Hétvégi séták a Kisalfölddel – Kővé vált arcok a Belvárosban

A barokk városi paloták külső jegyei visszafogottságot tükröznek. Érdemes azonban a jellemző díszítőelemeket jobban szemügyre venni.

Csobayné Pintér Éva

2021.02.09.Kpjtk.Zichy-palota.Gyr.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A török kiűzése után városaink jó része, így Győr is romokban hevert. Az egykor jellemző városkép, a XVI. század közepén emelt városfalak, a katonai szempontok szerint kialakított egyenes utcák és a központi piactér még őrizte formáját, de a következő évtizedekben, az újjáépítés során megsokasodtak a barokk lakóépületek. A fejlődés részben a betelepüléseknek, másrészt az erősödő, gazdagodó polgárságnak és az egyháznak volt köszönhető.

A város egyik központja a XVIII. században is az akkori Piac tér volt, ahol a jezsuiták építették fel templomukat és rendházukat, és polgárházak sora övezi, máig harmonikus összképet alkotva. A tér mai hangulatához a zárt erkélyek látványa is hozzájárul számos, érdekes formájával, díszítésével. Ezek a formák több dunántúli városban előfordulnak szép számmal, de Győr jellegzetességévé váltak, hiszen mintegy 50 belvárosi házat díszít sarokerkély, melyeknek kialakítása a XVIII. században különösen kedvelt volt és több legenda kapcsolódik hozzájuk.

Mintegy 50 belvárosi házat díszít sarokerkély

A sarokerkélyek története azonban a korábbi időkre nyúlik vissza. Szívesen alkalmazták az emeleti lakások alapterületének megnövelése, egyúttal a homlokzat mozgalmasabbá tétele céljából már a középkorban is. Sokak szerint ezek az erkélyek jelentősen felgyorsították a városi pletykák áramlásának sebességét, hiszen az otthon ülő vénlányok és unatkozó feleségek remekül belátták a szomszédos utcákat, tereket. A legkorábbi ilyen, még gótikus stílusú emlék Fehérváron a régi megyeházán látható, ami eredetileg lakóépület volt.

Az egykori Piac tér mellett több utcában is városi paloták épültek, amelyek megőrizték a XVIII. században kialakult barokk jellegüket. Homlokzataik kialakításánál a szűk telkek, a keskeny utcák miatti adottságokhoz igazodtak. A legfőbb díszítőelemek így aztán csak a kapuzatok, az erkélyek, valamint a homlokzati tagolóelemek lettek.

Győr sarokerkélyei között három különleges is látható, ezek hengeres formájúak. Ez a sarokerkély szolgálhatott vélhetően mintául a két másik ház építésekor.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Győr jellegzetességévé váltak

A barokk városi paloták külső jegyei visszafogottságot tükröznek. Érdemes azonban a jellemző díszítőelemeket jobban szemügyre venni. A homlokzat tagolása, a díszes kapuzat és a kapu fölött elhelyezkedő erkélyek általában hangsúlyozottak, a bejárat fölötti timpanon koronázza a díszítést. Jellemző, hogy az épület tulajdonosára vonatkozó utalások, monogramok, címerek is fő helyet kapnak. Szoborfülkékben elhelyezett szenteket ábrázoló jelenetek mesélnek történeteket, melyeknek kidolgozottsága gyakran a barokk szobrászat jegyeit viseli magán.

A reneszánsz ízlés köszön vissza a barokk palotákon

Győr sarokerkélyei között három különleges is látható, ezek hengeres formájúak. Ezek közül az egyiknek vesszük szemügyre rejtett részleteit a múlt heti feladvány kapcsán. Ez a sarokerkély szolgálhatott vélhetően mintájául a két másik ház építésekor.

A tartókonzolok szépen megformált torzfejei a XVII. század végéig élő késő reneszánsz ízlést mutatják.

Az épület történetét tekintve a Zichy család grófi ágának ősét, vagyonának megalapítóját, Zichy Pál veszprémi kapitányt kell megemlíteni, aki 1622-ben aranysarkantyús vitézként, Győr és a hozzátartozó Balaton-felvidéki várak főkapitányaként, az 1620-as évek elején vásárolta meg az akkori Szent Adalbert utcai házat. Zichy Pál háza a mai épület helyén állt, amit az 1654-es tűzvész elpusztított.

A palota nagy átalakítása, a palotajelleg kialakítása unokája, Zichy (II.) Pál nevéhez fűződik az 1670-es években. Ebből az időből származik az épület két ma is látható jellegzetes eleme, az udvar felöli kőlábas folyosó, valamint a Liszt Ferenc és a Lukács Sándor utca sarkán látható sarokerkély.

Érdemes felpillantani az erkélyt tartó pillérek emberfejes gyámköveire. Fura tekintetekkel találjuk szembe magunkat. A Zichy Palota gonosz szellemeket távoltartó groteszk arcai figyelik évszázadok óta az utcát.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában