Táncoló épület, városrésznyi kiállítás

Németország. Egy egész városrész, Wilhelmsburg nyújt látványos, újító megoldásokat bemutató építészeti kiállítás helyszíneként Hamburgban. Ott élő olvasónk, Galgóczi Róbert végigjárta az IBA-Hamburgot és beszámolt a nemzetközi építészeti kiállításról, a különös helyszínválasztásról. Fotóin táncoló és energiát termelő épületek is láthatók.

Valamikor 2006-ban olvastam először egy itteni újságban, hogy az önkormányzat határozatot hozott nemzetközi építészeti kiállítás megtartásáról. A rövidke margójegyzet arról is szólt, hogy a kiállítás több évig tartó tervezésével és szervezésével, a lebonyolításával a városfejlesztési hivatalt bízták meg. Továbbá arról is döntést hoztak, hogy a kiállítás helye Hamburg gazdaságilag erősen visszamaradott városrészében, a belvárostól délre eső, az Elba nagy szigetén épült Wilchelmsburg városnegyedben lesz, itt fogják megtartani.

Az újság jelentése megragadta a figyelmemet. Építészeti kiállítás? Milyen „mutatványokat” lehet ott majd látni? Egyben érdeklődést keltett bennem azért is, mert nem tudtam elképzelni, hogy építészeti kiállítást hogyan fognak majd megrendezni? Kiállításon, ahol művészi alkotásokat és ipari, vagy mezőgazdasági termékeket mutattak nyilvánosan be, ilyen kiállításon már többször jártam. Továbbá: itt Hamburgban az sem mindennapos jelentés, hogy a kissé „ferdén látott” Wilhelmsburgba nemzetközi rendezvényt terveznek, tartanak.

Kivándorlók története

Wilhelmsburg valójában sziget az Elba folyóban. A később kialakult városnegyed a sziget nevét örökölte, vette át. Érdemes valamit a kivándorlás korába visszanyúló szerepéről szólni. Évtizedek folytán innen indultak a lélekvesztő vitorlás, később meg a biztonságosabb gőzhajók Amerikába. Az akkori faépületeket, várótermeket, ahol a nincstelen kivándorlók tömege a hajók indulására várt, még ma is lehet látni. Jelenleg erősen felkapott múzeum. Állítólag itt őrzik több százezer kivándorló nevét, volt lakhelyét és a hajóra szállás idejét. Amerikából érkezett látogatók itt óhajtják kideríteni, hogy őseik mikor vándoroltak ki, mikor hagyták el Európát? Némelyik nincstelen idegen itt rekedt. Nem jutott hajóra. Alkalmi munkát vállalt a kikötőben. Dokkmunkás lett. Kikötői rakodómunkásból viszont ritkán lesz gazdag milliomos. Így Wilhelmsburg „leszólt” névvel rendelkezik. Ott folyvást jöttment nincstelenek laktak. A múlt század elején például ott laktak a lengyel dokkmunkások. Ma ott laknak a török vendégmunkások. A lakóság 57 százaléka bevándorolt török, vagy itt született ivadéka. A városrész jelenlegi beceneve: Klein Istanbul. Így, ha valakiről kitudódik az onnani eredete, vagy ottani lakhelye, akkor az emberek fél szemmel, titokban ismét ránéznek.

Az építészeti kiállítás itteni lebonyolítása ezt a csorbát óhajtja megszüntetni. Megnyitó beszédében a polgármester hangoztatta: „Legyen Wilhelmsburg felkapott városnegyed!” Mint említettem, a városfejlesztései hivatalt bízták meg a kiállítás megrendezésével. Jó döntésnek bizonyult. Az önkormányzat ezzel a határozattal egy csapásra két legyet ütött. Emeli a városnegyed tekintélyét. Fejleszti a városnegyed vonzerejét.

Három irányelv betartását írták elő. Erre fel az IBA igazgatósága nemzetközi pályázatot hirdetett városfejlesztési tervekre. Számos német és más országbeli építész nyújtott be tervrajzot a három előirt irányelv alapján.

1. Kozmopolis

Német s más nemzetiségű építészek nyújtottak be pályázatot és kaptak megbízást olyan épületeket kivitelezésére, amik többféle nemzetség súrlódásmentes együttélését teszik 35 négyzetkilométer nagy területen lehetővé. Hogyan lehet az építészet segítségével szociális és kulturális korlátokat megszüntetni? Hogyan lehet utat találni, lehetőséget nyújtani arra, hogy az emberek egymáshoz való viszonya a jövőben megjavuljon. Az IBA Hamburg erre jó feleletet, kivitelezhető megoldást nyújt. A városfejlesztési hivatal székháza (lásd a mellékelt fényképet) erre jó példa.

2. Metrozonen

Hogyan lehet új lakónegyedet építeni a városnegyedek határ- és peremvidékein? Milyen városfejlesztési lehetőségek rejlenek belső városnegyedek peremein, főleg a lakótelepek és a kikötő találkozásánál? Ott, ahol egymásra rakott konténerek és kikötői forgódaruk állnak lakások közvetlen szomszédságában? Ott, ahol ipari parlag, begyöpösödött vasúti sín és bűzlő kikötőmedence átalakítása teljesen új lehetőséget kínál városi továbbfejlesztésre. Ahol virágzó lápföldi rét tág teret nyújt városi parkosításra, szabad lélegzetvételre. Az Elbában a sziget minderre alkalmas hely, amit érdemes megvalósítani, mert létfontosságú fejlődési lehetőséget nyújt a növekvő városnak. Az IBA Hamburg mutatja, hogy kellő körültekintéssel érdemleges lakások jöhetnek létre. A mellékelt fényképeken látható épületek legtöbbje peremvidéki területeken épült.

3. Stadt im Klimawandel (Város időjárás-változásban)

Új erőművet a városnak! Centrális erőművek helyett decentrális, helyi erőművek üzemeltetése a jövőbe irányuló lépes. Hogyan lehet ipari fejlődést tartóssággal összeegyeztetni? A zöld lapokkal burkolt épület például lakóház, egyben önálló áramfejlesztő. Az IBA nagy sújt fektet épületek bemutatására, melyek „a városért és az elviselhető időjárásért” jelszó szerint épültek. Az alumíniumból készült ház is önellátó.

A Földön élő emberek fele a földfelszín két százalékán él és a levegőbe került káros széndioxid (CO2), nyolcvan százaléka tőlük származik! A városi lakosság a levegő fö szennyezője és ők a felelősek a globális időjárás romlásáért. Egyben ők vannak legjobban veszélyeztetve. A legtöbb város tengerparton, tenger közelében épült. A tenger vízszintjének tartós emelkedését, ami az időjárásváltozás egyenes következménye, ők fogják elsőként, saját bőrükön érezni. Tehát a városok, mint az időjárás-változás fő okozói tudnának leghatékonyabban az időjárás-változás, az energiapazarlás ellen hatékony lépéseket tenni. Az IBA szervezői szerint véget kell vetni az olajjal és a szénnel fejlesztett áramellátásnak. Helyette megújítható áramfejlesztésre s takarékos áramfogyasztásra kell átállni.

Az IBA célul tűzte ki a városnegyed meglévő épületeinek hőszigetelését. Ezzel is erősen csökkenteni lehet a villany, az elektromos energia fogyasztását.

Építészeti kiállítás vagy városi építkezés?

A kiállításra HÉV-vel közlekedtem. Wilhelmsburg előtt a hangosbemondó közölte, hogy az IBA-hoz itt kell kiszállni. Itt van az IBA tudakozója. A látogatók kérdéseire itt adnak válasz. A kijárat homlokzatán nagy tábla mutatta, hogy melyik irányban lesz háromszáz méteres gyaloglás után a keresett iroda. Egyéb, kiállításra utaló adatot vagy plakátot nem láttam.

Az irodában végül kiderült, hogy az egész városnegyed a nemzetközi építészeti kiállítás helyszíne. Az iroda előtt két buszjáratra szállhattam. Az egyikkel rövid körjáratra, a másikkal hosszú körjáratra mehettem. Először a rövidet választottam, mert pontosan akkor indult, amikor odaértem. Talán azért is, mert légkondicionált buszba menekülhettem az elviselhetetlen kánikula elől. Végül a hosszúra is elmentem. Nem bántam meg. Sok-sok Hamburgban töltött és leélt év után végre eljutottam az egyáltalán nem lenézendő Wilhelmsburgba.

szponzorált tartalom
Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra
Erdő Péter megnyitotta a Boldog Özséb-emlékévet
A pálos rend többszöri megszakítás után ma ismét működik Magyarországon – mondta a bíboros.
Így tervezze meg a hetét!
Teendők a hét minden napjára.
Önmagát jelentette fel a szerencsejáték-függő skót edző
Elnézést kért a játékosaitól, a szurkolóktól és a kollégáitól is.
Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik súlyosan az ausztráliai bozóttüzek
Mindez a legfrissebb felmérésből derült ki.
Gyász
„Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, minket és mindent, amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, megpihent a szív mindörökké. Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, szeretett édesapám, egyetlen fiam, keresztapám, rokonunk, ismerősünk és barátunk, EPERVÁRI ISTVÁN a Family Frost volt dolgozója, ciráki születésű, beledi lakos életének 46. évében, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése 2020. január 22-én, szerdán 15 órakor a vicai temetőben lesz. Előtte engesztelő szentmise 14.30 órakor a vicai templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
„Elindult egy lélek, továbbszállt, távolra tőlünk, mely nagyon fáj! Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósom, keresztanyánk, rokonunk és ismerősünk, SZALÓ IMRÉNÉ szül. Csefkó Ilona 98 éves korában csendesen elhunyt. Ravatalozása engesztelő szentmisével egybekötve 2020. január 25-én, szombaton 14 órakor lesz az écsi templomban. Utána, 15 órakor kerül sor az urna elhelyezésére közvetlenül a sírnál, az Écs-hegyi temetőben. Egyben köszönetet mondunk a Zrínyi utcai ápolási osztály összes dolgozójának, illetve mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Fogtuk a kezed, úgy zokogtunk érted, hittük, hogy erőnk visszatart téged. Nem leszel magányos, odafent már várnak, adj, Uram, nyugalmat Drága Édesanyánknak. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, ÖZV. NAGY DEZSŐNÉ szül. Hegedüs Genovéva életének 84. évében türelemmel viselt betegségben, a betegek szentségével ellátva, megtért Teremtőjéhez. Utolsó útjára 2020. január 23-án, csütörtökön 13 órakor kísérjük a darnózseli temetőben. Az engesztelő szentmisét 12.15 órakor tartjuk a katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik temetésén részt vesznek, és mély gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, akit igazán szeretnek.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MÁRKUS ISTVÁNNÉ szül. TAMÁS MARGIT soproni tanár 2020. január 9-én, 78 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegsége következtében elhunyt. Gyászolják: férje, gyermekei, menyei és unokái. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 24-én, pénteken 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben, a polgári szertartás szerint. Gyászoló család
„Már nincs holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Fiam, Testvérem, Sógorom, Nagybátyám és Rokonunk, VIRÁGOS PÉTER CSABA „Peppe” életének 52. évében váratlan hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. január 24-én, pénteken 12 órakor lesz a Győr, Szabadi úti temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért a Szent Imre-templomban 10.30 órakor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Szerető családja
„Megéred, hogy sok utódod lesz, és sarjadékod annyi, mint földön a fű. Érett korban térsz a sírba, ahogyan a kévéket idejében takarítják be. (Jób. 5.25-26) Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. CSÁFORDY FERENCNÉ szül. Nagy Julianna gránitdiplomás tanárnő 2020. január hó 17-én, életének 97. évében csendben hazatért megváltó Urához. Elhunyt szerettünktől a feltámadás reménységében január hó 24-én, pénteken 12 órakor a nádorvárosi temető régi ravatalozójában veszünk búcsút, a református egyház szertartása szerint. Gazdag életéért a január 26-án 9.30 órakor kezdődő istentiszteleten adunk hálát a győr-szabadhegyi református templomban. Az Úr tartsa meg áldott emlékét közöttünk, és adjon vigasztalást! Családja
„Ne emlékezz rám búsan, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben. Ember voltam mindig, ezért szeressetek.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAKRAI LÁSZLÓ GUSZTÁV életének 66. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 24-én, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászolják: Felesége, Gyermekei, Rokonai és Barátai
„Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy testvérünk, sógornőnk, nagynénénk és rokonunk, DR. GALAVICS ROZÁLIA életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. január 24-én, pénteken 14 órakor lesz a lövői temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk lelki üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
„Örök álmod őrizze béke és nyugalom! Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KERESZTES TIBOR életének 86. évében elhunyt. Temetése 2020. január 24-én, pénteken 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Engesztelő szentmisét február 27-én, csütörtökön 18 órakor mondatunk a soproni Szent Imre-templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
„Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem, de már nem lehet. A csend ölel át és a szeretet, isten veletek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Testvérem, Apósunk, Sógorom és Rokonunk, LŐRE SÁNDOR életének 73. évében hirtelen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. 01. 24-én, pénteken 15 órakor lesz Ásványrárón, az ásványi temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 14.15 órakor az ásványi templomban lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló szerettei
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Testvérünk, Sógorunk, Nagybátyánk és Rokonunk, WEISZ LÁSZLÓ életének 81. évében váratlanul elhunyt. Végső búcsút 2020. január 22-én, szerdán 13 órakor veszünk Tőle a lébényi római katolikus temetőben. Előtte engesztelő szentmise 12.15 órakor a lébényi Szent Jakab-templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy VIDOS ÁRPÁD győri lakos életének 67. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2020. január 24-én, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában, ahol egy szál virággal köszönhetnek el Tőle. Temetéséről később gondoskodunk. A gyászoló család
„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam... (Timóteus 4,7) Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédikénk, NAGY ISTVÁNNÉ szül. Simon Gizella életének 93. évében türelemmel viselt betegségben, csendesen elhunyt. Temetése 2020. január 22-én, szerdán 15 órakor a mezőörsi református temetőben lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALOGH JÓZSEFNÉ szül. Supel Mária undi lakos életének 80. évében elhunyt. Temetése 2020. január 23-án, csütörtökön 15 órakor lesz az undi temetőben. Előtte engesztelő szentmise a helyi templomban. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédim, anyósunk, testvérem és rokonunk, SULYOK JÓZSEFNÉ szül. Horváth Gabriella volt mosonújhelyi lakos életének 70. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 24-én, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család