A község tehetetlen

2024.06.18. 08:55

Hordalékveszély - Drámai a helyzet a Rábán, a mérgesi hídnál

Több ezer köbméternyi hordalék gyűlt össze a Rába folyó mérgesi szakaszán. A híd fogta meg az uszadékot, a helyiek pedig aggódnak: vajon meddig bírja a szerkezet az óriási terhelést?

Cs. Kovács Attila

Drámai a helyzet a Rába folyó mérgesi szakaszán A mérgesi híd lábánál ugyanis óriási, soha nem látott mennyiségben torlódott össze a hordalék. Jórészt fa, amiből óvatos becsléssel több száz, de inkább több ezer köbméternyi torlódott fel a folyón, a hídtól több száz méteren. A helyiek aggódva nézik hídjukat, vajon bírja-e a hatalmas terhelést? A kisalföld.hu ugyanezt kérdezte Mérges polgármesterétől, Balázs Vincétől.

Hordalék Mérgesen
A hordalék a helyiek szerint veszélyezteti a hidat. Fotó: Mérges önkormányzata

Hordalék a Rábán

- Nem vagyunk nyugodtak, de egyelőre semmit nem tehetünk. Igaz, a problémát már jóval az árvíz előtt jeleztem - mondta a polgármester. - Természetesen az önkormányzat figyelmét is sokan felhívták a kialakult helyzetre, ami mostanra már nemcsak katasztrófalátványosság, hanem egyre ijesztőbb. 

A község azonban tehetetlen, a híd ugyanis nem Mérgesé. Kiderült az is, hogy semmilyen írásos dokumentum nem található róla, illetve helyrajzi száma sincs az építménynek.

 Emiatt sajnos vis maior kérelmet sem tudunk benyújtani. Már tavaly igyekeztem intézkedni az ügyben, hiszen nap mint nap láttuk, hogy egyre aggasztóbb állapotok lesznek a hídnál. Országgyűlési képviselőnk segítségét is kértem. Idén februárban azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság kivizsgálta kérésünket és megalapozottnak találta. A hordalék eltávolításával az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot bízták meg. Sajnos, a kialakult árvízi helyzetben nincs lehetőség és mód a munkát elvégezni. Bízom benne, hogy az levonulása után minél előbb megoldódik a probléma.

Még több fotó itt.

A helyzet már drámai a Rábán, a mérgesi hídnál. Olvasónk fotója.

Elküldtük kérdéseinket a mérgesi hídhelyzettel kapcsolatban az ezek szerint illetékes vízügyi igazgatóságnak. Amint választ kapunk, frissítjük írásunkat. A mérgesi hídról, a hordalékról a Várkesző napjai közösségi oldalra tettek ki érdekes videóösszeállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában