Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Ribizlibisznisz határtalanul

Nagyszentjános - A kitartás és a szorgalom érlelte szó szerint gyümölcsözővé azt a kapcsolatot, amely az osztrák UWE cég, Christoph Unterweger és Bogárdi Zoltán, Mezőörsön élő (nagyszentjánosi) termelő munkáját dicséri. A ribizliből gyümölcssűrítmény, zamatos szörp és pálinka készül, ez pedig nálunk és a sógoroknál is több száz embernek ad munkát.
Bogárdi Zoltán tíz éve negyvenöt hektáron kezdte, ma száz hektáron termeszti a gyümölcsöt. Annak idején olyan növényt szeretett volna, amellyel csak kevesen foglalkoznak. Arra azonban nem számított, hogy időnként pang a piac, a bogyós árát pedig nyaranta mesterségesen úgy lenyomják, hogy jóformán jobban megéri, ha az a töveken marad.

A Bogárdi-féle ribizlis tulajdonosa azonban bízott benne, hogy egyszer csak emberére talál, az UWE cég tulajdonosa pedig éppen hosszú távú és megbízható beszállítót keresett. Hogy az információnak miféle jelentősége lehet, ez rögtön kiderül, mert a gazda egyik évben épp a piac pangása miatt vette nyakába a Fertő tó vidékét, ribizlis partnert keresve. Bogárdi Zoltán nem sokáig keresgélt, ugyanis Kittsee-ben, azaz Köpcsényben csak a gyümölcs nevét ejtette ki a száján, máris útba igazították. Az UWE cégnek, azaz Christoph Unterwegernek ugyanis híre, tradíciója van, a ribizlit tekintve ugyancsak elismert tevékenységgel.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit

– Az őseim a harmincas évek elején Tirolban alapították a céget – avatott be a részletekbe Christoph Unterweger, az UWE cég tulajdonosa. – Köpcsényben 1961-től gyümölcsfeldolgozó is működik: töltelékárut, befőttet, szörpöket gyártunk. Megbízható és korrekt partnerre találtam, kitűnő az itteni ribizli minősége, magas piktintartalma miatt a sűrítmény nem folyik ki a tésztából. Meggyet és őszibarackot Sóskútról és Gödöllőről szállítunk, de a magyar epernek és méznek sincs párja. Évente
Európából mintegy 4000 tonna gyümölcsöt vásárolunk fel.


Christoph Unterweger megsúgta, „perfekt" az ültetvény, amely összességében évente több száz tonna piros és fehér ribizlit érlel. Soha semmilyen szerződést nem kötöttek írásban, az üzlet bizalmi elven működik.

A gondoskodás és a törődés a nagyszentjánosi táblán kitűnő minőséget terem, s szerencsére már ennek Tiroltól Köpcsényig híre ment.

Az uniós piac részeként: Christoph Unterweger Bogárdi Zoltánnal együtt vette szemügyre a fürtök érését, tömöttségét, s mint mondta, cégük egyelőre nem érzi a válság hatását. Enni kell – ebben az aranyigazságban bíznak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vöröskereszt-napi elismerések

Győr - A világ 126 éve ünnepli a Vöröskereszt napját az alapító svájci üzletember, Henri Dunant… Tovább olvasom