Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Alföldi Róbert ügy - Ki mondta ki először az orális szót?

"Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először."

Mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívántam az újságírónőnek - mondta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója újságíróknak szerdán Budapesten a pénteki sajtótájékoztatón történtekről.

"Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett" - tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust

Leszögezte: nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Tiszta lelkiismerettel megy holnap a miniszterhez, a pénteki sajtótájékoztatón nem történt "verbális nemi erőszak", senkit nem sértett meg emberi méltóságában. "Nincs mitől félnem" - mondta, hozzátéve: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Az igazgató felolvasta a sajtótájékoztató jegyzőkönyvét, majd a szó szerint idézett párbeszédhez kapcsolódva Madách Imrének Az ember tragédia római színéhez írott rendezői instrukcióját olvasta fel, amely alátámasztja a jelenet színpadra állításának a színházban látható formáját.

Mint mondta, a pénteki sajtótájékoztatón egy dologban tévedett, abban, ami az összes szóróanyagukon is olvasható, hogy az előadást 14 éven felüli nézőiknek ajánlják. Hozzátette: a produkciót 12 éves korúak is megnézhetik, csak nem értik még a darabot.

A vezérigazgató szemelvényeket olvasott fel az elmúlt hét hónapban a személyét ért sértő megnyilvánulásokból, őt támadó különböző felszólalásokból, e-mailekből leszögezve, hogy a nyomdafestéket nem tűrő szavak idézetek. Mint mondta, az esetet a továbbiakban nem kívánja kommentálni, újságírói kérdésre nem válaszol. Tájékoztatott arról, hogy a Nemzeti Színház elnyerte a Superbrands címet. A hírről tegnap értesült a színház.

A sajtótájékoztatón Blaskó Péter is felszólalt Alföldi Róbert mellett. "Az igazság érzetem hozott ide, mert úgy gondolom, most szólni kell" - fogalmazott a társulat jeles színésze. Rámutatott: ugyan sok mindenben nem értenek egyet Alföldi Róberttel, más világnézeti alapokról vizsgálják az élet dolgait, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának nagyszerűen együtt dolgozni. Hozzátette: ez így történt Az ember tragédiája próbafolyamata alatt, amelyet mint mondta, jó előadásnak tart, ezt igazolja a zsúfolt ház, a vastaps.

Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

Réthelyi Miklós minisztert arra kérte, fontolja meg, jó döntés-e leváltani a vezérigazgatót, mivel Alföldi Róbert esetleges távozásával lerombolódik, szétesik a Nemzeti Színház ígéretes munkája. "Kaotikus helyzet állhat elő a színházban" - mutatott rá, hozzátéve: mondvacsinált ügyek ne adjanak alapot emberek tönkretételére.

Mint ismertes, Réthelyi Miklós miniszter holnapra berendelte hivatalába Alföldi Róbertet, és vizsgálatot indított, hogy a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket pénteki tájékoztatóján.

A Nemzeti Színház pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem.

A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az "orális jelenetet". Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

Olvasóink írták

 • 17. okostojas007 2011. május 28. 08:34
  „és a pedofil papokról mikor ír az álszent " kapdbea "”
 • 16. pozdorja 2011. május 27. 09:12
  „Nem vagyok egy nagy Alföldi rajongó, de azért az újságírónő megérdemelte amit kapott. Mindenféle alap, felkészültség nélkül megpróbált provokálni. Így járt. Ne ugráljon.”
 • 15. pancser 2011. május 26. 17:35
  „14.hez! Jobbikos körökben az orális szex tilos? A csajaitok pedig nagyon ki vannak éhezve.”
 • 14. zeta62 2011. május 26. 17:14
  „Csókold homlokon, vagy ahol akarod a robertádat!”
 • 13. pancser 2011. május 26. 16:17
  „12! Mégis mi lennék ha kedvelem az orális szexet, akárcsak az illető újságírőnő? Őt a darab nem, csak az orális szex érdeklelte, nagyon ki van éhezve szegény.”
 • 12. zeta62 2011. május 26. 16:13
  „Pancser!

  És én még azt hittem, csak komcsi vagy! :D”
 • 11. miracle. 2011. május 26. 12:39
  „pancser, nézd mit találtam neked:
  http://index.hu/bulvar/2011/05/26/tavaly_lejart_kakaot_talaltak_a_budaorsi_tescoban/”
 • 10. Axl.Bundy 2011. május 26. 06:40
  „Meleg helyzet Robikám, meleg helyzet.”
 • 9. pancser 2011. május 26. 00:22
  „Túrabakancs valószínűleg, nem láttad soha a művet, még csak nem is olvastad, én már többször is, aztán jár a szátok, de minek. Alföldinek igazat kell adjak, fogadni mernék a gárdisták, meg a jobbikosok nem ismerik az Ember tragédiát. Honnét is ismernék, meg ha nekilátnának is úgy sem értenék meg. A megértése meghaladja a képességeiket ez a napnál is világosabb.”
 • 8. Ovinkor 2011. május 25. 23:29
  „Az "újságírónő" ezentúl csak stilizálja a az ominózus tevékenységet, mint a színházban.

  Ezért van felháborodva az összes maszkulin jobbikos. Mivel töltik majd szabadidejüket, ha még ez a csajszi sem segíthet be nekik? Marad a jobb kéz, vagy ráfanyalodnak a hátsóba hatolással fenyegető Zagyvára?”
 • 7. Túrabakancs 2011. május 25. 22:23
  „....
  Egyébként Alföldinek meg azt amit képvisel, mennie kell!”
 • 6. zeta62 2011. május 25. 16:02
  „Meg kellene várni, hogy megint a románokat hívja trianont ünnepelni? Terjessze csak a mételyt, hisz a nazarénusoknak megfelel, ha minél jobban szétzüllesztik a gyarmatot.”
 • 5. nasi12 2011. május 25. 15:39
  „A fiatal lázadók művészi keretek feszegetésével próbálnak meghökkentve a nézőket új utakat keresni, míg Alföldi, provokatív módon az elviselhetőség, és normálisság határait durván áttörve próbálja tettét a művésziesség leplébe burkolózva álcázni.
  Mindezt Nemzetünk legszentebb művészi intézményében teszi.
  -szégyen-”
 • 4. rubeola 2011. május 25. 14:11
  „Sajnos Blaskó Péterben is csalódtam, nem gondoltam volna, hogy kiáll Alföldi mellett.”
 • 3. Madarász 2011. május 25. 14:11
  „Adalföld!

  Egy beszólásból a provokációra szűrted le mindezt? Nincs neked üldözési mániád véletlenül?
  Szerintem te az ilyen hozzászólásokkal sokkal inkább leszerepelsz...”
 • 2. adalfold 2011. május 25. 13:08
  „addig lehetett kedvelni,amíg új, liberális elgondolkodtató művekben szerepelt, kulturáltan alkotott.
  <moderálva>
  torulta jelleme, egész lénye. a darabjai arról szólnak, hogy hogyan lehet mégjobban deviálni a társadalmat, s nem a
  modern liberális elgondolkodásról.
  nemcsak mint művész, mint ember, hanem mint liberális és zsidó szerepelt le.
  egyébként megjegyzem, az is szánalmas,ahogy novákék a másságával csúfolják. na az is mitől keresztény?

  mennie kell. meg szőcsnek is, meg az egész fideszplitikának is.
  Tudja, teljesen másra van szükség mintsem az ilyen élősködő gyarmatosítók fenek nyalására, állítólagosannemzetiamúgy1992ben még magyargyűlölő mr gerinctelen Orbán úr!!!”
 • 1. mekkmester 2011. május 25. 12:57
  „Alföldi Robertára nem jellemző a trágárság... ááá...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pilinszky János költő 30 éve halt meg

Harminc éve, 1981. május 27-én hunyt el Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költő. … Tovább olvasom