DiscoverEU

2022.07.26. 11:52

3 győri diák vonattal járja be Európát - Fotók

Gősi Dávid, Herczegh Ádám, Lakics Domonkos, a három lelkes révais diák vasárnap indult el a DiscoverEU-s pályázattal európai körútjára. Egy hét alatt ellátogatnak, Prágába, Berlinbe, Amszterdamba, Luxemburgba, Milánóba, Velencébe és végül Bécs után térnek haza Magyarországra.

kisalfold.hu

Gősi Dávid, Herczegh Ádám és Lakics Domonkos vasárnap a győri vasútállomásról indult az egyhetes kalandra.

"Az interneten találkoztunk a lehetőséggel, hogy ingyenes vonatjegyre lehet pályázni, amellyel körbe lehet utazni az Európai unió országait. Áprilisban jelentkeztünk a DiscoverEU nevű pályázatra, ami során pár egyszerű kvíz kérdésre adtunk választ. Szerencsére a kiválasztottak közé kerültünk, és hárman elindultunk felfedezni Európát.

Július 23-án reggel indultunk Győrből. Bécsben szálltunk át egy Railjetre, ezzel mentünk tovább Csehországba.
Prágába 14 órakor érkeztünk, ahol egy Airbnb-s szálláson aludtunk. Mielőtt elfoglaltuk a szállásunkat, még volt időnk megnézni a Óvárosi főteret, ami pont útba esett.
A bejelentkezés után városnézésre indultunk. Megnéztük a Károly hidat, és a Várnegyedben is jártunk. Este elmentünk egy hangulatában középkort idéző fogadóba, ahol megkóstoltuk a helyi specialitásokat. A fogadóban élőzene volt és látványos tűzzsonglőrködéssel szórakoztatták a közönséget. Számunkra ez volt az este fénypontja. Ezután elmentünk vacsorázni az U Fleků nevű étterembe, mely a 19. század hangulatát idézi. Ez is egy hatalmas élmény volt.
A második nap megnéztük az Óváros látványosságait, meglátogattuk Anna királynő nyári palotáját és a Prágai várat is. Meglátogattuk a Szent Vitus székesegyházat, utána pedig a Parlamentet.
Este felsétáltunk a hegyre és megmásztuk a Petrin tornyot, ahonnan a gyönyörű naplementében nézhettük meg Prágát. Emellett sikerült megismerkednünk rengeteg velünk hasonló utazóval, akikkel jót beszélgettünk. 
Ma szálltunk fel délben a vonatra, következő úticélunk Berlin, ahol ugyan nem alszunk, viszont 5 órát fogunk eltölteni, majd indulunk is tovább Hollandiába, Amszterdamba" - küldték el beszámolójukat az első napok élményeiről.

A DiscoverEU az Erasmus+ program keretében lehetőséget kínál a 18 éves fiataloknak EU-szerte, hogy Európát beutazva új ismeretekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjanak. Az utazási igazolvánnyal a kiválasztott fiatalok 2022. július 1. és 2023. június 30. között utazhatnak Európában, maximum egy hónapon keresztül vasúton, kompon vagy távolsági buszt használva. Az utazási igazolványban részesülő pályázók kapnak egy DiscoverEU-kártyát is, amely különböző kedvezményekre jogosítja fel őket az utazás során. A következő pályázati fordulóra 2022 őszén kerül sor. Azok jelentkezhetnek, akik idén töltötték vagy töltik be a 18. évüket. Az őszi fordulóban újabb 35 000 DiscoverEU utazási igazolványra lehet majd pályázni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában