Fotókiállítás nyílt Felföldi Nándor képeiből

2023.03.12. 10:39

Győri fotós szemével pakisztáni életképek a hegyeken túlról - galéria

Fotók mesélnek Pakisztánról, amiket Felföldi Nándor látásmódja tesz egyedivé. Tárlat nyílt ugyanis képeiből egy különleges hangulatú loft épületben a győri Puskás Tivadar utcában. A kiállításmegnyitón nemcsak vizuális élménnyel kecsegtettek a szervezők, Pakisztán ízeibe is belekóstolhattak a vendégek.

Kustor Réka

Pakisztáni lányok, ahogy Felföldi Nándor látja. A fotós szerint Pakisztán igazán különleges ország, különleges emberekkel, nem tipikus turistacélpont.

  • "Érdekelt, hogyan telnek ott az emberek mindennapjai, akik egyébként nagyon kedvesek" - emelte ki a fotós.

A komáromi származású, Győrben élő Felföldi Nándor fotózás iránti szenvedélyének kezdete tizenkét éves korára tehető, ekkor kapta meg ugyanis az első fényképezőgépét. Mikor azonban elérkezett a pályaválasztás ideje, a szakács foglalkozást választotta.

– Az utolsó 15 évben a fotózást és a főzést párhuzamosan végeztem, végül utóbbit egy éve abbahagytam. A fényképezésben a szociofotók állnak hozzám a legközelebb, de szeretem az esküvőfotózást, az emberábrázolást, történeteket elmesélni a képeken keresztül. Vonzanak az idegen kultúrák, a vallások – mondta Felföldi Nándor, majd rátért a pakisztáni látogatására.

– Egy igazán különleges ország, különleges emberekkel, nem tipikus turistacélpont. Az országot több mint 230 millió ember lakja, zömében muszlimok. Érdekelt, hogyan telnek ott az emberek mindennapjai, akik egyébként nagyon kedvesek, a vendég mindenekfelett elvet követik. Volt, hogy napokat töltöttem egy-egy családnál, de ellátogattunk falusi iskolákba is.

Szerettem volna emlékbe egy helyi, a mindennapi viselet részét képező kalapot. Viszonylag drága, kézzel készített termék. Megtetszett az egyik ékszerüzlet tulajdonosának a fejfedője, megkérdeztem, hol vásárolta, mire levette, odaadta, és azt mondta, örömmel töltené el, ha hordanám. Nem is értette, miért akarok fizetni érte – idézte fel az egyik maradandó élményét Nándor. 
De a Pakisztánon belüli utazás is kalandos volt, a világ 10 legveszélyesebb útja között tartják számon azt, ahol közlekedtek.

Felföldi Nándor kiállítása megnyitóján. Fotó: Fazekas Barna

– A Föld tizennégy, nyolcezer méternél magasabb csúcsából öt Pakisztánban van – jegyezte meg a fotós, aki már túl van egy kalandos indiai fotózáson, ahogy a fényképezőgépe igencsak kattogott a kubai látogatásakor is. Persze ezen országok felkeresésekor sem a turistalátványosságra, inkább az adott kultúra megismerésére és megismertetésére koncentrált.

„Pakisztán a hegyeken túl, életképek egy titokzatos országból” – ezt a címet adta a fotós a jól sikerült győri kiállításának. Az esemény kurátora Hatvanger Xénia volt, a képekhez a Hangyál Pincészet borai dukáltak, a kiállítás vizualitását pedig pa­kisztáni ételek ízével emelte Nándor, melyeket ő maga készített.

Életkép egy pakisztáni iskolából, amit Felföldi Nándor fényképezőgépe örökített meg.

– A konyháról annyit, hogy kicsit indiai, kicsit kínai és arab, főként bárány-, kecske-, jakhúst esznek. A sertéshús és az alkohol tiltólistán van – mondta. A Szerva-Bár Kft. épületében lévő kiállítás április végéig látható, előzetes egyeztetés szükséges, hisz a bemutatóhoz Nándor személyes tárlatvezetése is hozzátartozik.

Hogy merre viszi még a fotóst az útja? Vonzza a perzsák földje, de Dél-Amerikát is szívesen felfedezné, s talán a képei által kicsit mi is részesei lehetünk az utazásainak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában