Egy évig viselik a címet

2024.05.26. 07:48

Megválasztották Hegykő Község Borát

Az Iváncsics pincészet 2020-as Soproni Shiraz-a és a Lővér Pince 2023-as Kékfrankos rozéja kapta meg 2024-ben a Hegykő Község Bora címet. A borválasztás győztesei hamarosan megjelennek a hegykői éttermekben és élelmiszerüzletekben.

Bódvai Ildikó

Fotó: Csigó Gergely

A Soproni Borvidékről benevezett 46 mintából a Molnár Tibor elnökölte szakmai zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt 3-3 bort fehér-rozé és vörösbor kategóriában az immár hagyományos Szent Orbán-napi Borválasztáson. A kiválasztott borok közül a hegykői civil szervezetek és éttermek, valamint az önkormányzat által delegált tagokból álló társadalmi zsűri választotta meg a győztes borokat. A mustrát, ahogy tavaly, úgy idén is Hegykőn a Tornácos Lifestyle Hotel borbárjában tartották. 

Társadalmi zsűri választotta meg a győztes borokat a szakma által legjobbnak ítéltek közül.
Fotó: Csigó Gergely

- 2024-ben a Hegykő Község Bora címet egy esztendőn át a Lővér Pince 2023-as Kékfrankos rozéja, vörösbor kategóriában az Iváncsics pincészet 2020-as Soproni Shiraz borai viselhetik - mondta el Szigethi István polgármester. Hozzátette, a borokkal hamarosan valamennyi hegykői étteremben és élelmiszer üzletben találkozhatnak a fogyasztók.

A Szent Orbán-napi Borverseny két nyertes bora.
Fotó: Csigó Gergely

Hegykőn 2004-ben rendezték meg először a borválasztást. Szent Orbán a szőlőművelők, a vincellérek, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje, így május 25. jeles nap a borászok kalendáriumában. Sok időjárási megfigyelés, néphagyomány kapcsolódik a naphoz, például, hogy savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, és édes, ha tiszta az idő, vagy ha ilyenkor süt a nap, akkor hosszú, napos, kellemes őszünk lesz. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában