Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Léna hercegnő nagy harca

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hercegnő. Ennek a hercegnőnek aranyszőke a haja, égszínkék a szeme, de nemcsak ebben tér el az alattvalóitól. Léna hercegnő más mint a többiek, életét betegsége árnyékolja be, mindennap kezelésekre szorul.
Az ötéves kislány különös betegséggel vív harcot születése óta: cisztás fibrózissal küzd nap mint nap. Ezt a betegséget génhiba okozza, számítások szerint minden huszonötödik ember hordozza magában, de csak akkor okoz problémát, ha a gén párt talál magának. Léna esetében sajnos ez történt. Csecsemőként az orvosok tejallergiára gyanakodtak, ám tévedtek: cisztás fibrózist állapítottak meg végül a kislánynál. Vagyis Léna minden nyálkahártyával bélelt szervén sűrű, tapadós nyálka termelődik. Látszólag nem súlyos elváltozás ez, azonban minden érintett szerv működését súlyosan akadályozza.

Napi rutin: inhalálás, speciális légzéstechnika
Léna pici testében a tüdők vannak a legnagyobb veszélyben. Mindennap kétszer-háromszor állapotától függően otthoni kezelésben részesül. A bátor kislánynak egy-egy kezelés alkalmával húsz percig inhalálni kell, majd ezt követi a szintén húsz perces speciális légzéstechnika. Utóbbi során a felhígult váladék távozik a testből, a belélegzett baktériumok így nem tudnak megtapadni a hörgőkben.

Hogyan érti meg egy ilyen pici lány, hogy ez életbevágóan fontos? Az édesanya könnyen megértette szeme fényével a kezelés fontosságát. „Arra kértem, úgy képzelje el a kis tüdejét, mintha egy fácska lenne, a váladék pedig a rá szálló madárkák. Ha nem kergetjük el róla a madarakat a kezeléssel, a fácska ágai letörnek" - árulta el Belláné Tóth Erika.

Úgy tűnik, Léna megértette a „mesét", mindenféle hiszti nélkül vág bele műveletbe. Az apró lánynak nemcsak a tüdejét érintette a cisztás fibrózis; az emésztésére és a májára is különféle gyógyszereket, vitaminokat kell szednie. A napi háromszori kezelésen kívül, körülbelül háromhavonta kórházban is meg kell jelennie. Ha azt hinné az olvasó, ez teher a bátor ovisnak, téved. Anyukája szerint Léna kifejezetten szeret kórházba járni, imádja - ahogy ő hívja - a szép doktor néniket; dr. Ruszinkó Viktória gasztroenterológust és dr. Anghelyi Andrea gyermekpulmonológust.

Beteljesült a menyasszonyi álom
Léna egyik legnagyobb álma beteljesülését is a kórháznak köszönheti. A Csodalámpa Alapítvány helyi kívánság-koordinátora, Erdős Réka kereste fel az intézményt azzal, hátha akadna olyan gyerkőc, akinek az életét egy ici-picit felhőtlenebbé tudnák tenni. Így találtak Lénára. Mit is kívánhatna egy ízig-vérig hercegnő? Természetesen apró menyasszonyi ruhát! „Mikor bementünk az esküvői ruhákat és kellékeket árusító szalonba, egy menyasszony éppen a ruháját próbálta - ezt külön élményként élte meg a kislányom. Léna a ruhájában végigvonult a Baross úton, és egy templomba is be kellett mennünk megköszönni Istennek a csodás ruhát" - elevenítette fel a nagy napot a kisbajcsi édesanya. A meseszép ruhakölteményt azóta mindennap magára ölti a pöttöm hercegnő és végigvonul csodálói között...

Léna mindennap imádkozik „istenkéhez": imáiban arra kéri, a tudósok olyan gyógyszert fedezzenek fel, amitől meggyógyul majd.

„Balerina leszek!"
Joggal merül fel a kérdés, élhet-e így teljes életet a szőke hercegnő. A válasz: természetesen igen. „Lénának soha nem mondtam, hogy beteg. Csak azt: ahhoz, hogy egészséges maradjon, mindennap inhalálni kell." A napi háromszori kezelést leszámítva Léna teljes életet élhet: bátyjával; Ámonnal egész nap játszanak, szaladgálnak, meg sem állnak. A testmozgás amúgy is kell neki, fontos, hogy erős legyen az izomzata, segítve a tüdő működését. Az örökmozgó kislány még balettórákat is vesz. „Ha nagy leszek, balerina leszek!" - jelentette ki határozottan Kisbajcs elsőszámú hercegnője.

Ha megdörzsölik a csodalámpát
A Csodalámpa Alapítvány célja, hogy kívánságok teljesítésével egy-egy életét fenyegető betegségben szenvedő kisgyerek élete legalább néhány órára vagy napra gondtalanabb legyen, hogy megtörjön a betegség szörnyű rutinja: több héten át tartó kórházi kezelés, néhány nap otthon, majd újra kórház... hosszú hónapokon, éveken át. A jóakaratú és segítőkész embereknek hála sok-sok kisgyerek álma vált már valóra.

Olvasóink írták

  • 1. raffy2 2008. július 20. 20:41
    „pici Léna gyönyörű vagy!remélem "istenke" meghallgat téged,és meggyógyulsz.szüleidnek sok erőt kívánok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vagyonkezelő válaszára várnak

Győr - Ha a vagyonkezelő zrt. (volt államkincstár) igent mond, akár már a nyáron kiírhatják a… Tovább olvasom