Vajon közelednek az álláspontok?

2023.02.21. 18:17

Bértárgyalások Győrben - Újabb ajánlatot vár a szakszervezet az Auditól

Folytatta bértárgyalásokat kedden az Audi Hungaria és az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) delegációja. A szakmai egyeztetéseket, elemzéseket követően az AHFSZ felkérte a munkáltatót arra, hogy a következő fordulóra egy újabb béremelési javaslattal érkezzen.

kisalfold.hu

A szakszervezet gazdasági szakértőjével – dr. Lajtai György– közösen ismertették a munkáltatói oldallal az Audi Hungaria béremelési javaslatával kapcsolatos észrevételeiket, ellenérzéseiket. Illetve a munkavállalói visszajelzésekre is nagy hangsúlyt fektettek a megbeszélésen. A két fél ajánlata eddig távol áll egymástól, mint korábban megírtuk az AHFSZ többek között 23 százalékos alapbéremelést kért, míg az Audi Hungaria 15 százalékot emelne a következő egy évre, úgy, hogy az alapbér 5 százalékot emelkedne, a maradék 10 százalék ezen kívül érkezne a dolgozók számlájára.

A szakszervezet szerint nem teljesül az a munkáltatói kinyilatkoztatás, amely arról szólt, hogy az Audi Hungaria meg kívánja őrizni a munkatársak alapbérének reálértékét. Álláspontjuk szerint a munkáltatói ajánlat jóval az idei éves infláció alatti jövedelem növekedést biztosítaná csak.

- Az inflációs kompenzációt az ajánlat „szétteríti”, miközben az infláció koncentráltan jelentkezik már az év elején. A kompenzáció lejártakor azonnali tetemes reálbér csökkenés léphet fel, mivel nincs előzetes garancia a bérkompenzáció lejárta utáni intézkedésről. Az Audi Hungaria ajánlata emellett nem tér ki a fix jövedelmi elemekre  - jubileumi bónusz, lojalitásbónusz, egyszeri kifizetés, választható béren kívüli juttatás - reálérték megőrzésére még részlegesen sem - reagált az AHFSZ.

Hozzátették, hogy túlzottan alacsony mértékűnek, irreálisnak és a szakszervezeti tagjaik, munkavállalóik érdekeivel, elvárásaival összeegyeztethetetlenek tekintik a vállalat bérajánlatát.

A szakszervezet kérte a munkáltatói oldalt. hogy a következő tárgyalásra, újabb béremelési javaslattal álljon elő, amit február 28-án tartanak meg.

Korábbi cikkeink az Audi bértárgyalásokról

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában