1 csoporttal indult, mára 14-be várják a gyerekeket

2023.04.18. 19:40

A Pitypang Óvoda 50. születésnapját ünnepelték Győrújbaráton - Fotók

Csillogó szemű, színes ruhába öltözött, izgatott gyerekek és hozzátartozóik töltötték meg kedd délután a győrújbaráti Timaffy László Művelődési Ház és Könyvtár épületét. Örömmel készültek a rajzkiállításra, a műsorra, amit a szokatlanul nagy közönség előtt adtak elő, s fogadták a születésnapi ajándékot, a Sziporka együttes koncertjét.

Barki Andrea

A volt ovisok közül sokan már a gyerekeikkel, az unokáikkal érkeztek a születésnapi ünnepségre.

Fotó: Csapó Balázs

– Az óvoda 1972-ben 27 gyermekkel kezdte meg működését a Liszt Ferenc utcai épületben. Szerencsére a település vezetői felismerték, hogy a falu akkor lesz életképes, ha óvodáskortól biztosítja a gyerekek fejlődését – beszélt a kezdetekről Gallainé Czetter Ildikó intézményvezető, aki 42 éve dolgozik az óvodában. Itt kezdte a pályafutását, csakúgy, mint az óvoda első vezetője, Ventura Sándorné Földing Mária, aki így emlékszik vissza az indulásra:

– Eljött az első nap. Vegyes szorongásokkal teli, s mégis felemelően emlékezetes volt a kezdet. Csillogó szemű, kíváncsi gyerekek, s ugyanannyi bizakodó, de mégis aggódó szülő. A szülők nem ismerték az óvodai nevelést, a dadus néni sem látott még óvodát. Gyerek szeretete segítette abban, hogy hamarosan kialakultak az óvodai élet szokásai, vidáman játszottak, tanultak a gyerekek. Magam két hónapos diplomával rendelkeztem, igazi gyakorlatom nem volt még a csoportban sem. Nagy kihívás volt egy induló óvoda megszervezése.

Marika néni az első és egyetlen munkahelyéről ment nyugdíjba. Az idén vehette át a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karától arany diplomáját. Ő is, és az intézmény volt dolgozói együtt ünnepeltek a gyerekekkel.

Az óvoda sok változáson esett át ötven év alatt. Mára négy épületben 14 csoportban 296 gyerekkel, 65 dolgozóval működnek. 

– Az Óvoda utcai épületünk 1978 óta fogadja a gyerekeket, ma már négy csoportban. A Mélykút utcában az Evangélikus Egyháztól béreljük az épületet huszonöt éve, amelyet felújítottunk, s először egy, majd két csoportnak tud helyet adni. A létszám növekedése miatt később a Civil Házban kaptunk helyet. Teljes kihasználtsággal működünk, az utóbbi években 300 körüli a gyerekekkel – sorolta az óvodavezető, hol működnek. – A héten iratkoznak be az új ovisok. Nagyon sokan érdeklődnek óvodánk iránt. Arra figyelünk, hogy minden gyereket fel tudjunk venni, akinek állandó lakcíme, tartózkodási helye munkahelye itt van, vagy albérletben lakik és életvitelszerűen Győrújbaráton él. A Liszt Ferenc utcai épületünkre már van egy bővítési tervünk komplett csoportszobával, vizesblokkal, tornaszobával, irodával.

Legfontosabb a játék

S hogy milyen az óvodai élet és az óvónői hivatás? Arról Öcsödy Gáborné Bea így vall:

– Jól felszerelt, nyugodt, szeretetteljes környezet fogadja a gyerekeket. Legfontosabb tevékenységünk a játék, erre épül a többi. Naponta hallgatnak mesét, rendszeresen énekelnek, verselnek, rajzolnak, mintáznak, barkácsolnak a gyerekek. Minden nap mozognak, a tágas udvarunkat kihasználva lehetőleg a szabdaban. Odafigyelünk arra, hogy a gyerekek képességei tapasztalati úton, egyéni ütemben fejlődjenek. Közös élményekkel, együtt megélt eseményekkel, hagyományokkal kovácsoljuk össze a csoportokat. Sok minden változott körülöttünk, de egy valami ugyanolyan maradt. A mostani ovisok is ugyanúgy szaladnak hozzánk és mondják, hogy szeretlek óvónéni! Ez az, ami az embert továbbviszi a munkájában és nap mint nap örömmel végzi ezt a szép hivatást. 

 



 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában