Jelenleg 26-an teljesítenek szolgálatot

2021.09.29. 12:58

Az iskolaőr visszatartó erő a megye iskoláiban is

Egy éve szeptemberben álltak szolgálatba az iskolaőrök. A megyében jelenleg 26-an teljesítenek szolgálatot. A tanárok számára nagy segítséget jelentenek a fegyelmezésben.

kisalfold.hu

20210923 Mosonmagyaróvár Iskolaőrök az elmúlt egy év tükrében Képen: Huszár Lejla iskolaőr Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A Győri Tankerületi Központban 2020 szeptemberétől két helyen, a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában, valamint a szintén győri Radnóti Miklós Általános Iskola Gyepszél utcai telephelyén teljesít szolgálatot iskolaőr.

– Egyenruhát visel, ez önmagában is tekintélyt parancsol. Nagy segítség a jelenlétük, diákjaink visszafogottabbak, és a házirendben foglaltakat is jobban betartják – sorolta az előző év tapasztalatait Sulyokné Kelemen Judit, a Radnóti általános iskola igazgatója. – A tanítási órák alatt az I. emeleti és a tetőtéri folyosókon tartózkodnak, pedagógusaink segítséget kérhetnek a nyugodt munkát zavaró diákokkal kapcsolatban.

– Ilyenkor az iskolaőrök négyszemközti megbeszélésen igyekeznek meggyőzni őket a helyes magatartásról, sőt, a diákok maguk is felkereshetik az iskolaőröket egy külön tanteremben. Szünetekben a tanulók között járőröznek – folytatta Sulyokné Kelemen Judit, a Radnóti általános iskola igazgatója.

Az igazgatónő szerint az intézmény és az iskolaőrök kapcsolatát egyeztetés, valamint folyamatos együttműködés jellemzi. Az iskolában az elmúlt tanévben nem merült fel olyan vészhelyzet, amelyben az iskolaőr azonnali beavatkozására lett volna szükség.

Sopronban Bokor Ákost, az SZC Vas- és Villamosipari Technikum igazgatóját kérdeztük az elmúlt időszak tapasztalatairól.

– Az iskolaőr feladata intézményünkben a közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bűncselekmények, szabálysértések megelőzése. A reggeli érkezésétől a bejárati ajtónál segíti az ügyeletes tanár munkáját, elsősorban a jelenlétével. A folyosók, mosdók rendjének fenntartásában is aktív.

Az igazgató azt mondja, nagyon jó tapasztalataik vannak az iskolaőri szolgálatról, bár még teljes tanítási évet nem dolgoztak együtt a pandémia miatt. Jelenléte fegyelmezettebb szünetbeli viselkedést eredményez.

– Úgy véljük, a kitűzött célt, miszerint az iskolaőr jelenlétével növelje az oktatók és tanulók biztonságérzetét, a diákoknak pedig visszatartó erőt jelentsen, hogy az oktatókkal szemben fenyegetően lépjenek fel, sikerült elérni. Jó ötletnek tartjuk a már megvalósult, a Tanári Napló alkalmazásba bekerült „Iskolaőr értesítése” funkciót, amely gyors és könnyű elérhetőségüket biztosítja. Az iskolaőrök számára elkészült alkalmazás pedig a tanárok által elküldött üzenetek azonnali megjelenítését szolgálja. A tesztelésen kívül eddig nem volt szükségük a kollégáknak az iskolaőr azonnali hívására – tette hozzá az igazgató.

Címkék#iskolaőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában