Valaki nem mond igazat

2024.04.26. 06:50

Családon belüli erőszak a vád - Az ítélet dönti el, ki okozta az életveszélyes sérüléseket a győri sértettnek

Tavaly márciusban tartott előkészítő ülést a Győri Törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki a vád szerint féltékenységi balhé közben gázspray-vel szembe fújta, majd hasba rúgta és felhevített késsel testszerte megsebesítette élettársát 2022 áprilisában győri otthonukban.

Simon Roberta

Nem először került börtönbe – Két ellenkező állítás és kevés bizonyíték alapján kell döntést hozni a súlyos ügyben. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

A heves vita életmentő műtéttel végződött, viszont a vádlott szerint a nő magának okozta a sérüléseket. Tegnap lezárult a bizonyítási eljárás, perbeszédeket követően az utolsó szó jogán beszélt a többszörös visszaeső. 

Az ügyészség álláspontja szerint a férfi bűnös, szerelemféltésből elkövetett, életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják. A büntetőperben készült szakvélemények szerint a bántalmazáskor olyan erős ütést kapott a sértett, hogy megrepedt a mája. Az izzó kés lapockáján, combján és nemi szervén okozott égési sérüléseket, majd hegeket, míg látása a gázspray miatt romlott. Renáta a szobaablakon keresztül menekült el a földszinti lakásból, egy közeli dohányboltban kért segítséget, a kiérkező rendőrök hívtak hozzá mentőt, majd a kórházba érve életmentő műtéten esett át. 

Az ügyésznő kiemelte, hogy a vádlott végig tagadott, csak lökdösődésről és hangos szóváltásról vallott. Az egyik orvos szakértői vélemény viszont azt írja le, hogy a lapockát érő égésnyomot nem okozhatta saját magának a nő, aki a tanúkihallgatáskor már nem tartott B. Istvántól, és akkor elmondta, milyen szörnyűségeket tett vele a párja. Mindezt szó nélkül tűrte, ezért nem hallhatta senki. Állítása szerint nem ez volt az első, hogy kezet emelt rá a férfi. 

A vádlott védője szerint csak közvetett bizonyítékokra alapozza az ügyészség a vádat, és nincs konkrét bizonyíték B. István ellen. – Renáta vallomásai ellentmondásosak, a sértett szavahihetetlen. A nyomozás során először nem tett vallomást, majd azt nyilatkozta, magának okozta a sérüléseket, csak később vádolta meg védencemet – szögezte le perbeszédében. A poligráfos vizsgálatot egyikük sem vállalta. 

A vádhatóság korábban hét év börtönbüntetésre tett indítványt. Az ítélet 2–12 év fegyházbüntetés között mozoghat, ugyanis a férfi többszörös visszaeső, feltételes szabadságra sem bocsátható. A védő bűncselekmény és bizonyíték hiányában felmentésére tett indítványt. 

B. István az utolsó szó jogán azt mondta: – Sok bűnt elkövettem életem során, amit nem tagadok. Beismerem, hibás vagyok, de a vád szerinti bűncselekményeket nem követtem el. 

Az elsőfokú ítéletet május másodikán hozza meg a bíróság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában