Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megnyílt Magyarország első high-tech sufnija

Megnyílt Magyarország első high-tech "sufnija", a FabLab, amely közösségi műhelyként egyszerű alapanyagokkal és futurisztikusnak tűnő technológiákkal segíti a fiatal feltalálókat.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem médialaborjában 1996-ban született meg a FabLab (Fabrication Laboratory) ötlete, amely mára több mint tizenhat országban, csaknem ötven laboratóriumot számláló hálózattá fejlődött.

A FabLab egy olyan közösségi műhely, amely a világon mindenhol helyi szervezésben, helyi támogatásokkal jön létre. A budapesti "sufni" létrehozásával pedig megalakult a hálózat első kelet-európai műhelye.

A fiatal mérnökökből, formatervezőkből és a vállalkozások elindításában jártas szakemberekből álló csapat az egyszerű és olcsó alapanyagoktól, technológiáktól a high-tech és a futurisztikusnak ható megoldásokig széleskörű szolgáltatásokkal várja az ötletekkel házalókat. Elsősorban azokra a tervezőkre, feltalálókra és cégekre gondoltak, amelyek eddig eszköz vagy pénz hiányában nem tudták megvalósítani elképzeléseiket.

A csütörtöki megnyitón elhangzott, hogy a FabLabok működésének csupán néhány egyszerű alapszabálya van, például erőforrásaikat nem használhatják fegyverek készítésére.

A műhely működése önköltséges, és támogatások, pályázatok mellett többek között a szerény tagdíjakból próbálják eltartani magukat. A műhelyben olyan technológiákhoz engednek hozzáférést, amelyekhez az egyetemi laboratóriumokban is csak korlátozottan van lehetőség.

A budapesti FabLab használóinak a tagdíjon kívül csupán az anyagköltségekkel kell számolniuk. Azoknak, akik igénylik, a szellemi tulajdon védelmében is segítenek.

A nemzetközi hálózat jelentősége abban rejlik, hogy az ötleteket a többi műhellyel is meg lehet osztani, így lehetőség nyílik a közös fejlesztésre, tökéletesítésre is. További részletek a www.fablab.hu címen olvashatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szóljon véradáskor, ha mogyorót evett!

Súlyos allergiát okozhat a vérátömlesztést kapott embereknél, amit a donor a véradás előtt evett. Tovább olvasom