Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Mundruczó Fehér istenével nevezünk az Oscarra

Magyarország Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét nevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán, a nevezésről döntő bizottság ülése után az MTI-vel.
"Reméljük, hogy a nevezés bizalmát visszaigazolja a film"

"Nagyon büszkék vagyunk a nevezésre, és reméljük, hogy ezt a bizalmat visszaigazolja majd a film sikere" - fogalmazott Mundruczó Kornél rendező az MTI-nek annak apropóján, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán bejelentette: idén a Fehér Isten című filmet nevezi az Oscar-díjra, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Mundruczó Kornél felidézte, hogy a film, a nemzetközi fesztiválszereplések után, a magyar mozikban is nagy sikerrel szerepel: a napokban lépte túl a 35 000 fős nézőszámot, ami egy szerzői filmnél nagyon nagy siker. "Az Oscar-bizottságtól még sosem kaptam meg egyik filmemmel sem ezt a bizalmat, és ez már önmagában óriási visszaigazolás. Nagyon remélem, hogy be is fogja váltani a hozzá fűzött reményeket" - jelentette ki. Hozzátette: ha folytatódik az a hullám, amely Cannes-ban kezdődött, Magyarországon jelenleg zajlik, és ősszel tovább megy Európába, akkor talán eljuthat a Fehér Isten az őt megillető helyre.

A Cannes-ban díjazott mozifilm forgalmazási jogát már több mint 24 országban - köztük az Egyesült Államokban - adták el, ami a rendező szerint szintén azt mutatja, hogy a piac és a nézők is szeretik és akarják látni a Fehér Istent. Úgy fogalmazott, hogy ez egy kis ország kevesek által beszélt nyelvén készült, kis szerzői filmje, így ami eddig történt vele, már sokszorosan több, mint amit korábban az alkotók gondoltak. Ennek oka véleménye szerint egyrészt az, hogy a történetben főszereplő kutyák egy erős érzelmi kötődést váltanak ki a nézőkből, másrészt a közönségnek igénye van azokra a filmekre, amelyek "nem csak az agyukat, de a szívüket is megmozgatja".

"Nekünk alkotóknak igenis felelősségünk, hogy tartalommal töltsük meg a filmeket, és bebizonyítsuk, hogy a nézőnek szükségük is van erre a valódi tartalomra" - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy korábban úgy érezte, ez a film nagyon Magyarországnak szól, nagyon a magyarok problémájáról, felelősségük hiányáról üzen, ezzel szemben a nemzetközi siker azt mutatja, hogy igenis elhelyezhető ez a téma egy globális problémában. "Nagyon érdekes pillanat volt számomra megtapasztalni, hogy a problémával kapcsolatosan milyen közel került hirtelen Antwerpen Budapesthez és Los Angeles Tajpejhez" - fűzte hozzá.

Az Oscar-díjra jelölt filmeket egy erre a célra készített kampány mutatja be az amerikai filmakadémia tagjainak. A rendező hangsúlyozta, hogy nagyon szerencsés dolog, hogy a Fehér Istennek már van amerikai forgalmazója, ez a jelölt filmek töredékéről mondható csak el. "Ez egy olyan súly, egy olyan jelenlét, ami segítheti a kampány sikerét" - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy az amerikai forgalmazó és a Magyar Nemzeti Filmalap közötti együttműködés kiegyensúlyozott és sikeres lesz.

Felidézte, hogy korábban két munkája, a Johanna és a Delta is volt már forgalmazásban a tengerentúlon, azonban a Fehér Istent most a piac egyik legnagyobb forgalmazója gondozza. Mundruczó hatodik nagyjátékfilmjének vetélytársai a nagy európai fesztiválok versenymezőnyéből kerülnek ki, azonban a végleges lista csak szeptember elején derül majd ki. A Fehér Isten a cannes-i filmfesztiválon májusban elnyerte az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű program fődíját. A négylábú főszereplőket, a Hagent alakító Body-t és Luke-ot a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya Pálma-díj) ismerték el ugyanitt. A nemzetközi premiert követően világszerte elismerő kritikák méltatták Mundruczó Kornél filmjét. A film időközben számos nemzetközi fesztiválon szerepelt nagy kritikai és közönségsikerrel, ősszel is folytatja nemzetközi fesztiválkörútját. Ősztől Németországban és Franciaországban lesz először látható.

Mundruczó Fehér istenével nevezünk az Oscarra

Az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna  filmszakmai kormánybiztos mellett a filmszakmai döntőbizottság  általa felkért tagjai - Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András  Bálint, Miskolczi Péter - mellett Deák Krisztina filmrendező, Király  István vágó, Máté Tibor operatőr, valamint Lovas Balázs  forgatókönyvíró kapott helyet. A döntést többségi szavazás útján  hozta meg a bizottság - olvasható közleményben.  

A több mint 200 kutya részvételével forgatott, Cannes-ban  díjazott mozifilm egy kislány és egy kutya barátságának történetét  meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás  sorsdöntő kérdéssé válik.   

A Fehér Isten a filmes és színházi munkáival egyaránt  világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje,  magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi  Viktória. A forgatókönyvet Mundruczó Kornél Wéber Katával és állandó  alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta. A filmet sok fiatal  alkotó jegyzi: operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid,  zeneszerzője a magyar származású, Izraelben élő Asher Goldschmidt,  látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves  amatőr színész, a további szerepekben Zsótér Sándor, Monori Lili,  Thuróczy Szabolcs és Gálffi László látható.   

A Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatta  a Magyar Nemzeti Filmalap. Mundruczó Kornél legutóbbi filmje a  Proton Cinema produkciójában készült a Filmpartners, a német Pola  Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában, az  Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenburg, a Film I Väst és a  Swedish Film Institute támogatásával - olvasható az összegzésben.   

A közlemény felidézi, hogy a Fehér Isten világpremierjét nagy  siker övezte a cannes-i filmfesztiválon májusban, a film elnyerte az  Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű program  fődíját. A Fehér Isten négylábú főszereplőjét, a Hagent alakító  Body-t és Luke-ot a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya  Pálma-díj) ismerték el Cannes-ban. A nemzetközi premiert követően  világszerte elismerő kritikák méltatták Mundruczó Kornél filmjét.   

A közlemény kitér arra is, hogy a film nemzetközi forgalmazója a  The Match Factory ügynökség, amely a cannes-i bemutatót követően már  24 területre értékesítette az alkotást és további forgalmazókkal  folytat tárgyalásokat. A film időközben számos nemzetközi  fesztiválon szerepelt nagy kritikai és közönség sikerrel, ősszel is  folytatja nemzetközi fesztiválkörútját.   

Magyarországon még mindig a mozik műsorán van az Intercom  forgalmazásában júniusban bemutatott film, itthon eddig mintegy 35  ezer néző volt kíváncsi rá. Ősszel megkezdődnek a külföldi  mozibemutatók is, Németországban és Franciaországban lesz először  látható a film.  

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a  magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb  idegen nyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1. és 2014.  szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.  

Az Oscar-jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, a  díjak átadása február 22-én lesz Los Angelesben.  

Tavaly Magyarország Szász János A nagy füzet című alkotását  nevezte Oscar-díjra. A film bekerült a kilenc filmet felvonultató  szűkebb válogatásba, azonban az öt jelölt közé már nem választották  be. Magyar filmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az  Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a  végső öt jelölt között. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bürokrácia miatt ölték le az ajándék antilopokat

Nyolc antilopot pusztítottak el a Dél-Afrikai Köztársaságban. A prágai állatkertből ajándékként szállították az állatokat a johannesburgi állatkertbe. Tovább olvasom