Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szélsőséges gravitációt is túlélnek a baktériumok

Egy új kísérlet kimutatta, hogy a baktériumok nemcsak szélsőséges nyomás és drasztikus hőmérsékletingadozások közepette, továbbá más élőlények számára mérgező környezetben képesek túlélni, hanem az extrém gravitációt is kibírják.

Degucsi Sigeru, a japán Kanavaga Egyetem kutatója és kollégái különböző mikroorganizmusok tűrőképességét tették próbára úgynevezett ultracentrifugákban - tudósít a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Ezek a gépek percenként tízezer fordulatot is képesek megtenni, így a legszélsőségesebb esetben a baktériumok 400 000 g gyorsulásnak voltak kitéve - 1 g az átlagos nehézségi gyorsulás a Földön.

Összehasonlításképp egy Szojuz űrkabin irányítatlan földet érésekor is csak rövid ideig tapasztalnak az űrhajósok nyolc-kilencszeres nehézségi gyorsulást. A kísérletben vizsgált összes baktériumfaj szaporodott egészen 20 000 g-ig - írják a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). Két faj, a talajlakó Paracoccus denitrificans és az Escherichia coli bélbaktérium - még 403 627 g-nél is osztódott.

Ezzel a mikrobák győzedelmeskedtek a technológia felett: többet nem lehetett kicsikarni a japán laboratórium ultracentrifugájából. A vizsgálat nagy jelentőséggel bír az asztrobiológia számára - írják a kutatók. Megmutatja ugyanis, hogy az élet olyan helyeken is lehetséges, ahol a gravitáció mértéke több ezerszerese a földinek.

A baktériumok érzéketlensége a fokozott gyorsulással szemben alátámasztja azt az elméletet, miszerint az élőlények aszteroidák révén átjuthatnak egyik égitestről a másikra. Ezen kívül a kozmikus tárgyak további csoportja lép be az elméletileg élettel bíró világok körébe: a barna törpék. Ezek amolyan gátolt csillagok, amelyek tömege nem elég nagy ahhoz, hogy belsejükben tartós magfúzió játszódjon le, nagyságuk azonban minden óriásbolygóénak a többszöröse. A baktériumok bizton kibírnák a barna törpéken uralkodó tetemes gravitációt. Az égitestek hőmérséklete átlagosan 125 Celsius fokkal csak elenyésző mértékben haladja meg azt a tartományt, amelyben a jelenlegi nézetek szerint lehetséges az élet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőcsónak tűzhangyákból

A tűzhangyák saját testükből építenek mentőcsónakot, hogy túléljék az árvizeket, és új területeken… Tovább olvasom