Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Zsákokban gyűjtik az újrahasznosíthatót

Fertőrákos–Harka - A két településen kísérleti jelleggel nem gyűjtőszigeteken, hanem a házak elé kitett zsákokban szállítják el az újrahasznosítható hulladékot. A zsákok a polgármesteri hivatalokból ingyenesen elvihetők.

Új szemétszállítási rendszert vezet be a Sopron és Térsége Környezetvédelmi Hulladékgazdálkodási Kft. (STKH). Ennek lényege, hogy a korábbi szelektív gyűjtőszigeteket megszüntetik, és az újrahasznosítható hulladékot havonta egyszer szállítják el. A zsákokat a házak elé kell majd kitenni. Lényeges, hogy az üveggyűjtőpont a megszokott helyén marad. A zsákokba műanyag, papír és alumínium kerülhet. Akár összekeverve is, hiszen a cég ezeket a begyűjtés után szétválogatja.

– Azt várjuk a lépéstől, hogy tisztább és több ˝alapanyaghoz˝ jutunk – fogalmazott Kosztka László, az STKH ügyvezető igazgatója. – A lakosság egy része – bár hajlandó lenne a szelektív szemétgyűjtésre – nem biztos, hogy elviszi a hulladékot a gyűjtőszigethez. Mostantól ez a távolság megszűnik, hiszen a zsákokat elegendő kitenni a házak elé. A másik tapasztalatunk az volt, hogy a gyűjtőszigetek környéke a tisztaságot szolgálta volna, mégis szemetes volt.

Kosztka László hozzátette, az elszállítás ingyenes. A gyűjtőzsákok a települések polgármesteri hivatalaiból ugyancsak díjmentesen hozhatók el. Lényeges, hogy ez a fajta gyűjtési mód a kistelepüléseken alkalmazható, ugyanis városokban a többemeletes házak előtt nem lenne elegendő hely a zsákok elhelyezésére. Így Sopronban a jövőben is megmaradnak a gyűjtőszigetek.

Olvasóink írták

  • 1. egysoproni_ 2009. szeptember 04. 12:19
    „"A zsákokba műanyag, papír és alumínium kerülhet."
    "Kosztka László hozzátette, az elszállítás ingyenes."

    Tehát ha jól értelmezem akkor a kummunális hulladék ezáltal kevesebb lesz és kevesebbet kell abbl elszállítani Ajkára...
    Akkor most beszélgessünk arról, hogy ezáltal mennyivel csökkent a szeémt díj havi szinten!? Vagy tán csak nem a kommunális hulladékkal együtt fizetjük meg a szelektív gyűjtést is amit aztán az STKH elad és ezzel is bevételre tesz szert!?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Töltl-pince bora lett Sopron Kékfrankosa

A Liszt-központban szerdán rendezett borversenyen a Töltl-pince 2007-es bora lett a győztes, s viselheti a Sopron Kékfrankosa kitüntető címet.
Tovább olvasom