Győri retro

2020.10.10. 06:39

Amikor IV. Károly repülőgépe Dénesfán landolt, majd a király Győr felé vette az irányt

Mostani múltidéző írásunkban fókuszba helyezzük hazánk utolsó királya, IV. Károly második visszatérési kísérletét. Ez szinte pontosan 99 éve, 1921 októberében történt. A trónfoglalás megyénkből, a Sopron közeli Dénesfáról indult és érintette Győrt is.

Szeghalmi Balázs

Méltó helyen

A hónap izgalmas győri fotókiállítása az utolsó megkoronázott Habsburg, IV. Károly és családjának mindennapjait mutatja be a száműzetésük idején, a Portugáliához tartozó Madeira szigetén.

„Úgy gondoltam, hogy a legjobb kiállítási lehetőség a 2004-ben boldoggá avatott és mélyen hívő katolikus királynak a Győri Egyházmegye Triangulum Galériájában lenne. Örömömre megkeresésemet rögtön támogatták” – kezdte a kiállítás egyik szervezője, Biczó Zalán győri helytörténész, a Széchenyi-egyetem könyvtárosa.

Az első próbálkozás

Hazánk történelmének szörnyű pillanatában, az elvesztett első világháború, a trianoni országvesztéssel járó trauma, zűrzavaros harcok, kínkeserves állapotok után igyekezett újra trónra ülni IV. Károly. Az utolsó magyar király 1918. november 13-án eckartsaui nyilatkozatával mondott le uralkodói jogairól hazánkban. Ennek ellenére IV. Károly 1921. március 27. és április 5. között tért vissza először Magyarországra, s Horthy Miklóstól követelte a hatalom átadását.

Horthy ekkor még le tudta beszélni erről a környező antantállamok katonai beavatkozásának veszélyére és a belpolitikai helyzetre hivatkozva. Károly visszavonult Szombathelyre, majd ismét verbális pengeváltás alakult ki közte és a kormányzó között. Végül Horthy arra szólította fel katonáit, hogy „finoman” távolítsák el IV. Károlyt Magyarországról. Mivel Károly ekkor még ellene volt az erőszakos hatalomátvételnek, tudomásul vette ezt és antantkatonák kíséretében Svájcba utazott.

IV. Károly és Zita esküvője. A kép jobb szélén az idős Ferenc József császár.

Repülőgép-eltérítéssel indult?

Másodszor 1921. október 20-án repülőgéppel érkezett a Sopronhoz közeli Dénesfára IV. Károly. Felesége, Zita és több ember társaságában szállt fel repülővel az alpesi országból. Az egymásnak ellentmondó történelmi tények közül nehéz kibogozni az igazságot, van olyan nézet is, hogy IV. Károly egyik szárnysegédje pisztollyal térítette el az Ad Astra nevet viselő, német felségjelzésű egymotoros gépet.

Ezen verzió szerint a király és kísérete sétarepülésre jelentkezett be a Genfi-tó felett, ám – s ez történelmi tény – rövid időn belül Magyarország felé fordultak. A történészek jelentős többsége szerint Károly feleségének, Zitának komoly szerepe volt abban, hogy férje nem akarta „elengedni” a magyar trónt. Végül Ferenc József utódjával a fedélzeten, Dénesfa határában, Cziráky gróf birtokán landolt a hatszemélyes kisrepülő a késő délutáni órákban. Károlyt a Sopronhoz közeli birtokon már várták a királyhű katonák, fegyveres alakulatok. A történetet innen folytatjuk egy hét múlva.

A repülőgép, mellyel Svájcból hazánkba érkezett IV. Károly és kísérete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában