Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Tomboló blogmánia

Manapság gombamód szaporodnak a webnaplók, a blogok. Diákok, fenőttek, nyugdíjasok, betegek, hírességek, politikusok egyaránt rákaptak e műfaj ízére.
Blog, vagy weblog. A kifejezést alkotó szavak jelentése szó szerint „webnapló". A weblog olyan webhely vagy weboldal, amely rövid, gyakran frissített személyes, ám mégis nyilvánosságnak szóló jegyzeteket tartalmaz. A jegyzetek kronológiai sorrendben olvashatóak. Tartalmuk bármi lehet: linkek más webhelyeken található, a szerző által érdekesnek tartott dolgokhoz, rövid beszámoló az olvasmányokról, a szerző személyes életének történései, képek, versek. Ami lényeges, az a személyesség, a közvetlenség, a rövid információdarabok időrendben elrendezése. A 2001. szeptember 11-i események kapcsán nem kis mértékben a weblogok vették át a nagy, hagyományos hírszolgáltatók webhelyeinek szerepét, amikor azok a váratlanul megugró terhelés miatt időlegesen elérhetetlenné váltak. A későbbi normalizálódás után pedig ontották a személyes beszámolókat, fotókat.
 
Terápia honvágyra

Méhes Kriszitán és a blogíráshoz elengedhetetlen laptopja
Vannak olyan webnaplók, melyek könyv formában is napvilágot látnak. Az egyik kiadó olyan élvezetesnek találta Méhes Krisztián blogját, hogy úgy döntött: az idei nyári könyvvásárra megjelenteti azt. A fiatalember a Boston melletti Babson College-ben vett részt egy intenzív egyéves MBA programon. Honvágyát enyhítendő az általa nap mint nap írt internetes naplóval tartotta a kapcsolatot családjával, barátaival, és a megszokott világgal, amit maga mögött hagyott, hogy egy régi álmát követve Amerikában tanuljon. A blogot a saját honlapján csak a hozzátartozói és barátai olvashatták. Ez utóbbiak közül többen is addig nyaggatták a fiút, hogy érdemes lenne megjelentetni, míg végül a szerző elküldte egy kiadónak, ahol fantáziát láttak a dologban – mondta a Kisalföld érdeklődésére Méhes Krisztián. Az ifjú közgazdász a naplón keresztül mutatja be az amerikai egyetemi életet, a kultúrák, a fiatalok közötti különbségeket és a lehetőségeket, amit a kinti világ nyújthat egy arra tévedt diáknak. Mindezt szórakoztatva, kiváló humorérzékkel teszi, úgy, hogy közben azokat a nehézségeket sem hallgatja el, melyekkel a távolról érkező hallgatóknak szembesülniük kell.

Amerikában sok nemzet fiai kötöttek életre szóló barátságot
„Olyan vagyok már, mint egy igazi amerikai: autóvezetés címén nem lépem túl a 45 km/h-t, mert évekig rossz lesz a biztosításom; izgalomba jövök, ha valami nem 2,5 USD a boltban; mindenkire ráköszönök úton-útfélen, ha szeretné, ha nem; a boltba menés igazából azt jelenti, hogy felmegyek az í-béjre, és rábökök valamire, ami másnap itt van postán (kivéve a számítógépem 5 hete). A másik oldal: elsőosztályúan olvasok nagy mennyiséget is, néha meg is jegyzem, hogy mi volt a tartalma; az olyan mondatok, mint „milyen szép a hajcsatod" gondot okoznak, de ha az „élvezeti görbe deriválásáról" van szó, akkor semmi gond; kedvelem a tárgyakat amiket tanulunk, és sokkal értelmesebbnek tűnik gyakorlat után tanulni ilyesmit, mint előtte. Összességében még mindig furcsa ez a „két bőrönd aztán itt vagyok" dolog, de azért hozzá lehet szokni..."
(Részlet Méhes Krisztián blogjából.)

A közösség csodái
Az egyetemi év nem csak tanulással telt Krisztiánnak
Az online naplók között nem mindegyik nevezhető gyöngyszemnek, ám a pszichológusok szerint a XXI. században – az élmények megosztásával – akár egyfajta terápiaként is megfelelnek. A weblog, a szakemberek álláspontja alapján nem más, mint egy kiberkatarzis. Napjainkban egyre több lélekbúvár véli úgy, hogy a blogok segíthetnek például a természeti katasztrófák túlélőinek a borzalmas események feldolgozásában, a szeretteik elvesztése feletti gyászukban. Erre számtalan példa akad. Egy férfi például akit soha nem érdekelt az internet, a felesége megbetegedése után vált rendszeres naplóíróvá. Eleinte csak a kórházi vizsgálatokról, a diagnózisokról és a terápiás foglalkozásokról írt, később azonban rendszeressé váltak a bejegyzései és akkor is hozzáfűzött valamit a naplójához, ha valami az eszébe jutott. Egy másik bloger alkoholista volt, és azt hitte sohasem lesz mersze felhagyni az ivással. Azonban a világhálón egy olyan közösségre lelt, ahonnan erőt meríthetett és később örömmel jelenthette be internetes naplójában, hogy három  éve egy deci alkohol sem ment le a torkán. S ki tudja, közvetve vagy közvetlenül talán már ő segít másokon. Az Egyesült Államokban pedig már létezik egy olyan kórház, amelynek a betegei egy külön naplóoldalon szabadon vezethetik a blogjukat a keresztnevük alatt. A projekt igen sikeres, ezért a kórház vezetése már azon gondolkozik, hogy létrehoz egy videóblogot is.

Serpák segítik

A fiatalember bostoni élményei hamarosan könyv formájában is olvashatók lesznek
Hazánkban szintén óriási népszerűségnek örvend az internetes naplóírás. Ma már mindennapos dolognak számítanak a blogok és egyáltalán nem ritka, hogy a vállalatoknak vagy például a napilapoknak és más médiumoknak is van külön blogoldaluk. A gyakorlott blogírók tudják, hogy naplójuk vezetésével óhatatlanul is bekerülnek egy virtuális közösségbe, amelyek alakulását különböző szerkesztési megoldásokkal már a blogszolgáltatók is segítik. Így ezeknek az online tartalmaknak bizonyos „közös olvasásáról" beszélhetünk. A tartalom közösségen belüli szervezését már több szolgáltatónál is a legaktívabb bloggerek közül kiválasztott „serpák" segítik, akik kijelölhetnek egyes bejegyzéseket vagy akár teljes blogokat is, amelyeket arra érdemesnek találnak. Egy mechanizmus segítségével ezek a tartalmak címlapra kerülnek, amelyhez további tájékozódást többek között az olvasási statisztikák és a frissülő blogok listája adhat. A tartalmi szerveződéssel párhuzamosan egy virtuális közösség is szerveződhet, így a bloggerek, hozzászólók és serpák egy jól működő „blogfalut" is építhetnek, ahol a „hagyományos" közösségekhez hasonlóan szakmai, baráti és „szomszédi" kapcsolatok alakulnak ki.

A „blogfalvakban" egyfajta „közös olvasás" zajlik tehát, ami az online és offline média jellegzetes különbségét mutatja. A bloggerek egymás közti kommunikációja – ami nem feltétlenül jelent szoros értelemben vett információcserét – szintén segíti ezt, hiszen a legtöbb helyen alkalom van más blogok és egyéb cikkek, utalások belinkelésére is. Az így gyűrűző információk elősegíthetik az online-tartalmak szűrését, tematizálását, mellyel egy szélesebb közönség számára is olvashatóvá válnak. Ezzel a tartalomtermeléssel és szerkesztéssel ingyen és nagy mennyiségben termelődnek a „cikkek".

A blog, a számonkérés, beszámoltatás ezen új eszköze az idővel egyre fontosabbá válik. „Jobb, ha a média világában dolgozók  tudomásul veszik: az internet korában olvasótáborod többet tud, mint te" – figyelmeztet a tekintélyes médiaguru, Mark Tapscott, a Heritage Kutatóintézet Média és Politikatudományi központjának igazgatója.
  
Fátylas naplóírók

Az iráni nők nem táncolhatnak nyilvános helyen, nem térhetnek más vallásra, viszont – ha anyagi helyzetük engedi – blogolhatnak. A közhiedelemmel ellentétben Iránban az internetet nem cenzúrázza semmilyen hatóság, a weblogban pedig szó eshet bármiről, amiről nyilvánosan soha. Az állami felmérések szerint tavaly Iránban már négyszázezren interneteztek, ám a következő két-három évben a várakozások szerint ez a szám másfél millióra nő. Az elmúlt fél évben hatalmasat ugrott a perzsa weblogok száma is: az amerikai Shift  magazin szerint 1200 ilyen napló létezik, és tetemes részüket nők működtetik. 
 
Magyar blogkutatás
Bujdosó Bori internetpszichológus 2004-ben Bloggerek Magyarországon címmel végzett kutatást a magyar blog-viszonyokról. 336 blogger töltötte ki a kutatás alapjaként szolgáló online kérdőívet, és 14 naplóíróval készítettek interjút. Ezek alapján kiderült, hogy a mintába bekerült magyar bloggerek 61 százaléka férfi, ami nem felel meg annak a közkeletű (előítéletes) elképzelésnek, miszerint a magyar  blogok többségét siránkozó tinédzserlányok írják. A válaszadók átlagéletkora 25 év, a legfiatalabb blogger 12, a legidősebb 56 éves volt. A kutatásban részt vevőkről kiderült, hogy 38 százalékuk diplomás, főként budapesti, és szüleivel vagy egyedül él. 

A nyelvhelyességtől távol

A weblogok többsége nem felelne meg a magyar nyelv védelméről szóló törvénytervezet előírásainak, az újmagyar a neten születik. A webloggerek már az egységesedő globális kultúra gyermekei, könnyebben átjárnak a nyelvi és földrajzi, mint a generációs határokon. Más alapvetések mentén keresik az egyéniségüket, mint a régiek: a technológia és a média a közös nevező. Agymenésük nyelvészek, kultúrantropológusok, marketingdroidok aranybányája lehetne. 
 
 
További információk a hazai internetes blogokról, naplóírókról: http://blog.lap.hu/

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talán halálom után is szeretni fognak

Faludy György a költészet napján a helyiek meghívására Dunakilitire látogatott, itt tartott egy történelmi múltidézőt. A kilencvenöt éves Faludy György maga az élő történelem. Állítása szerint a nehéz időkben a versírás mentette meg az életét. A letartóztatástól tartva kétszer emigrált, ám mindig hazatért, hisz csak Magyarországon érzi otthon magát. Tovább olvasom