Megbecsülés előtérben

2023.02.04. 18:47

Megkezdődtek a bértárgyalások az Audinál Győrben

Megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál. Az Audi Hungária Független Szakszervezet delegációja átadta követelését, amely a következő egy évre biztosítja a munkatársak bérét.

Simon Roberta

A vállalat célja egy olyan reálbér-növekedés, amiben százalékos alapbéremelés, inflációkövetés és egyszeri kifizetés is helyet kap.

Az elmúlt három évben a bérmegállapodásnak köszönhetően átlagosan 25,5 százalékkal emelkedett az audisok fizetése. A két fél képviselői hosszas és részletekbe menő elemzéssel kezdték az idei első tárgyalást. Egyetértettek abban, hogy az elmúlt három év sok nem várt kihívást és megmérettetést mért a munkaadói és a munkavállalói oldalra, viszont a közös felelősségvállalással sikerült áthidalni, megoldani ezeket. 

A csütörtöki fordulóban az Audi Hungária Független Szakszervezet tárgyaló delegációja átadta a munkavállalói oldal bérkövetelési csomagját, amelyben 23 százalékos alapbéremelés szerepel, és a 2024-es évre 400-ról 600 ezer forintra emelnék a választható béren kívüli juttatás mértékét. Az idei évben az egyszeri kifizetést 130 ezerről 300 ezerre emelnék augusztusi kifizetéssel, valamint inflációkövető bérkompenzációt kérnek idén júliusban és 2024. januárban, ami az előrejelzések szerint 18 százalékos lenne. A szakszervezet a munkatársaknak járó havi lojalitási bónuszt – az 5. év után jár és évente növekszik az összege – szeretné a kollektív szerződésben rögzíteni, és reálértékét tartani. A jubileu­­mi bónuszok összegét is megemelnék: 10 év után 150.000, 15 év után 225.000, 20 év után 300.000 forint járna. 25 év után a jelenlegi megállapodás maradna érvényben, miszerint pluszhavi alap- és mozgóbért, valamint egy nap fizetett távollétet kap a munkavállaló. Emellett javasolják a 30., 35. és 40. év utáni jubileumi bónusz javadalmazásának kidolgozását is. Április 1-jétől a mozgóbérből 3 százalék beépítését kérik az alapbérbe, és a mozgóbér­átlag eltörlését. A szakszervezeti követelések közt szerepel még, hogy a munkavállalót megillető szabadságkeretből a saját rendelkezésű napok száma, mely alapesetben 7 nap, 50 év felett 2 nappal, míg 55 év felett további 1 nappal emelkedjen. Felülvizsgálnák a teamgyűléseket, munkaközi szüneteket, a kocsifutás költségtérítését, a negatív órák kezelését munkaviszony megszűnése esetén, foglalkoztatási garanciát kérnek, és a minimum munkatársi létszám fixálását a jelenlegi dolgozóknak. Az Audi Hungaria tárgyaló delegációja az előterjesztett igényekkel kapcsolatban kiemelte, az át­­adott követeléscsomag komplex és átfogó. Azonban az elvárások rendkívül magasak, több ponton nincsenek összhangban a munkaadói és a munkavállalói oldal közösen kialakított stratégiai céljaival. A bértárgyalásokat február 7-én folytatják a felek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában