járvány

2020.03.24. 07:33

Koronavírus – Kevesebb vonat jár Győr és Bécs között – Szlovákiában vasárnaponként élelmiszerbolt sem lesz

Hírek a régiónkból percről-percre.

kisalfold.hu

Fotó: H. BARANYAI EDINA

 

21.19 – A Turandot bemutatóját 2021-re halasztották a Szentmargitbányai Kőfejtőben

A nemzetközi sztárprodukcióba sok soproni is jelentkezett statisztának. Részletek >>

20.50 – Kedd este is zúgott a taps az ápolókért, orvosokért Győrben

19.40 – Újabb intézkedések Szlovákiában

Kedden a kormány elrendelte az oktatási intézmények kényszerszünetének meghosszabbítását, egyelőre határozatlan időtartamra. Ennek következtében elmaradnak az idei írásbeli érettségik, a szóbeliket pedig későbbre tolják. Egy másik intézkedés szerint mostantól vasárnaponként még az élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is zárva lesznek. A 65 évesnél idősebbek számára pedig külön vásárlási időszakot határoztak meg, amely reggel 9-től 12 óráig tart.

Kötelezővé válik a védőmaszk viselete közterületeken és a bevásárlóközpontokban, más forgalmas helyeken pedig mérni fogják az ott lévők hőmérsékletét.

19.06 - Életképek Győrből:

18.40 – Újabb biztonsági intézkedésekről döntött a Magyar Posta  

Módosul a postai kiszolgálás, valamint a kézbesítés rendje a járványveszély miatt – közölte a Magyar Posta kedden. Házi karanténra kijelölt címekre felfüggesztik a személyes kézbesítést, amíg a korlátozás tart. A küldeményeket a karantén ideje alatt a kézbesítési pontokon vehetik át a jogosultak közül azok, akik nem betegek. Szerdától a postai kiszolgálásban a nyitást követő egy órán keresztül elsőbbséget élveznek a 60 év felettiek. A telefonos ügyfélszolgálatban átmenetileg kevesebben dolgoznak majd, ezért a Magyar Posta a megerősített online elérhetőségeket ajánlja az ügyfelek számára. Kiemelték a csekkbefizető mobilalkalmazást is, amivel kiváltható a személyes befizetés. A járványveszély miatt bevezetett változásokról a honlapján tájékoztat a Magyar Posta.

17.52 – Nagy István: helyi piacokon is fontos az óvintézkedések betartása

A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása – mondta el Nagy István agrárminiszter kedden az MTI-nek.

A miniszter az önkormányzatokat arra kéri, hogy ne bezárással, hanem a piacok rugalmasabb nyitva tartásával és óvintézkedésekkel segítsék elő azt, hogy a vásárlók ne egyidőben koncentrálódjanak és a kiváló minőségű magyar élelmiszerek mindenki számára elérhetők legyenek.

Nagy István véleménye szerint a koronavírus-járvány ideje alatt a piacokon történő vásárlás nagyobb biztonságot nyújt a fogyasztók számára a zárt terű bevásárlóközpontoknál. Hosszabb, gyakoribb és a megszokott napokon való nyitva tartással kell megvédeni az embereket és a termelőket nem a piacok bezárásával. Így a vásárlók elosztva nem dömpingszerűen, hanem biztonságosabb körülmények között tudnak hozzájutni a kiváló magyar élelmiszerekhez.

A járvány lassításának érdekében kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa az óvintézkedéseket, ha tünetei vannak (például lázas, köhög, tüsszög), ne menjen piacra, maradjon otthon és ha valaki piacra megy, akkor ott is tartsa a megfelelő (legalább 2 méteres) távolságot másoktól, kerülje a szoros érintkezést, ne fogdossa össze az árut, alaposan mosson kezet vásárlás előtt és után is.

17.15 – Leáll a Ryanair

Szinte teljesen leállítja kereskedelmi járatait a Ryanair, Európa legnagyobb légitársasága a flottát felajánlotta a kormányoknak. A cég keddi közleménye szerint kedden még az eredetileg betervezett járatok 20 százaléka közlekedik, de 25-étől a kormányok korlátozó intézkedései miatt egy-két járatot leszámítva az összeset törlik.

17.12 – Ózonos takarítást tesztel a buszain a BKV

Ózonos fertőtlenítést tesztel az autóbuszain a koronavírus-járvány miatt keddtől a BKV, a technológia sikerrel veszi fel a harcot a levegőben és a felületeken megtapadó vírusok, baktériumok és gombák ellen – közölte a társaság.

16.29 – Budapest és Bécs között kevesebb vonat közlekedik

Kedden 16 órától módosított közlekedési rend lép életbe a magyar-osztrák nemzetközi forgalomban. A Budapest-Bécs viszonylatban naponta 5 vonatpárt indítanak.

Kedden a Keleti pályaudvarról már nem indul el Ausztria felé a Semmelweis és a Lehár EuroCity, az ÖBB pedig a 65-ös, a 67-es és a 165-ös Railjet xpress járatot már nem közlekedteti Magyarország felé.

Ausztriában hétfőtől a személyszállító vonatok munkanapokon is a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek – a jelenlegi tervek szerint április 13-ig.

A Győr és Bruck an der Leitha (Királyhida), illetve Bécs között közlekedő EuRegio járatok menetrendje, útvonala módosult, azaz a kilépő vonatok Bécs helyett Bruck an der Leitháig járnak, illetve egyes járatok átmenetileg egyáltalán nem közlekednek.

A GYSEV hálózatán, Sopron térségében továbbra is folyamatos a nemzetközi személyszállító vonatok közlekedése.

A nemzetközi vonatokkal kapcsolatos legfrissebb információk elérhetőek a MÁV honlapján a MÁVINFORM hírei között, valamint a MÁVINFORM Facebook oldalán.

16.20 – Megtalálták, miben segíthetnek: győri oktatók és egyetemisták az önkéntesek között

A közösségekben és az önkéntes segítségnyújtás lélekemelő erejében hisznek a Széchenyi István Egyetem oktatói és hallgatói, akik csatlakoznak azokhoz a civil kezdeményezésekhez, amelyek enyhíthetik a világjárvány miatti, az egész társadalmat érintő problémákat. Teljes cikk itt >>

16.00 – Újabb óvintézkedések Kapuváron

14.30 – Osztrák kancellár: az adatok és a tények függvényében dől ma el, meddig tartanak az óvintézkedések

Az adatok és a tények függvényében dől majd el, mikor lehet visszavonni az új koronavírus miatt Ausztriában bevezetett óvintézkedéseket – jelentette ki keddi bécsi sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz kancellár, azt követően, hogy beszámolt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértékéről, illetve a szükséges teendőkről.

„Ügyelni kell arra, hogy ne növekedjen ismét nagymértékben a betegek száma” – szögezte le Kurz. A kancellár elmondta, várhatóan péntekig elegendő adat áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy eldöntsék, meddig lesznek érvényben az óvintézkedések. A politikus ugyanakkor leszögezte: a cél az, hogy az óvintézkedések tervezett végső határidejétől, április 14-től fokozatosan visszavonják őket, de egyik napról a másikra nem tér vissza az élet a régi kerékvágásba.

Kurz elmondta azt is, hogy míg a betegség terjedésének első fázisában az elvégzett koronavírus-tesztek 1-3 százaléka lett pozitív, addig jelenleg kétezerből hatszáz teszt mutat fertőzést; ez azt jelzi, hogy a betegek száma gyorsabban növekedett az elvégzett tesztek számánál. A szabályok betartása mellett védőfelszerelésekre is szükség van; az elkövetkező napokban Németországból, Malajziából és Kínából érkeznek felszerelések Ausztriába.

A kancellár a célok között említette, hogy naponta 15 ezer tesztet végezzenek el. Megjegyezte, hogy a gyorsteszt százezrek számára jelent lehetőséget. A cégek, vállalkozások figyelmét pedig arra hívta fel, hogy az elbocsátások helyett éljenek a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségével.

Rudi Anschober egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy lassult a koronavírus-fertőzés növekedésének mértéke; míg két hete még egy nap alatt 35-40 százalékkal nőtt a betegek száma, addig jelenleg naponta 20 százalékkal több beteget regisztrálnak. Ez azt mutatja, hogy „valami elindult” – szögezte le a tárcavezető. Arról is beszélt, hogy kedden 4742 új esetet diagnosztizáltak; a betegek többségénél (95,5 százaléka) a betegség enyhe lefolyású, ezért ők otthon vannak.

A fertőzöttek 3,4 százalékát kórházban, 0,4 százalékát intenzív osztályon ápolják. Karl Nehammer belügyminiszter bejelentette, hogy a határokon helyreállt a rend. Ausztria a jövőben „határmenedzsment” segítségével szabályozza a határain áthaladni szándékozó forgalmat; ha például Magyarország lezárja a határait, akkor Ausztria a német-osztrák határszakaszon visszatartja azokat, akik várhatóan Magyarországon szeretnének átutazni; így elkerülhető a forgalmi dugó kialakulása

14.04 – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. Teljes cikk itt >>

14.50 – Változik a gyermekorvosi ellátás Kapuváron és Vitnyéden

Dr. Molnár Emma doktornő tájékoztatása szerint változik gyermekorvosi rendelés rendszere, hiszen doktornő életkora miatt a követlen betegellátásban nem vehet részt.

https://www.facebook.com/vitnyedonkormanyzat/photos/a.815293271915540/2649925645118951/?type=3&theater

11.10 – Szlovákiában 19 új fertőzött

Szlovákiában hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden. A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek száma magasabb volt, mint vasárnap (7 eset), ugyanakkor kevesebb mint fele a szombaton regisztrált 41 új betegnek. Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, köztük azt, hogy kényszerhelyzetet hirdet a kormány a szociális intézményekben, köztük a nyugdíjasotthonokban is. Keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie. Ezenfelül vasárnaponként még az eddig szinte egyedüliként nyitva tartó élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is bezárnak. A 65 évesnél idősebbek számára külön vásárlási időszakokat határoztak meg, ez reggel 9-től délig tart.

9.02 – Sok magyar indul haza Angliából

Többen hazaindulnak ezekben a napokban az Angliában élő magyarok közül. Ott is tömegesen zárnak be az éttermek, kávézók és péntektől az iskolák is zárva tartanak. A hat év óta Angliában élő soproni Czechner Incével az ottani tapasztalatairól beszélgettünk >>

A fotón Czechner Ince.

8.55 – Tízmillió forintot különítettek el a veszélyhelyzetre Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár önkormányzata már számos óvintézkedést hozott a vírus miatt, melyekről már többször beszámoltunk. Múlt csütörtökön módosították az idei költségvetést és adományszámla indult, melynek megnyitása után azonnal tízmillió forintot helyeztek el.

8.45 – Nem lesz piac Csornán szerdán és szombaton. Az erről szóló határozatot itt olvashatja >>

8.42 – Ausztriában egy nap alatt 12-en haltak meg

Meghaladja a négyezret a koronavírussal fertőzöttek száma Ausztriában, az előző naphoz képest ez 19,3 százalékos növekedés. A halottak száma 21-re nőtt hétfőre, ez a szám vasárnap este még csak 9 volt.. A koronavírussal fertőzött betegek közül 130-at kórházban ápolnak, közülük 14-en intenzív osztályon vannak. A betegek nagy része (3813) házi karanténban van, mivel betegsége enyhe lefolyású.

A legtöbb megbetegedést Tirolban (808) és Felső-Ausztriában (708) diagnosztizálták. Gerald Hesztera, a belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Ausztriában 39 rendőr fertőződött meg a Covid-19 vírussal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagy részük nem szolgálatteljesítés közben fertőződött meg, többen közülük Tirolban síeltek. Közölte: az osztrákok 95 százaléka betartja a kijárási korlátozásokat.

Eddig 3679 feljelentést tettek a járvány megfékezésére irányuló intézkedések megsértése miatt. A legtöbb szabálysértés Bécsben, valamint Tirolban történt, ahol kimagasló a fertőzöttek száma. A szövetségi hadsereg katonái közül 19-en kapták meg a fertőzést. A polgárőrség egy részét is mozgósítják. A tervek szerint háromezren vesznek részt a koronavírus elleni küzdelemben – jelentette be Klaudia Tanner védelmi miniszter.

Elmondta: vadászszázadokat hívnak be, teljes zászlóaljak mozgósítására nem kerül sor, hogy ne veszélyeztetettség a gazdaság működőképességét. A szövetségi hadsereg sokféle feladatot lát el, Tirolban például élelmiszer-ellátással kapcsolatos teendőkkel foglalkoznak, lázat mérnek és a rendőrökkel együtt felügyelik a biztonságot, míg Stájerországban a határnál teljesítenek szolgálatot, de részt vesznek a forróvonalak kezelésében is. Erwin Hameseder katonai megbízott kijelentette: a válság közepette még jobban megmutatkozik, mennyire fontos a polgárőrség, amely a szövetségi hadsereg gerince.

Heinz Faßmann oktatási miniszter bejelentette, hogy a központi érettségi vizsgák május 18-ától lesznek, azt megelőzően „két hét lenne ajánlott, hogy a 8. osztály pótolja az iskolai dolgozatokat, az érettségizők pedig ismét megszokják az iskolai közeget”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az érettségi vizsgákat megelőző 14 napban a tanulókkal szembeni követelmények nem lehetnek túl szigorúak.

8.05 – Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából – írta facebook oldalán kedden reggel Orbán Viktor

7.30 – 187-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 187 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 173 magyar állampolgár − olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

 

Korábban – Több ezer textil védőmaszkot varrtak

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, számtalan összefogást ösztönző csoport jött létre térségünkben. Preisinger Ildikó, a győri színház női varrodájának vezetője – felbuzdulva segítő szándékú társain – csatlakozott a maszkkészítő kezdeményezéshez.

– Ezeket a maszkokat a legjobban lepedővászonból lehet elkészíteni, amit 90 fokon is moshatunk. Fontos, hogy minden használat után ki kell mosni, mert különben vissza tud fertőzni. Ezek nem orvosi maszkok, a vírustól nem védenek meg, de a viselőjét megakadályozza bármilyen légúti testnedv átadására a közvetlen környezetében. Rengeteg videót találhatunk az interneten ezeknek a maszkoknak az elkészítéséről, én magam is készítettem egyet, amit a Preisinger alkotóműhely Facebook-oldalán megtalálnak azok, akik szintén készíteni szeretnének saját maguk védelmére. Ebben a videóban olyan alternatívát mutattam meg, amihez még varrni sem kell tudni, csak egy olló és egy pamutpóló kell hozzá – zárta gondolatait Preisinger Ildikó.

A Győri Nemzeti Színház női és férfivarrodájában dolgozó varrónők is csatlakoztak a kezdeményezéshez, napok óta gyártják a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház munkatársainak a textilmaszkokat. A héten több mint 800 darabot juttatnak el az egészségügyi dolgozóknak.

Sopronban is elkéltek a segítő kezek a védőeszközök készítésénél.

– A mi klubunk legfőképp családanyákból áll, így nem volt kérdés, hogy tudunk-e segíteni. Mint mindenkinek, nekünk is nagyon fontos, hogy egészségesek maradjunk és segítsünk ott, ahol most nagy szükség van rá. Szorgosan készítjük a maszkokat tagtársaink segítségével és önkéntes varrónőkkel. Ezek nem orvosi maszkok, viszont 100 százalék pamutból készültek és magas hőfokon moshatók. Összesen 1590 darab maszkot varrtunk, amiből jutott az egészségügyben dolgozóknak, családoknak és számos időskorú rászorulónak is – mesélték lapunknak a Sopron Lady Lions Club tagjai.

A Rábaközben is szorgosan dolgoznak a varrni tudó hölgyek.

– Rengeteg lepedővásznam volt itthon, és számos segítőkész ismerőstől kaptam anyagot a maszkok készítéséhez. A mosógépem napok óta megállás nélkül mossa 95 fokon a textilt, majd szabom-varrom folyamatosan. Hatalmas az érdeklődés a maszkok iránt itt, Csornán is, már több százat sikerült kiosztanom – mondta Miholics Katalin varrónő.

Győrzámolyon a polgármester, Pulai Nikoletta kezdeményezésére kezdték el az arcmaszkok készítését a helyi varrónők. A szükséges alapanyag – textília, gumi, cérna – is a falu lakóinak összefogásából, az ő felajánlásaikból gyűlt össze. Néhány nap alatt 1100 védőmaszk készült el, melyből minden családnak jutott. A maradékot a hivatal kerítésére akasztották, ahonnan bárki elviheti azokat.

Talabér Jenő sopronhorpácsi polgármestertől megtudtuk, hogy Csigó Márta varrónő kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával elkezdődött a faluban a szájmaszkok készítése. A munkában több önkéntes is részt vesz. Megszervezték azt is, hogy a közös hivatal településein – Undon, Zsirán, Répcevisen, Szakonyban és Gyalókán – is készítsenek.

Kisbéren szintén napok óta varrják a textil szájmaszkokat az önkéntes varrónők, amikkel az egész lakosságot ellátják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában