Országos konferencia

2024.05.22. 14:21

Győr adott otthont az országos műkovács konferenciának

Ismét Győr adott otthont az Országos Műkovács-Iparművészeti Konferenciának. A két évvel ezelőtti első alkalmat követően, idén olyan sok szakmai előadó jelentkezett, hogy az egynapos rendezvényen nem is tudtak mindenkinek időt biztosítani.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Két évvel hagyományteremtő szándékkal indította el a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Országos Műkovács-Iparművészeti Konferenciát.

– Már 2022-ben is az volt a terv, hogy két évente gyűljenek össze a témában érintettek, kutatók, muzeológusok és természetesen a szakma művelői – mondta el megnyitó beszédében Székely Zoltán a múzeum igazgatója. – Reméljük a jövőben is folytatódik a sorozat. Az első konferencia termékenységét mutatja, hogy az akkor elhangzott tanulmányok jelentős része bekerült a múzeum évkönyvébe és így hasznosulhat a tudományos közéletben.

Az országos konferencia Pápai Emese főmuzeológus és Cserhalmi Zoltán muzeológus, történész Schima A. Bandi győri iparművész munkásságához és életútjához kapcsolódó kutatásából nőtte ki magát.

– A célunk kutatások ösztönzése, valamint a helyi értékek bemutatása és az aktuális kutatások bemutatása. A mai napon jeles előadóinkkal felvázoljuk a műkovácsolás történetét és kiemelkedő alakjait a barokk kortól napjainkig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában