kisalfold.hu podcast

2022.12.23. 06:58

Téma az egészség - Túlsúllyal babát tervezni? Hallgassa meg a szakorvost!

Közismert, hogy az elhízás számos egészségügyi problémát okozhat, a legújabb kutatások szerint komoly hatással van a fogamzásra is. A túlsúly okoz­ta betegségekről, az inzulin­rezisztenciáról, arról, hogy mi a hatása a túlsúlynak a magzatra, és hogy mit tehetünk a fogyás és a sikeres gyermekvállalás érdekében, a kisalfold.hu legújabb podcastjében dr. Boncz Ágota belgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos beszél.

Sperling Krisztina

A túlsúly mind a nők, mind a férfiak esetében károsan befolyásolja a fogamzóképességet. - hangsúlyozta dr. Boncz Ágota. Fotó: Csapó Balázs

– Az már közismert, hogy az elhízás nem elsősorban esztétikai probléma, hanem egészségügyi. A zsírszövet nem csupán az energiát raktározza, hanem mint egy endokrin szerv sokféle életfolyamatba avatkozik bele, így van ez a teherbe eséssel is – kezdte dr. Boncz Ágota. Kiemelte, hogy felborítja a nők hormonháztartását, megzavarja a menstruációs ciklust. Hozzátette, a férfiak fogamzóképességét ugyanúgy károsítja az elhízás.– A spermaszámukban látható el­változások, akár a mozgó alakok csökkenése, akár a kóros alakok megjelenése, összefüggésben vannak vele – folytatta dr. Boncz Ágota. 
– Már tízszázalékos súlyvesztés harminc százalékkal növeli a fogamzás esélyét – emelte ki a doktornő. 

 

A fogyókúra a legbiztosabb útja az elhízásnak 

 

– mondják a szakemberek. 

A divatdiéták gyakran nem vezetnek fogyáshoz, azonban akár hiánybetegségeket is okozhatnak – emelte ki a doktornő. – Az utóbbi időben gyakran találkozom olyan páciensekkel, akik glutén-, laktózmentes étkezéssel próbálnak fogyni, vagy olyan szintű bennük a félelem a szénhidrátoktól, hogy még a szükséges mennyiséget sem fogyasztják el. Ezek azonban nem vezetnek fogyáshoz. Ha kiegyensúlyozott étrendet folytatnak, akkor a legnagyobb az esély a teherbe esésre – hangsúlyozta. 

Az inzulinrezisztencia a szénhidrátanyagcsere-rend­ellenesség első lépcsője. A szervezet, hogy megfelelő szinten tartsa a vércukorszintet, több inzulint kezd termelni. A magasabb inzulinszint felborítja a női hormonegyensúlyt, negatívan hat a női menstruációs ciklusra. Gyakrabban fordul náluk elő terhességi cukorbetegség. A vetélések száma is magasabb esetükben, és káros hatásai a magzatnál is megjelennek. 
 


Ha pedig a gyermektervezés miatt szabadulna túlsúlyától vagy leszokna a dohányzásról, abban az Egészségfejlesztési Iroda ingyenes állapotfelméréssel egybekötött életmód-­tanácsadása, dohányzásról leszokást támogató foglalkozásai segítenek, melyekre az [email protected] címen vagy a 96/507-900/8575-ös telefonszámon lehet jelentkezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában