Győri retro

2020.10.03. 06:50

Petz Lajos és Roland Garros győri találkozása 1914-ben – fotók

Két név, amely sokaknak cseng ismerősen szűkebb pátriánkban. Petz Lajos fia, Aladár a győri kórház, Roland Garros, a világhírű salakos teniszbajnokság névadója. Két főszereplőnk útja 1914 áprilisában futott össze egyetlen napra. Szerencsére Petz Lajos orvosi tudására nem volt szükség azon a tavaszi délutánon.

Szeghalmi Balázs

Az égbolt meghódítása

Két hete ezeken a hasábokon idéztük meg a magyar repülés hőskorát. Az első hazai távrepülés során a pilóta, Székely Mihály kétszer szállt le megyénkben (Győrben és Magyaróváron) 1911 nyarán. Az első világégést megelőző évek a repülés térhódításáról szóltak.

A kezdeti lemaradást után az Osztrák–Magyar Monarchia felvette a kesztyűt, s beszállt a versenybe, amely az égbolt meghódításáért indult. 1914 áprilisában már nemzetközi verseny állomásának adott otthont Győr.

Nemzetközi repülőverseny

A Schicht cég 100 ezer koronával támogatta a pénzdíjas megmérettetést. Nagy Róbert győri történész-levéltáros kutatásaiból tudjuk, hogy megbízhatósági, gyorsasági és városi kategóriában is összemérték tudásukat a kor pilótái. A második szakaszon, Aspern és Budapest között landolt a mezőny Győrben. A teljes táv nagyjából 1100 kilométert tett ki.

A nagyszabású rendezvényen főként a Monarchia pilótái vettek részt – például Bier Henrik, aki két hónappal később, 1914 júniusában 6170 méteres magassági világrekordot állított fel –, de a franciák legjobbjai is neveztek. Többek közt Maurice Chevillard és Roland Garros is.

Roland Garros, a legendássá vált francia pilóta.

Petz Lajos készséggel segített

A verseny győri állomásán Petz Lajos biztosította az orvosi ellátást. A győri kórház névadójának, Petz Aladárnak az édesapja saját költségén a kocsiját is felajánlotta, hogyha menteni kell valamelyik pilótát, minél gyorsabb ellátásban részesüljön a Zrínyi utcai egészségügyi intézményben. Petz Lajos önzetlen hozzáállása példaértékű most is.

A híres győri orvos azon magyar gentlemanek egyike volt, akik többnyire hiánycikknek számítottak, számítanak társadalmunkban. Petz Lajos és később fia is évtizedeken át vezette a győri kórházat. Az idősebbik Petz orvosi tudására nem volt szükség a győri megállón. Csodával határos módon nem történt baleset az egyhetes tornán, ami meglehetősen ritkának számított hasonló viadalokon a XX. század elején.

Petz Lajos, akárcsak fia, Aladár, évtizedeken át vezette a győri kórházat. A győri orvos közösségi emberként élt.

A háború pokla

A Győrt is érintő versenyen gyorsasági kategóriában Roland Garros, a franciák legendássá vált vadászpilótája győzött. Garrost sokan gondolják teniszezőnek – róla nevezték el a párizsi Grand Slamet –, pedig a hadnagyként szolgáló katona a felhők között írta be magát a történelembe. Garros elsőként repülte át a Földközi-tengert 1913. szeptember 23-án. A 730 km-t 2500 m magasságon 7 óra 53 perc alatt teljesítette, 500 km-t nyílt víz felett repült. A 250 liter repülőbenzinből csak 5 liter maradt a tartályban landoláskor. Az első világháborúban géppuskával szerelte fel gépét, a légcsavarkörön keresztül tudott tüzelni.

A németek hónapokon át „vadásztak” Garrosra, aki az egyik támadást követően kényszerleszállást hajtott végre és felgyújtotta a gépét. Így technikai újítását az ellenség nem kaparintotta meg. Garros többszöri próbálkozás után, 1918 februárjában szökött meg a német fogságból. Márciusban újra repülőre ült, közel fél évet szolgált még a háborúban. Október 5-én Ardennes megyében találat érte gépét, amely azonnal felrobbant.

Roland Garros gépét a háború utolsó heteiben lőtték le. A francia pilóta azonnal meghalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában