EzTörténtKisalföld

2024.06.19. 10:00

Furfangos kéj hölgyeket lepleztek le a győri rendőrök – erről írtunk 20, 25, 35 éve

Huszonöt éve kéjlopásra szakosodott „hölgyeket” lelepleztek le a Győri Rendőrkapitányság munkatársai. A kapitányság bűnügyi osztályvezetője, Hécz Miklós őrnagy három olyan esetről tájékoztatta lapunkat, ahol osztrák, német és török férfiak váltak a furfangos kéj hölgyek, no meg saját óvatlanságuk áldozataivá.

Kisalföld.hu

Forrás: Kisalföld archív

20 éve – Kombájnok, traktorok az utakon 

A nyári mezőgazdasági munkák, a betakarítás közeledtével egyre több kombájn, traktor használja a közutakat. A széles, lassú járművek próbára teszik az autósok türelmét. A probléma megoldása a szabályok betartása, és több, újabb gép vásárlása lehet. A mezőgazdasági gépjárművek forgalomba helyezésére általánosságban ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a személyautókra. Forgalmi engedélyre, rendszámtáblára van szükségük és amit kevesebben tudnak, környezetvédelmi felülvizsgálatra, azaz zöldkártya beszerzésére is kötelezettek – tájékoztatta lapunkat Schubert Tamás őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. 

Forrás: Kisalföld archív

Elmondta: az úgynevezett ,A” típusú rendszámtáblák nagyobbak, mint a személyautóké, és azokat a gépekre elöl és hátul, illetve a pótkocsira is ki kell tenni. Sárga megkülönböztető fénnyel kell ellátni a túl méretes járműveket és azok közúton mozgatásához útvonalengedély szükséges. Munkaéleiket befelé kell fordítani a biztonság érdekében, és este oldaljelzővel kell megvilágítani. A mezőgazdasági járművek műszaki vizsgáját járműkategóriától függően egy-két évenként kell megújítani. Az őrnagy tapasztalata szerint sokan kérdezik, hogy mi van azokkal a gépekkel, amiket több eszközből állítanának össze a gazdák. E témában azonban nem a rendőrség az illetékes. Az építési terveket beadva a közlekedési felügyelettől kell engedélyt kérni összeépítésükre vizsgáztatás előtt. A mezőgazdasággal foglalkozóknak nem könnyű betartaniuk a gépeik működtetésére, közúti közlekedésére vonatkozó szigorú szabályokat. Főleg az idősebb gépek jelentenek problémát, amelyeknek a tulajdonjogát is nehéz igazolni – osztotta meg véleményét lapunkkal Takács Zsolt. 

A Kisalföldi Mezőgazdasági Rt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, hogy cége a gépeit a földutakon kívül kénytelen közúton is közlekedtetni, mert az egymástól legtávolabb eső megművelendő területeik közt 110 kilométeres (Nagycenk-Nagyszentjános) a távolság. Ilyenkor útvonalengedélyt kell kérni, ami szerinte kisebbfajta tortúra, és gyakran 160 kilométert kell megtenni a járműveknek – mellékutakon, kerülőket téve –, hogy a személyautók forgalmát minél kisebb mértékben nehezítsék. Emiatt gépmozgatásaikat éjszakára időzítik. Csak akkor közlekednek napközben, ha az elkerülhetetlen. Takács tapasztalatai alapján ezt néhány autós megérti, többen viszont türelmetlenül rádudálnak a mezőgazdasági gép vezetőjére. Megoldást szerinte az jelentene, ha annyi pénzük lenne a gazdálkodóknak, hogy több gépet tudnának venni, akkor nem kellene gyakran áthelyezni azokat. 

25 éve – „Befürödtek” a felajzott férfiak 

A tavaszi zsongástól óvatosságukat vesztett férfiak kifosztására rendőri zsargonban kéjlopásra szakosodott „hölgyeket” lelepleztek le a Győri Rendőrkapitányság munkatársai. A kapitányság bűnügyi osztályvezetője, Hécz Miklós őrnagy három olyan esetről tájékoztatta lapunkat, ahol osztrák, német és török férfiak váltak a furfangos kéj hölgyek, no meg saját óvatlanságuk áldozataivá az elmúlt napokban. Az egyik győri panzióban tárt karokkal fogadták azt a két nőt, akik osztrák-török alkalmi „párocskájukkal” vonultak fel szobára. Ott az egyik lány előre kérte a pénzt a férfiútól, aki –aprója nem lévén – a kialkudott 550 schilling helyett átnyújtott neki egy ezrest. A prosti azonmód felajánlotta neki, hogy mialatt a „kedves fiatalember” megfürdik, ő felváltja a pénzt. A kiéhezett töröknek nagyon sokba került a hárompercnyi fürdés. Ugyanis mire kijött a zuhany alól, a nő eltűnt. Átszaladt hát a másik szobába, ahol honfitársa még tobzódott a vásárolt élvezetekben. Igaz, csak addig, amíg a haver meg nem érkezett, mert pórul járt törökünket meglátva, a nő elszaladt. Személyi igazolványát azonban otthagyta, így a rendőrségnek sikerült őt és schillingtolvaj barátnőjét, T. A.-t előállítani. 

Forrás: Kisalföld archív

Az örömlány egy nappal később még sikeresen csalt lépre egy német állampolgárt, akinek ugyancsak különösen drága fürdőjegyet kellett váltani. Neki a kialkudott 300 schilling helyett 195 ezer forintnyi valutáját kellett elkárolnia ötpercnyi zuhanyozásért. A férfi nemzetiségéhez méltó precízséggel vetkőzött le, majd kocsija kulcsát a cipőjébe tette. A fürdés után azonban két nő várta a szobában, akik nagy hangon kiabálták: „Jön a papa, jön a milícia.” A megriadt férfi öltözni kezdett, de érdekes módon a kulcsot nem találta a cipőjében, ezért azonnal az autójához rohant. Abból azonban már hiányzott a közel kétszázezer forintnak megfelelő valuta.

A feljelentés ebben az esetben sem maradt el, s a rendőrségi eljárás megindítása után röviddel a bíróság elrendelte T. A. előzetes fogva tartását. Egy nappal később újabb feljelentés érkezett a rendőrségre. Az üzlet itt is az út mellett köttetett. Kétezer forint „fuvardíjban” állapodott meg egy osztrák férfi az örömlánnyal. Azonnal szobára mentek, s az ajtót bezárták maguk után. Érdekes módon, amíg a sógor a meleg fürdőben hergelte magát, a szoba benépesült. Három férfi várta a fürdőből kilépő férfit, akik a lány imitált lökdösésébe kezdtek, majd „policiával” fenyegetőztek. Áldozatuk azonnal pénztárcája után nyúlt, abból azonban hiányzott 20 ezer forint és 4500 schilling. Nem volt mit tenni, az osztrák a rendőrségre sietett. A zsaruk rutinjának köszönhetően rövid idő alatt kézre került egy 17 éves prosti, akit sikerült felismertetni a pórul járt kuncsafttal. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

35 éve – Győzött a Bauer 

Az ember fia, ha akar, talál alkalmat az ünneplésre. És ehhez nem kell feltétlen magyarnak lenni. Legalábbis erre következtetek abból, hogy az ausztriai Bauer cég a minap kis ünnepség keretében adta át Magyarországon a 750. Ravistar öntözőberendezést. Persze, ha jól belegondolunk, talán volt is ok az ünneplésre. Baueréknek mindenképpen. A cég már húsz-harminc esztendővel ezelőtt is megjelent a magyar piacon, s akkor eladott öntözőgépeik közül, még akad olyan, amelyik ma is működik. Azután más irányt vett a magyar beszerzés és az osztrák vállalat csak jó öt esztendővel ezelőtt kezdett ismét öntözőgépeket forgalmazni Magyarországon. És most már a 750-nél tartanak. Igaz, ez a világ más részein forgalmazott 15 ezer berendezéshez képest nem tűnik túl soknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában