A spórolást a vendég nem érezheti meg

2022.10.20. 08:01

Megyei szállásadók az energiaválságról - "Ha ezt túléljük, mindent túlélünk"

Körkép a Győr-Moson-Sopron megyei szállodák nehéz helyzetéről.

Ollári Gergely-Mészely Réka

Szabó Áron szállodaigazgató laptopon tudja követni a hotel energetikai paramétereit. Számítógépről vezérelhető az épület felügyeleti rendszere, állítható a hőfok és a világítás.

Fotó: Csapó Balázs

  • Mint arról lapunk is beszámolt, hamarosan bezár Sopron egyik legrégebbi szállodája, a Hotel Lőver. A menedzsment hetekkel ezelőtt értesítette törzsvendégeit: az elsősorban belföldi vendégkörre építő szállodában nem tudják úgy megemelni az árakat, hogy kitermeljék a növekvő energiaköltségeket.
  • Nincsenek könnyű helyzetben tehát a szállásadók, de vajon hogyan spórolhatnak most, a fűtési szezon kezdetén? Az étterem üzemeltetésén, a fűtésen vagy a fényforrásokon?
  • A Kisalföld által megkérdezett szállásadók azt mondják, kénytelenek árat emelni, emellett jelentős megtakarításokra van szükség a túléléshez. – A győri ETO Park Hotellel akciótervet dolgoztunk ki a spórolásra, figyelünk mindenre, takarékoskodunk, ahol csak tudunk – fejtette ki Szabó Áron szállodaigazgató.

Nem érezheti meg a vendég a spórolást

A győri ETO Park Hotel csupán néhány percnyire helyezkedik el a városközponttól és a győri ipari parktól. Közvetlen szomszédságában található a Győri ETO FC, a stadion és az ETO Park Élményközpont.

– Nagyon nehéz a helyzet, hamarosan mi is megkapjuk azokat a számlákat, amelyek az emelt energiaárakat tartalmazzák. Pontos tervet kellett kidolgoznunk arra, hogy hol és milyen területen tudunk spórolni. Szerencsére az épületünk nem régi, így megfelelő a szigetelése, és a nyílászárók is jó állapotban vannak. Ettől függetlenül amiben tudunk, igyekszünk takarékoskodni – fogalmazott lapunknak Szabó Áron szállodaigazgató.

Világítás, konyha, dizájnfények

A hotelben számos fényforrás van, erre megoldást kellett találniuk. Az éppen ki nem használt rendezvénytermeket fűtés nélkül csak temperálják, világítás nélkül üzemeltetik tovább. A hidegebb hónapokban a vendégeket azonos emeleteken helyezik el, hogy szükség esetén szinteket tudjanak lezárni.

Az étterem is fontos tényező lehet a spórolásban, itt kevesebb vendég esetén a nagy hűtőkamrákat tudják üzemen kívül helyezni. A nagy csillárok, dizájnfények is elsötétülnek, a késő esti időszakban csak akkor működnek, ha a szükség megkívánja.

Óvatos áremelés

– Furcsa a helyzet, mert bármit is teszünk, úgy kell csinálnunk, hogy a vendég ne érezze meg a spórolást. Árat kellett emelnünk nekünk is, ez elkerülhetetlen volt. Ezt folyamatosan tesszük a mai napig, figyelve az alapanyagok drágulását, az inflációt. Viszont nem eshetünk át a ló túloldalára sem, mert akkor lecsökken a kereslet és nem lesz szállóvendégünk – mondta Szabó Áron és hozzátette: – A tulajdonosi körünk már gondolkodik az alternatív energiaforrásokban, hiszen tervezhetünk napelemeket is a hotel tetejére. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk. A rezsi a wellnessrészleggel rendelkező szállodákat érinti súlyosabban. Mi most valamelyest szerencsésebbnek érezzük magunkat, hogy jelen pillanatban nincs ilyen szolgáltatásunk.

A rezsi a wellnessrészleggel rendelkező szállodákat érinti súlyosabban. Azok most valamelyest szerencsésebbek, ahol nincs ilyen szolgáltatás. Fotóillusztráció: MW
Fotós: Penovác Károly

Energiakorszerűsítés és takarékosság

– Az alapanyagok drágulását, a gázár hétszeres és az áram árának négyszeres emelését nem tudjuk a fogyasztókra terhelni. Jelentős költségmegtakarításokra van szükség a túléléshez. Ez a folyamat megsürgette az energiakorszerűsítéseket is. Ugyan a gázt teljesen nem tudjuk kiváltani, mert a konyhánkban nagyon sok eszközt kellene kicserélni, igyekszünk a most beszerzett kondenzációs gázkazán mellett klímával és infrapanelekkel fűteni – hangsúlyozta Niczki Krisztián, a levéli Korona Étterem-Panzió üzemeltetője, aki abban bízik, hogy a bezárás elkerülhető lesz az általa megtervezett stratégiával. Mondja ezt a munkatársak védelmében is.

"Ha ezt túléljük, mindent túlélünk"

– Változtattunk a vásárlási szokásainkon, keressük az akciókat. Bemértük a hűtők fogyasztását, igyekszünk az újakat használni, a néhány éveseket csak nagyobb rendezvények idején kapcsoljuk be. A szobákat akkor fűtjük ki, ha vendég érkezik, az étteremben télen a kisebb termet használjuk – sorolta a vendéglátós, hozzátéve, hogy már érezhető a visszaesés a vendégforgalomban egy olyan időszak után, amikor erős volt a belföldi turizmus.

– A gazdasági válság következtében sokan éppen az étteremről fognak lemondani. Ha ezt túléljük, mindent túlélünk. A nyugati határ közelsége miatt azonban nem vagyok annyira pesszimista, szolgáltatások szempontjából megéri hozzánk jönni – fűzte hozzá Niczki Krisztián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában