Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Új magyar találmány az érelmeszesedés korai kiszűrésére

A potenciálisan 5 millió veszélyeztetett számára jelent óriási esélyt az érelmeszesedés korai felfedezését elősegítő, egyszerűen alkalmazható, szenzációs új magyar találmány, az arteriográf, valamint az annak leghatékonyabb felhasználását szolgáló "Ér-hálózat" akció, amely most indul útjára.
Az infarktus, agyvérzés legtöbbször váratlanul és sajnos néha meglepően fiatal korban szedi áldozatait. Ugyanakkor közismertek olyan történetek is, amikor a kockázatot kockázatra halmozó, dohányzó, túlsúlyos, keveset mozgó egyén igen hosszú életkort ér el. Jó példa erre Sir Winston Churchill esete, aki amellett, hogy igen "súlyos" egyéniség volt, dohányzott is, és elhíresült volt kedvenc mondásáról: "csak semmi sport". A legendás hírű angol miniszterelnök mindezek ellenére több mint 90 évig élt.

Mi ennek a furcsa ellentmondásnak az oka? Elsősorban az, hogy az ismert klasszikus rizikófaktorokkal (életkor, nem, dohányzás, koleszterin, szisztolés vérnyomás) szembeni érzékenységünk, fogékonyságunk igen eltérő lehet. Míg egyik embernél több kockázati tényező sem okoz érelmeszesedést, addig egy másik egyénnél már egyetlen egynek a megléte is súlyos, akár fiatal korban kialakuló elváltozásokhoz vezethet. A jelentős mértékű egyéni eltérések hátterében feltételezhető a genetikai tényezők szerepe. A klasszikus rizikófaktorokra alapozott szív és érrendszeri rizikóbecslés hatásfoka tehát alacsony, emiatt jelentős azoknak a betegeknek a száma, akiknél ily módon nem tudjuk kimutatni a nagy mértékű veszélyeztetettséget.

Ezért az orvostudomány egyre nagyobb figyelmet fordít a szív és érrendszeri megbetegedések szempontjából fokozott kockázatú, de még tünet és panaszmentes páciensek felkutatására. Az ezen célt szolgáló eljárások közül az egyik legígéretesebb az ütőerek rugalmasságának vizsgálata. Egy hazai találmány, az Arteriográf lehetővé teszi, hogy egy mindössze két-három perces, bárhol (munkahelyeken, lakásokban is) elvégezhető vizsgálattal komplex információkat szerezhessenek ereink állapotáról, és diagnosztizálhassák az érelmeszesedés korai fázisának kialakulását.

Az Arteriográfot hazai és külföldi egyetemeken bevizsgálták, és meggyőződtek róla, hogy megbízhatóan méri az artériák rugalmasságát leíró (augmentációs index, aorta pulzushullám terjedési sebesség) paramétereket. A páratlan magyar módszer azonban csak akkor tud segíteni a lehangoló hazai halálozási helyzeten, ha alkalmazásával a tünet- és panaszmentes, aktív korú lakosság széles rétegeit sikerül megszűrni. Ennek érdekében indítjuk útjára az "Ér-hálózat"-ot, amelynek célja, hogy a veszélyeztetettek mintegy 5 millió főre tehető köre minél nagyobb arányban jusson el eddig a szűrővizsgálatig - írja Dr. Illyés Miklós hypertonológus, az orvostudomány kandidátusa, az "Ér-hálózat" vezetője.

Az "Ér-hálózat" keretén belül egységesíteni kívánják a mérési módszer gyakorlati kivitelezését, a kapott eredmények kiértékelését, ami nagyon fontos abból a célból, hogy az ország bármely pontján elvégzett vizsgálat azonos értékű legyen. Ennek elősegítésére rendszeres tudományos továbbképzéseket tartanak az orvosoknak és asszisztenseiknek, átadják számukra azokat a tapasztalatokat, amelyeket az eddig elvégzett sok tízezer szűrővizsgálattal szereztek. Közreműködnek abban, hogy a legmagasabb szintű szakmai grémiumokkal (pl. Kardiológusok társasága, Szakmai Kollégiumok) együttműködve kidolgozzák a kiszűrt páciensek további ellátásának költséghatékony módozatait, továbbá a várható eredmények korrekt monitorozását. Az "Ér-hálózat" tudományos társaságot (Magyar Artériás Stiffness Társaság) hoz létre a fenti feladatok elősegítése és koordinálása érdekében. Akciókkal segítik az orvoskollégákat abban, hogy minél többen és minél eredményesebben alkalmazhassák a módszert.

Az eddigi népegészségügyi szűrővizsgálatok azt mutatják, hogy a tünet és panaszmentes aktív korú egyének többsége nem hajlandó a szűrőállomásokra (tüdőszűrés, rákszűrés) elmenni még akkor sem, ha a vizsgálat térítésmentes. Ezért az "Ér-hálózat" szűréseket elsősorban a munkahelyeken, a háziorvosi látogatások kapcsán a betegek otthonában (kisebb számban orvosi rendelőkben) kívánják elvégezni, amit lehetővé tesz, hogy az Arteriográf műszer hordozható, a vizsgálat elvégzése egyszerű és felhasználó-független.

Az "Ér-hálózat" célja továbbá, hogy keretein belül - az adatvédelmi követelmények betartása mellett - országos adatbázist hozzon létre a mérési eredményekből, aminek felmérhetetlen tudományos és népegészségügyi jelentősége lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George Lucas miatt késik az új Indiana Jones-film

Frank Darabont forgatókönyvíró szerint George Lucas akadékoskodása miatt áll a régóta várt Indiana… Tovább olvasom