Hétvégi séták Győrben – Kakas szaván remény fakad

Győr történetébe a reményt 1598. március 28-án hozta el a kakas, mely a legenda szerint a város lakóit mentette meg a török uralomtól. Előző heti játékunk helyes megfejtése a Pálffy-Schwarzenberg emlékmű. ami jelenleg a Dunakapu tér közelében, a Kossuth-híd lábánál található.

Csobayné Pintér Éva

A Pálffy-Schwarzenberg emlékmű őrzi annak a pillanatnak az emlékét, amikor a vaskakas lekerült a Duna-bástyáról.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Szt. Ambrus püspök Himnusz kakasszóra című művében e szavakkal jelenik meg a kakas keresztény jelentése: „Kakas szaván remény fakad, s a szenvedőknek enyhület.” Győr történetébe a reményt 1598. március 28-án hozta el a kakas, mely a legenda szerint a város lakóit mentette meg a török uralomtól.

A győri szélkakas története meseszerű. Ez a legenda életre kelti a győri vár töröktől történő visszafoglalásának eseményeit. A Pálffy-Schwarzenberg emlékmű őrzi annak a pillanatnak az emlékét, amikor a vaskakas lekerült a Duna-bástyáról. Történelmi tény, hogy az ostromló seregek az éj leple alatt petárdával berobbantották a Fehérvári kaput, és rajtaütéssel visszafoglalták a várat a két legendás törökverő, Pálffy Miklós és Adolf von Schwarzenberg vezénylete alatt.

Előző heti játékunk megfejtése a Pálffy-Schwarzenberg emlékmű, ami jelenleg a Kossuth híd lábánál, a Móricz Zsigmond alsórakparton áll.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

 

A szobor Veres Gyula Alpár szobrászművész alkotása, amely a vár visszafoglalásának 400. évfordulójára készült 1998-ban. Jelenleg a Dunakapu tér közelében, a Kossuth-híd lábánál található. Schwarzenberg Adolf tartja kezében a legendás kakasos bástyadíszt, ami egy kettős kereszt szimbólummal kiegészülve egy másik jellegzetes győri látnivaló, a Vaskakas Díszkút főszereplője.

A vaskakas históriája Győr város legismertebb legendája, neve és alakja több helyen is felbukkan a városban. A legendás érckakas a győriek számára a szabadság, a győzelem jelképe, a bátorság és a leleményesség diadala.

A kakast bátorsága és ébersége miatt is nagy becsben tartják, azok jelképe.

Vajon tudjuk-e azt is, hogy számos szimbolikus jelentéssel bír?

  • Napisten jelképe, kukorékolásával a napfelkeltét jelzi.
  • A görög mitológiában Hermésznek. a pásztorok, utazók, kereskedők, ékesszólók védelmezőjének egyik szent állata is a kakas volt. Számukra azt jelképezte, hogy a kakas az evilági lét után egy új világ hajnalának fényébe vezeti a halott lelkét. Így lélekkísérőként társult hozzá.
  • A rómaiaknál harcias, éber jellemvonásai folytán Mars, Mercurius szent állataként jelent meg. Mars a férfierő jelképe lett, a közösség védelmezője, a háború és a harc védnökéve is, ám tavasszal a természet megújulásával hozták kapcsolatba.
  • Az európai néphitben a kakas kiáltásának szellemriasztó hatást tulajdonítottak. A germán mitológiában is megjelenik a kakas. A fa legmagasabb ágán egy arany kakas figyeli a horizontot, hogy figyelmeztesse az isteneket, ha ősi ellenségeik, az óriások támadásra készülnének ellenük. Elképzelésük szerint a nappalt és éjjelt elválasztó kakas a túlvilág határának őre.
  • A hiedelem szerint a kakas elriasztja a gonosz szellemeket és ártó démonokat, a vörös színű kakasról pedig azt tartották, hogy távol tartja a tűzvészt a háztól.
  • A kereszténységben a fény, az újjászületés, de egyúttal az ítéletre való visszatérés hírnöke. Az éberség, amely minden irányban körbe forog, hogy a gonosz erőit lesse, majd hangjával elűzze őket, a szélkakas motívumának megjelenése. A IX. századtól van adat arról, hogy a templom tornyára fémkakast erősítettek. A református templomok ismertetőjegyévé vált.
  • A tanyasi kakasok magabiztos fölényessége pedig a férfiassággal és a harciassággal kapcsolta össze a madár alakját. Nagyra tartották a kakas nemzőképességét, így egyes helyeken szerelmi varázslásokban is szerepet kapott.
  • A győriek számára azonban a vaskakas a vár 1594. évi elfoglalásának, Szinán pasa túlkapásainak, Bajusz Ferkó vitézségének, majd az 1598-as ostromnak és a babonás törököknek vált a jelképévé.

    Igaz azt nem tudhatjuk biztosan, hogy Ferkó hőstette, a kakas „megszólaltatása” mentette-e meg a várost, de az tény, hogy a vaskakas létezik, a Xántus János Múzeum őrzi.

    A legendás kakas a 750 éves évfordulóját ünneplő város emblémájára is felröppent a közelmúltban.

    Játsszon velünk!

    Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

    Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

    A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában