Folytatódik a tárgyalás

2024.05.22. 15:43

Börtönbe kerülhet az üzérkedő nő - Átverte az EU-s pályázaton csalni akaró házaspárt

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a nőnek, aki 2018 májusában másfél millió forintot kért egy házaspártól azért, hogy 30 millió forint Európai Uniós pályázati pénzhez juttassa őket.

Kisalföld.hu

Forrás: Schutterstock

Fotó: Motortion Films

Az ítélet szerint a vádlott valótlanul azt állította, hogy a pénz egy részét a minisztériumban dolgozó, a pályázatról döntő ismerősének kell átadni, hogy aláírja a támogatást. A hiszékeny házaspár fizetett, de nem tettek semmit a pályázatuk érdekében, s a pénzt sem kapták vissza. Miután rájöttek, hogy becsapták őket, feljelentést tettek a nő ellen.

Bűncselekménynek számít, ha valaki azért juttat pénzt hivatalos személynek – akár közvetítő útján –, hogy befolyásolja, vagy kedvező elbírálást biztosítson. Még akkor is, ha a magát közvetítőnek feltüntető becsapja, hiszen vesztegetés céljából adja át a pénzt. A házaspár tagjait korábban már jogerősen pénzbüntetésre ítélték.

A nem létező ismerősével nyerészkedő nőt a Székesfehérvári Törvényszék befolyással üzérkedés bűntette miatt 2 év 3 hónap börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra és 480.000 forint pénzbüntetésre ítélte, a kicsalt összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetés eltúlzottan enyhe. A korrupciós bűncselekmények társadalomra veszélyessége nagy. 

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában