Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Tizenhárom év után távozik Sopron főépítésze

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál (KÖH) folytatja pályafutását Kuslits Tibor, aki 13 éven keresztül látta el Sopron főépítészi teendőit. Pályafutásának örömteli és kevésbé kellemes tapasztalatait osztotta meg a Kisalfölddel.

– Egy bizonyos idő elteltével az új kihívások, új feladatok jót tesznek az embernek, ezért már régóta gondolkodtam, hogy valami más területen is ki kellene próbálni magam. Az építésztervezői pályafutásom alatt és főépítészként is a védett épületek környezetében adódó feladatokkal foglalkoztam, így a KÖH-nél végül is rokon területen folytatom a pályámat, de mégis kicsit más lesz – ad magyarázatot távozása okáról Kuslits Tibor, aki 1998 novembere óta látta el Sopron főépítészi teendőit. Október elsejétől a KÖH – Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye műemlékeit felügyelő – soproni regionális irodájánál folytatja pályafutását.

A műemléki épületek hasznosítása, új funkcióval történő megtöltése minden építész számára komoly kihívás. Kuslits Tibor úgy fogalmazott, főépítészi pályafutásának örömteli és fájdalmas ügyei is ebbe a körbe sorolhatók. – Nagy öröm volt, amikor jó tíz évvel ezelőtt a jezsuita konviktust, aminek igazából a megépülte óta nem volt rendben a sorsa, sikerült értékes, szép műemléki-modern építészeti együttessé alakítani Farkas Mária és Józsa Ágota építészek munkájának köszönhetően. A barokk épületet soha nem használták rangjához méltóan, mert a jezsuiták végül is nem a város szélén, hanem a város közepén telepedtek meg. Azzal, hogy kibővítve zeneiskolává alakult, hosszú távon megoldódott a sorsa. Ennek ellenpontja a Russ-villa, vagyis a volt zeneiskola épülete, ami hihetetlen értékekkel bír, mégsem sikerült a hasznosítására pályázati támogatást szerezni. Ugyanez elmondható a Zichy-Mesko-palotáról is.

Kuslits Tibor – Nagy öröm volt, amikor a jezsuita konviktust sikerült egy értékes, szép műemléki-modern építészeti együttessé alakítani. Fotó: Magasi
Kuslits Tibor – Nagy öröm volt, amikor a jezsuita konviktust sikerült egy értékes, szép műemléki-modern építészeti együttessé alakítani. Fotó: Magasi

– Fontos tizenhárom év volt, amit magam mögött hagyok – folytatta az összegzést a távozó főépítész. – Annak idején konkrét feladatra hívtak Sopronba. Az akkor életbe lépett építési törvénynek megfelelő, új építési szabályozást kellett készíteni az egész város területére. Ez a folyamat mostanában zárul le. Fontos munka volt, de a pozitív hozadéka nem kötődik majd a személyemhez. Senki nem fogja tudni, hogy kinek köszönhető, ha például húsz év múlva az addigra benépesülő Virágvölgyben nem lesz gond egy buszöblöt kialakítani, mert a szabályozási terv erre is gondolt. Mint ahogyan a zöld sövénykerítések között sétálva arra sem fognak emlékezni, hogy ezt a kötelező növénytelepítéssel együtt ki vette be minden kertvárosi területszabályozási tervébe. Pedig ezek egyszer majd fontos pozitívumok lesznek. Konkrét eredményként a Várfal sétány ügyét említhetem, amit a hatvanas években kezdtek építeni, de amikor ide jöttem, már szinte senki nem emlékezett rá. Most viszont szépen alakul.

Azt is sikerként könyvelem el, hogy a Tűztorony megújítása programba kerülhetett, és az Előkapuban lesz egységes múzeumi, turisztikai beléptető pont, amit a tervezője Kulcspontnak nevezett el. A Várkerület felújítását is szívügyemnek tekintem, ami ha megvalósul, sokkal vitálisabbá, élettől duzzadóbbá teszi a várost – tette hozzá Kuslits Tibor, aki azelőtte álló új kihívásokról azt mondta, az örökségvédelem szempontjából is fontos a proaktivitás, hogy ne csak külső hatósági szempontból figyeljék az ügyeket, hanem megpróbálják előmozdítani a folyamatokat. Reméli, lesz rá lehetősége.

Olvasóink írták

  • 2. józanparaszt 2011. október 03. 21:53
    „egyik "lakópark"-ot sem tartom felettébb jólsikerültnek...”
  • 1. FREDDY/S 2011. október 03. 19:39
    „Az elfuserált Aranyhegy nem a legsikeresebb fejlesztések közé sorolható, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai útzár a Kőszegi útnál Sopronban

Október 3-án és 4-én éjjel az érintett útszakaszon semmilyen járművel nem lehet keresztülhajtani. Tovább olvasom