Ételfőző fesztivál

2023.08.13. 15:38

Hagyományos barokk ételek főttek a bográcsban Fertődön - galéria

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztivált Fertődön, melynek célja a kor ételkészítési hagyományainak, ezen belül az Úri és a népi Csárda konyha szokásainak felelevení­tése.

Papp Fanni

Az Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztivált szombaton rendezték meg a fertődi Madách sétányon, ahol nem csak az 1600-as és 1700-as évekre jellemző konyha rejtelmeibe avatták be a résztvevőket. Színes előadásokkal, kerekasztal beszélgetéssel egésznapos gyermek programokkal vártál az érdeklődőket.

A korábbi évekhez hasonlóan három kategóriában hirdették meg a főzőversenyt, melynek megkötés az, hogy a barokk korra jellemző étel készüljön, a kor ízvilágát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva. 

Az Úri konyha kategóriában a versenyzőknek minimum háromfogásos menüt kellett elkészí­teniük a szervezők által kiválasztott fő alapanyagokból, ami csíkos süllő filé, bivaly hús, ponty és sütőkolbász volt. A Csárda konyhába a szakácsok két darab csirkét kaptak, amiből szabadon készíthettek a korhű ételeket bográcsban, nyárson, tárcsán vagy kemencében. 

A szakácsok csak a Pannonhalmi Főapátság friss fűszernövényeivel ízesíthették az ételeket, amiből minimum hat adagot kellett készí­teniük. A zsűrinek kettő adagot a kornak megfelelő tálalási formában kellett felszolgálni. Mindezen felül idén is megrendezték a Polgármesterek Kupáját, melynek keretében a Sopron-Fertődi Kistérségi polgármesterek főztek a "csárdában". A csapatok saját maguk választhatták meg az alapanyagokat, és lehetőségük nyílt arra is, hogy bemutassák a településüket, ahonnan érkezettek.

A barokk ételfőző verseny zsűri elnöke Opóczky István életműdí­jas Mesterszakács volt és a hét zsűritag az Úri konyha kategóriában a Négy elvetemült gasztroangyal csapatának főztjét ítélte az a dobogó legtetejére. A Csárda konyha kategória fődíját a Szárföld kemencések csapata vihette haza, valamint a Polgármesterek Kupáját a sopronkövesdi hivatal nyerte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában