Győri természeti kincskereső – 122 esztendős az Erzsébet liget – fotók

Az 1898–99-ben létesített Erzsébet liget kezdetben 13 holdon terült el, ma már azonban csak annak harmadán, 23 ezer négyzetméteren fekszik.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Huszár Gábor

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Kedvelt játszótér

„Szinte mindennap ide hozzuk a játszótérre az unokákat nyáron. Anno a gyerekeink is imádták az Erzsébet ligetet, az unokákkal, Dorkával és Erikkel sincs ez másképp” – hallottuk Kukorelli János győri nagypapától.

Leczkésiné Sági Melinda szintén szívesen hozza a kisfiát, Ármint az Erzsébet ligetbe, mivel a hatalmas fák hűs árnyékot adnak a meleg hónapokban. A kisgyerekes családoknak ez egyre hangsúlyosabb szempont az UV-sugárzás erősödésével.

Múlt három századon át

Az 1898–99-ben létesített Erzsébet liget kezdetben 13 holdon terült el, ma már azonban csak annak harmadán, 23 ezer négyzetméteren fekszik. „A második világháború alatt a város parkjai is sérültek, tüzelőhiány miatt sok fát kivágtak. Az Erzsébet liget – talán a Szent Imre-templom szomszédságának köszönhetően – kevésbé károsodott, de elhanyagolttá vált” – olvasható a Győriszalon.hu írásában.

Az Erzsébet királynéról elnevezett liget Lenin nevét kapta 1948-ban. A park területén építették meg a Magyar utcai Honvédkórházat az ötvenes években. 1961-ben a liget délkeleti részén kezdték el a nádorvárosi víztornyot felépíteni, amelyet 1965-ben adtak át. Ekkor Úttörő ligetnek hívták a parkot, amelynek területe ezekben az évtizedekben csappant meg.

A KRESZ-pálya

Az 1960-as évek végétől az 1970-es évek közepéig az Erzsébet liget újra életre kelt. Két nagyobb beruházás is megvalósult, amely a parkba egyre több látogatót vonzott. Szerencsére ezek nem jártak területvesztéssel. Étterem-presszó épült és KRESZ-pályát alakítottak ki. 1968-ban a liget területe 61.870 négyzetméter volt. A KRESZ-pályát 2007-ben korszerűsítették, a park területét a Győr-Szol munkatársai gondozzák évről évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában