Az alkotást Lebó Ferenc készítette

2024.04.25. 17:47

Emléktáblát kapott Halbritter Mátyás, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori vezetője - galéria

Idén lenne 80 éves Halbritter Mátyás, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori vezetője, a győri egyetemi program megvalósításának egyik jelentős támogatója. Az ő tiszteletére avattak emléktáblát csütörtökön a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjánál, amely az egykori kekszgyári kockaépület átalakításával, felújításával jött létre. Az emléktáblát Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Ollári Gergely

Az emléktáblát csütörtökön avatták Győrben. Az eseményen Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta: minden közösségnek meg vannak azon alakjai, akikre hálával és büszkeséggel gondolunk. Halbritter Mátyás igazi lokálpatrióta volt, már önmagában tiszteletet érdemel, ha valaki olyan hűséges a munkahelyéhez, mint amilyen ő volt. Több mint négy évtizedet dolgozott a Győri Keksz- és Ostyagyárban, ahol gyakornokként kezdte pályafutását. Irányítása alatt virágzott a kekszgyár, ami Közép-Európa legkorszerűbb ilyen jellegű üzeme volt. 

Emléktáblát kapott Halbritter Mátyás, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori vezetője.
Emléktáblát kapott Halbritter Mátyás, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori vezetője.
Fotó: Rákóczy Ádám

Emléktáblát avattak

Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédében kiemelte: a kekszgyár mindig rendkívül fontos volt a városnak, Halbritter Mátyás pedig ikonikus vezetője volt. Ő a tudását, szorgalmát, tehetségét, hitét és munkáját is a köz javára fordította. 

– Kiemelkedően működő gyárat vezetett, amihez szinte mindenkinek fűződik valamilyen élménye a városban. Nagy öröm Győrnek, hogy a gyár egykori épülete megmaradt, és innovációs központként működhet jelenleg. Itt tanulnak most azok a tehetségek, akik majd a jövőben ugyancsak sokat tehetnek a magyar gazdaságért. Nekik, és mindenkinek példaképük lehet Halbritter Mátyás, aki innovatív volt, és sokat köszönhetünk neki –mondta el a polgármester. 

Az eseményen Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nincs olyan ember a városban, aki valamilyen úton módon ne kötődne a Rába Magyar Vagon- és Gépgyárhoz, vagy a Győri Kekszgyárhoz. 

– Ma itt, az emléktábla avatásánál a múlt és jelen kapcsolódik. Idén ünnepelnénk Halbritter Mátyás nyolcvanadik születésnapját, akinek tevékenysége a kekszgyáron túl az Universitas-Győr Alapítványban is megjelent. Ez az alapítvány kezdte el a győri egyetem egyetemmé válásának folyamatát, amiben Halbritter Mátyás is részt vett lokálpatriótaként. Az ő emléke mindenkiben pozitív képként lehet ma jelen –fogalmazott. 

Halbritter Mátyás özvegye, Halbritterné Raffai Judit az esemény után egy versrészlet felolvasásával emlékezett férjére, majd leleplezték az emléktáblát, amit Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában