Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Időutazás a mentawai sámánok világába

A mentawai szigetek eddig is elsősorban óriás hullámaikról voltak híresek és ismertek, de inkább csak a hullámlovasok körében.

A világ egyik legkedveltebb szörfparadicsomaként számon tartott szigetcsoport ezúttal - a nyugati partjait elmosó gyilkos cunami révén - tragikus világhírnévre tett szert.

Kevesen tudják viszont, hogy a mentawai szigetcsoportot alkotó mintegy hetven sziget, szigetecske legnagyobbikán, Siberuton mind a mai napig élnek még ősi, hagyományos életmódot folytató természeti népek és vezetőik, a lábuktól a fejük tetejéig teletetovált mentawai sámánok.

Indonézia e távoli szigetének megközelítése mind a mai napig nehézkes, időigényes és meglehetősen kényelmetlen. Először is ki kell bírni a szumátrai Padangból induló, legkevesebb tízórányi hánykolódó, gyomor felfordító komputazást. A tenger annyira háborog az éjszakai átkelések idején, hogy reggelre a komp látványa már önmagában elég a rosszulléthez.

Galéria! Fotók: Németh Krisztina


De ha a világ mind a mai napig fennmaradt természeti népével, sajátságos életvitelükkel és elképesztő tetoválásaikkal akarunk megismerkedni, akkor mindenképpen megéri ez a tortúra. A mentawaiok egyre fogyó közösségében tett látogatás örök és felejthetetlen emlék marad.

Siberutot országutak helyett kanyargó folyók és patakok hálózzák be, ezek mentén, mélyen a sziget belsejében, az őserdőben él a mentawaiok többsége. Ott, ahol a sűrű erdő lombkoronája megnyílik, és egy tisztást beragyog a nap, oda építik házaikat. A folyók mentén élő mentawai családokhoz egy fatörzsből vájt hosszú kenuval, majd egy kimerítő gyalogtúrával, a mély, mocsaras esőerdőn át lehet eljutni. Mindegyik klánnak megvan a maga saját közösségi háza, az úgynevezett uma, egy csodálatos felépítésű, hatalmas és masszív építmény, ami társadalmi életük és ünnepi szertartásaik központi helyszínéül szolgál. Az egymástól nagy távolságra elszórt házak elhelyezkedése kifejezetten praktikus. Folyók, patakok partjára épülnek mind. Az épület lakószintjére farönkök vezetnek fel a folyótól, így tiszta lábbal lehet a sáros ösvények után betérni a cölöpökre épített házba. A lábmosáson túl a folyó általában is fürdőszoba gyanánt szolgál, itt mosakszik az egész család, meg idejárnak a disznók is fürdeni. Innét hordják a konyhába a vizet mosogatáshoz, meg néha főzéshez is, ha az amúgy napi rendszerességgel érkező felhőszakadásból nem gyűlne össze elegendő esővíz.

A halászat kifejezetten női munka, amihez a halak megtévesztése céljából - levélszoknyát öltenek, hogy a vízben állva, a halak azt higgyék róluk fák, nem pedig rájuk leselkedő veszély.

Egy ilyen umában, azaz a sámán házában laktam én is. Együtt a családdal, beleértve az összes házijószágot, mármint a kutyákat, csibéket, kakasokat, kacsákat és persze a disznókat is. Előbbiek minden szinten jöttek-mentek, utóbbiak a ház alatti földszinten tanyáztak, röfögtek, sivítoztak, és miután csak pár hevenyészetten egymás mellé illesztett palló választott el tőlük minket, így teljesen az életünk részeivé váltak a zajjal és szaggal együtt. Mindenki egy fedél alatt.

A sámánok tánca, a dobok ütemes hangja, a lábak dobogása, a varázslók monoton éneke szinte az őskorba repíti az embert.


Ott tartózkodásom során elkísérhettem a ház asszonyát halászni, míg a sámánokkal vadászatra mentünk. Beavattak a férfiak számára oly fontos és egyetlen ruhadarab, az ágyékkötő készítésébe is, mint ahogy azt is megtanultam, hogyan készül a mentawai emberek egyik legfontosabb alapélelmiszere, a szágókenyér. A napi munkát egyébként egyforma arányban osztják fel az asszony és a férfi között. A kenyérsütés és halászat mellett a nők segítenek az állatok etetésében, és rendben tartják az umát. A férfiak mérgezett nyilakkal majmokra, vaddisznókra és nagy testű madarakra vadásznak. Házaikat az elejtett, illetve elfogyasztott állatok koponyái díszítik, valamikor ezek között emberi koponyák is voltak.

A szágókenyér a mentawai emberek alapélelme. A szágólisztet a szágópálma levelébe szórják, a levelet szépen összehajtják, kötözik, majd tűz fölött megsütik. Meglehetősen ízetlen a hófehér kenyér-rudacska.


Zavarbaejtő igazságok, bölcsességek szövik át gondolatvilágukat. Csak annyit vesznek el a természettől, amire feltétlenül szükségük van. Semmit nem dobnak el, amíg az rendeltetésének képes megfelelni. A lélek és a test kölcsönösen egymástól függ, ezért ami a lélekkel történik, az megtörténik a testtel is és fordítva. A gonosz szellemek mellett a lelket ért túl nagy stressz okozza a betegségeket.

A mentawaiok hite a világ valamennyi élőlényét és élettelen dolgait belakó szellemekkel való együttélés fontosságára összpontosít. Az egészség számukra a test és lélek összhang állapotát jelenti, ami szent és csodálatos. A sámán, mentawai nyelven „sikerei" felelőssége, hogy fenntartsa ezt az összhangot népe és a természet, valamint a szellemek világával, ahogy az ő feladata a haragvó, rosszakaratú szellemek kibékítése is gyógynövények és különféle varázslatok segítségével. A sikerei orvos, gyógyfüves, lélekgyógyász, médium, családi és közösségi ember egy személyben.

A vadaszat a férfiak dolga. Elsősorban majomra, vaddisznóra és a nagyobb testű szarvascsőrű madarakra vadásznak, mérgezett nyílvesszőkkel és lándzsákkal. Az elejtett és elfogyasztott vadak koponyái az uma bejáratát díszítik.

Az első találkozás egy sámánnal egyszerre kedves és ijesztő, de legalábbis nagyon meglepő. Vékony, szőrtelen testüket – a lábuktól és fejük tetejéig - mindenütt tetoválás borítja, és a sok színes ékszeren kívül mindössze egy ágyékkötőt hordanak, na meg némi fegyvert, kést, macsétát, íjakat. A fejükre, és a fülük mögé tűzött virágoktól szinte már bájosak, de ahogy elmosolyodnak, és előtűnnek hegyesre csiszolt fogaik, rémisztővé válnak. Elmaradhatatlan tartozékuk a szájukból lógó banánlevélbe tekert vastag szivarszerű cigaretta.

A tetoválás a mentawai kultúra része, ahogy mondják a ruházat kiterjesztése. A sámánok egész testüket tetováltatják. A mintázatok vidékenként, klánonként kissé különböznek. A teljes test tetoválását több menetben végzik el, az első és az utolsó beavatkozás között több évtized is eltelhet. Az eljárás lassú és nagyon fájdalmas.

Ágyékkötőjüket a sámánok maguk készítik a baiko fa háncsából. Éjjel – nappal ezt viselik.


Siberuton ma már egyre kevesebben vetik alá magukat a tetoválásnak, tetováló művészt is alig találni, kihalóban van a szakma. Csak kevés fiatal követi felmenői hagyományait, és nem is annyira a magas ár vagy a szinte elviselhetetlen fájdalom miatt. Ez már a modern kultúra, a civilizáció hatása, ami Indonéziának erre a távoli, nehezen megközelíthető szigetére érkező, még ma sem túl nagyszámú turistával kopogtatott be a mentawaiok életébe.

A mentawai szigetekre utazók nagy többsége ugyanis nem a sámánok miatt érkezik a térségbe, ők a hatalmas hullámokra vadásznak. Amikor leérkeztem a Siberut alatt elterülő kisebb-nagyobb korallszigetekhez, úgy éreztem, a varázslók mesevilágából az igazi paradicsomba csöppentem. Mintha az utazási irodák legszebb plakátjai kelnének itt életre. A végtelenbe futó part homokja vakítóan hófehér és olyan puha, mint a legfinomabb púder. A pálmák magasabbak, mint amit valaha láttam, mélyebben hajolnak a kristálytiszta, türkizkék víz fölé, mint amennyire csak elképzelni lehet. A távolban pedig ott habosodnak a híres, magas mentawai hullámok, amelyek kedvéért a világ minden tájáról idesereglenek a legjobb, legprofibb szörfösök.

A parton sétálgatva – felmérve, hogy egy szinte teljesen lapos szigeten vagyunk – óhatatlanul is felmerült bennem a kérdés, mit csináljak, ha egy komolyabb földrengés után, merthogy földrengés itt gyakran van, jönne egy cunami. Hát majd felmászunk egy kókuszpálmafára – mondta mosolyogva, de nem túl meggyőzően Ibrahim, a túravezetőm. Ő és családja, két hónapos kisfiukkal jól vannak, de közel ötszázan nem érték el a pálmafákat.

Németh Krisztina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Villants velünk 2010-ben!˝ Bemutatunk néhány pályaművet!

"Villants velünk 2010-ben!" című fotópályázatunkra már számos kép érkezett. Lássuk! Tovább olvasom