Győr-Moson-Sopron megyében

Meghalt 8 idős, krónikus beteg, és 83-mal 2583-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu hétfő reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 280-ra emelkedett. 498-an már gyógyultan távoztak a kórházakból. Kórházban 931 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásukat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Az oldal adatai szerint jelenleg 9829-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 65 625.

Kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában van Magyarország, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

Az idősotthonok ellenőrzése tart, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására – tették hozzá.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1286 ember) és Pest megyében (352) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (263), Győr-Moson-Sopron megye (76), Komárom-Esztergom megye (87), Csongrád megye (86) és Borsod-Abaúj-Zemplén (62). Békés megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában