Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Emlékszik még? - 2008 november

Kölcsönt kap Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól, megszavazza az Országgyűlés a plafontörvényt, a Robin Hood-adót, az örökösödési illeték részleges eltörlését, kirobban az erzsébetvárosi ingatlanbotrány - ez történt Magyarországon 2008 novemberében.
2008. november

DEMONSTRÁCIÓ A DUNASZERDAHELYI MECCS UTÁN - Több százan tüntettek Szlovákia budapesti nagykövetségénél a november elsejei dunaszerdahelyi meccs után. Így tiltakoztak a rendőrök fellépése ellen. A november 1-jei mérkőzés nem sokkal a kezdés után rendbontások miatt félbeszakadt, az egyenruhások közbeléptek, de a mai napig nem tudni, pontosan miért. Több szurkoló megsérült, köztük egy 18 éves dunaszerdahelyi fiatalember, akit mentőhelikopter vitt kórházba. A meccsen történtek miatt még feszültebb lett Magyarország és Szlovákia viszonya.

ÍTÉLETHIRDETÉS FARKAS PÉTERÉK ÜGYÉBEN - FARKAS PÉTERÉK NÉLKÜL - A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon ítéletett hirdetett Farkas Péter és társainak kábítószeres ügyében, ám először az olimpiai bajnok öccse, majd maga Farkas Péter is eltűnt az épületből. Farkas Péter 5, testvére 7 év fegyházat kapott, és 1 millió forintos bünetést. A bíróság mindkettőjük ellen elfogatóparancsot adott ki. Farkas Károlyt másnap elfogták Vecsésen, a jogerős ítéletig börtönben marad. Farkas Pétert azóta is keresik. A Farkas család XVII. kerületi házánál több ezer tő vadkendert találtak 2004 októberében, ezért állították bíróság elé a Farkas-fivéreket.

KÖLCSÖN A NEMZETKÖZI VALUTAALAPTÓL - A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 12,3 milliárd dollár kölcsönt nyújtott Magyarországnak a gazdasági válság miatt. Az erről szóló döntés szerint az összeg több mint felét, 6, 3 milliárd dollárt azonnal elérhetővé tettek. Október végén a Világbank további 1,3 milliárd dollárt, az Európai Unió pedig 8,4 milliárd dollárt ajánlott fel Magyarországnak, ugyancsak a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak kivédéséhez.

ROBIN HOOD-ADÓ - Elfogadta az Országgyűlés a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot, amelyben benne van a nagy energetikai cégek Robin Hood-adója is. Ez egy 8 százalékos jövedelemadó, amelyet az érintett társaságoknak kétszer kell majd megfizetniük: 2009-ben, majd 2010-ben. A kormány számításai szerint körülbelül 30 milliárd forint bevétele lesz a költségvetésnek az új adóból, a pénzt az ígéretek szerint a távhőfelhasználás korszerűsítésére valamint a fogyasztók támogatására fordítják.

RABOSÍTOTT RIPORTER - Gyanúsított lett az RTL Klub egyik riportere egy olyan csalás ügyben, amelyet éppen az ő riportjainak köszönhetően ismerhetett meg a közvélemény. Polgár Géza fél éves oknyomozói munkával azt mutatta meg, hogyan lehet hamis orvosi papírokkal és korrupt hivatali dolgozók segítségével rokkantigazolványt szerezni a parkoláshoz. Minderről a rendőrséget is időben tájékoztatta. Ennek ellenére a riportertől később tenyér- és ujjlenyomatot valamint DNS-mintát vettek, illetve fotót készítettek róla a Gyorskocsi utcában, de nem vették őrizetbe. Sokan felháborodtak a rabosítás miatt, végül az ügyészség megszüntette az ellene indított nyomozást.

ZSANETT-ÜGY - MÁSODIK NEKIFUTÁS - A Fővárosi Bíróságon megkezdték a Zsanett-ügy tárgyalását november 17-én. Az ügyészség korábban megszüntette az eljárást az érintett rendőrök ellen, de Zsanett és ügyvédje úgynevezett pótmagánvádat nyújtott be - vagyis a vádat most már ők maguk képviselik. A Zsanettként ismert fiatal lány azt állítja, hogy 2006 májusában rendőrök erőszakolták meg Budapest belvárosában. Az egyenruhások ezt tagadják.

PLAFONTÖRVÉNY - Az Országgyűlés elfogadta november 17-én a plafontörvényt. Ez a jogszabály maximalizálja a 2009-2010-2011-es költségvetés kiadási oldalát, és kimondja: jövőre nem költhet többet az ideinél az állam, vagyis nem lehet magasabb a 2009-es büdzsé kiadási oldala, mint 2008-ban. 2010-ben és 2011-ben pedig csak a várható GDP növekedés felével nőhetnek a kiadások. A képviselők döntöttek a háromtagú költségvetési tanács, valamint a Stabilitási és Adóreform Alap létrehozásáról is. Utóbbiba gyűjtik az esetlegesen megmaradó pluszpénzt, amit csak hiány-, illetve adócsökkentésre lehet majd fordítani.

ÚJ MINISZTER - A kormányfő Molnár Csabát kérte fel közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek. Szabó Pálé volt korábban ez a poszt, de ő az októberi, monorierdői vonatbaleset után lemondott. Molnár Csaba május óta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtikára volt, december elsejétől került a közlekedési tárca élére.

EPIDURÁLIS ÉRZÉSTELENÍTÉS PÉNZÉRT - Vizsgálatot indított a katonai ügyészség, miután kiderült, hogy az Állami Egészségügyi Központban több kismamától is pénzt kértek az úgynevezett epidurális érzéstelenítésért, ami egyébként ingyen járt volna nekik. Hírek szerint 5-10 ezer forintot kellett fizetniük az injekcióért, és erről a kórház dolgozói nyilvántartást is vezettek. Több száz kismamát hívtak be meghallgatásra az ügyben.

ELTŰNŐS TINTÁVAL TRÜKKÖZNEK - Több hír is megjelent novemberben a magyar sajtóban arról, hogy állítólag speciális tinta segítségével hamisítják meg bizonyos vállalkozásoknál az alkalmi munkavállalói könyveket. A tinta hő hatására eltűnik. A trükköt akkor vetik be a cégek, ha nem akarnak fixen, hosszú távra felvenni valakit, hanem csak havonta néhány napig alkalmazzák. A csalások miatt a munkavállalói könyvet nemsokára megszüntetik.

RÉSZBEN MEGSZŰNIK A HALÁLADÓ - Az Országgyűlés november 25-én szavazott az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatokról. Ezek szerint jövőre 20 millió forintig egyenes ági leszármazott esetén megszüntetik az örökösödési illetéket. Emellett 2009-től 15 százalékos adó terheli a parlamenti képviselők költségtérítését, ez a szállásköltségek kivételével minden képviselői költségterítést érint. A 2009-es költségvetés főszámait is elfogadták, 210 igen, 168 nem szavazattal.

ERZSÉBETVÁROSI INGATLANPANAMA - November 25-én őrizetbe vették a hetedik kerületi közgyűlés szabad demokrata frakciójának vezetőjét. Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja az ügyészség Gál Györgyöt, állítólag áron alul adtak el társasházakat Erzsébetvárosban, és ezzel komoly kárt okoztak az önkormányzatnak. Gál Györgyöt később előzetes letartóztatásba helyezték, és másokat is őrizetbe vettek az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három a lány: szexi modellek a Forbes listáján

Hiába szexisek és gazdagok, idén csupán három szépséges topmodellnek sikerült becsúsznia az… Tovább olvasom