Diófáról a cirkusz tetejébe

2022.03.30. 16:58

A győri légtornász duó az első Budapesti Légtorna Fesztivál freestyle kategóriájának győztese

Bakonyi Anett és Molnár Petra, azaz a Duo Estrellas öt év kihagyás után hozta el az első Budapesti Légtorna Fesztivál freestyle kategóriájának első helyét. A versenyt Vincze Tünde, a Magyar Légtornász Egyesület elnöke szervezte.

Bella Violetta

A Duo Estrellas Európa-bajnoki aranyat nyert 2016–17-ben, világbajnoki ezüstöt pedig 2016-ban.

Fotó: Ábrahám Patrik

A sűrű programú, kétnapos verseny mindkét estéjén előadták a koreográfiájukat a győri lányok, és a gálaműsorban is szerepeltek Pásztor Anna produkciójában. A porondra tanítványukkal, a 9 éves Aisával együtt érkeztek, aki élete első versenyén döntőbe jutott, a legjobb nyolc közé.

 

– Izgultam, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban léphetek fel. Az edzéseken 3–4 méter magasan csináltam a gyakorlatokat, itt viszont 7–8 méter magasra kellett felmásznom – mondja Aisa. – Először félelmetes volt, de amikor megszólalt a zene, már csak a gyakorlatra figyeltem. Örültem, hogy a döntőbe jutottam, remélem, még sok versenyre tudok menni! 
 

A fesztivált Vincze Tünde, a Magyar Légtornász Egyesület elnöke szervezte. 

 

Forrás: Ábrahám Patrik


 

A Duo Estrellas közel tíz éve Petráék diófájáról lógva indult útjára. A két lány oktató híján maga kísérletezte ki a hajlékonysági, erő- és letartásos elemeket, a koreográfiákat az internetet bújva. Akkoriban még csak Budapesten és Tatán lehetett edzőt találni. Petra édesapja elmondása szerint az első fellépések alkalmával nagyon félt, mert nem gondolta, hogy nem lesz a lányok alatt védőháló. 

 

– Összeszámoltuk, körülbelül 250 fellépésen vagyunk túl, de még sosem estünk, és ez maradjon is így! – mondja Petra. 
 

Amikor először versenyre indultak – egyből világbajnokságra – nagy meglepetésre el is hozták kategóriájuk első helyezését. Európa-bajnoki aranyat 2016–17-ben, világbajnoki ezüstöt 2016-ban hoztak haza. A mostani bajnokságon azért indultak a freestyle kategóriában, mert ez a tapasztaltabb artisták számára több kreatív teret ad. 
 

A többéves kihagyás oka, hogy a fellépések, az oktatói végzettség megszerzése és a stúdióalapítás háttérbe szorította a versenyzést. Tanítani 2017-ben kezdtek, mára több mint 100 növendékük van, felnőttek és gyerekek. Egy ideje szombaton is vannak órák, kinövik az infrastruktúrát, kicsi már a terem és új eszközökre is szükség van. 

 

– Mozgásfejlesztéssel, balettel és akrobatikával bővítettük a stúdió palettáját, mert szeretnénk, hogy a versenyzőktől összetett, művészeti és erőnléti téren is értékes előadást láthasson a közönség. 
 

A légtorna nemcsak látványos, de sokoldalú is: néptáncfesztiválon befont hajjal ugyanúgy megvan a helye, mint a motorostalálkozón rockzenével és magas sarkúban. De nehezen áll helyre a járvány után a sportág, hiszen a fellépések és az edzések is elmaradtak. 

 

– Szeretnénk megreformálni a légtornát. Nehéz jól szervezett versenyt találni, egységesíteni kell az elvárásokat. Szeretnénk itt Győrben is megismertetni, mert többet szerepelünk az ország különböző pontjain, mint itthon. Az egyesület fejlesztésén dolgozunk, és igyekszünk a célkitűzéseinkhez támogatókat is találni. 
 

A 2028-as olimpián a tervek szerint olyan új sportágakkal találkozhatunk, mint a gördeszka, a sportmászás vagy a szörf. Reméljük, a 2032-es ötkarikás játékokon már légtornászoknak is szurkolhatunk – akár győri csapatért is! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában