Közel-keleti konfliktus

2024.05.16. 09:28

Baráti tűzben haltak meg izraeli katonák, vizsgálat indul az ügyben

Az izraeli–palesztin háború 223. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinpárti tüntető és a tüntetők sátortáborát felszámoló rendőrök az irvine-i Kaliforniai Egyetemen 2024. május 15-én

Forrás: MTI/AP/The Orange County Register

Fotó: Leonard Ortiz

ENSZ-békemissziót követelt az Arab Liga a palesztin területek számára

ENSZ-békemissziót követelt az Arab Liga csütörtöki bahreini csúcstalálkozóján a Gázai övezet és Ciszjordánia számára. 

A 22 tagországból álló szervezet ezenfelül haladéktalan tűzszünetet követelt a gázai övezeti háborúban és élesen bírálta az izraeli hadsereg hadműveletét az övezet déli részén található Rafah városban, ahová százezrével menekültek civilek a harcok elől. 

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában a tagországok visszafordíthatatlan lépéseket sürgettek egy kétállami megoldás érdekében. 

Az Arab Liga csúcstalálkozóját első ízben rendezték meg Bahrein fővárosában. 

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a találkozón hangsúlyozta, hogy 

meg kell állítani "a palesztin testvérek elleni kíméletlen agressziót". 

Mint mondta, fontos, hogy a nemzetközi közösség teljesítse ez irányú kötelezettségét. 

Hamad bin Isza Ál Halifa bahreini király beszédében nemzetközi békekonferenciát követelt a Közel-Kelet számára. 

Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára arról beszélt, hogy a mostani csúcstalálkozóra rendkívüli körülmények között került sor. Úgy fogalmazott, hogy 

a gázai övezeti lakosság elleni izraeli agresszió történelmi fordulópontot jelent. 

Kiemelte, hogy az arabok nem fogják elfelejteni az izraeli megszállással járó, válogatás nélküli erőszakot. 

António Guterres ENSZ-főtitkár is részt vett a megbeszéléseken. Ismételten arra szólította fel a konfliktus szereplőit, hogy egyezzenek ki egy tűzszünetben. "A Gázai övezetben dúló háború egy nyílt seb, amely az egész régió elfertőződésével járhat" - figyelmeztetett.

Dél-Afrika intézkedéseket kért a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt a Nemzetközi Bíróságtól

A Dél-afrikai Köztársaság ismételten a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult és további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságának csütörtöki meghallgatásán. 

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika éveit, pénteken Izrael válaszát hallgatja meg a december óta tartó eljárás keretében. 

A meghallgatáson Blinne Ní Ghrálaigh ír ügyvéd közölte: Pretoria a bíróság januári végzését követően ismét kénytelen az ICJ beavatkozását kérni, Izrael ugyanis továbbra is "gyilkolja a palesztinokat" Gázában, megsértve ezzel a bíróság utasításait. 

Dél-Afrika az izraeli katonai műveletek azonnali leállítását kéri Rafahban és a Gázai övezet minden részén, annak érdekében, hogy megvédje és megakadályozza az övezet maradványainak és népének teljes megsemmisítését - jelentette ki. Az emberi szenvedéssel járó helyzet súlyossága megköveteli, hogy a bíróság utasítsa Izraelt katonai műveleteinek beszüntetésére. Semmi más nem lesz elegendő - húzta alá. 

"Ez lehet a bíróság utolsó esélye arra, hogy cselekedjen a gázai palesztinok túlélésének biztosítása érdekében. Ez a bíróság lehet a palesztinok túlélésének utolsó esélye"

 - tette hozzá beszédében az ír ügyvéd. 

Tembeka Ngcukaitobi dél-afrikai ügyvéd országának érveit sorolva hangsúlyozta:

 Izrael nemcsak figyelmen kívül hagyja a népirtásról szóló egyezmény részes államaként rá háruló kötelezettségeket, hanem semmibe veszi a bíróságot, annak végzését és a jogállamiságot. 

A Dél-Afrika kérelmében leírt népirtó cselekmények kezdettől fogva előreláthatóak voltak - hangoztatta. Izrael szándéka mindig is az volt, hogy elpusztítsa a palesztin életet, eltörölje a palesztinokat a Föld színéről. A rafahi művelet a palesztin élet teljes megsemmisítésének utolsó szakaszát jelenti - hangoztatta. Rafah nélkül nincs többé palesztin élet Gázában, nincs több palesztin identitás és nincs lehetőség az újjáépítésre - tette hozzá Ngcukaitobi. 

Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd kijelentette: 

a palesztinok Gázában nincsenek biztonságban, folyamatos és fokozódó népirtásnak vannak kitéve. 

A jövőjük forog kockán - mondta. 

Max du Plessis dél-afrikai ügyvéd azt hangoztatta, hogy a Rafah elleni izraeli támadások elrendelése egyértelműen "népirtó szándékra" utal. Azzal, hogy Izrael több mint egymillió palesztint kényszerített Rafahba menekülni, majd "teljes körű bombázást" hajtott végre a tartomány ellen, miközben elzárta a segélyektől és éhínséget idézett elő, bizonyítja ezt a szándékot - vélte az ügyvéd. 

A Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

 Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására. 

Január végén kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia kell az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését. 

A bíróság elrendelte, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtást tiltó rendeletnek. 

Elrendelte azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást. Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye az alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben. 

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

Húszi rakétát semmisített meg egy amerikai hadihajó a Vörös-tengeren

Az amerikai haditengerészet Mason rombolója hétfőn megsemmisítette a jemeni húszi lázadók egy rakétáját a Vörös-tenger felett - jelentette szerdán az Egyesült Államok térségbeli műveleteiért felelős Középső Parancsnokság (CENTCOM).

Az amerikai erők két drónt is lelőttek – fűzték hozzá a közleményben.

Jahja Szarea húszi katonai szóvivő szerdai televíziós beszédében elmondta, hogy több rakétával vették célba a Vörös-tengeren a Masont. Azt is állította, hogy a Destiny nevű kereskedelmi hajót is megtámadták, mert az izraeli kikötőbe, Eilatba tartott.

Amerikai illetékesek azonban csütörtökön azt közölték, hogy nem tudnak a Destiny elleni támadásról, és értesüléseik szerint a hajó és legénysége is sértetlen és biztonságban van.

A húszi lázadók hónapok óta zavarják a hajózást a Vörös-tengeren, ezért a kereskedelmi hajók nagy része arra kényszerült, hogy biztonsági okokból inkább az Afrikát délről megkerülő, hosszabb úton hajózzon.

Az amerikai és brit erők a hajók ellen indított támadásokra válaszolva csapásokat mértek a húszi lázadók bázisaira Jemenben.

Túlélők után kutatnak palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábort ért izraeli légicsapás után 2024. május 14-én
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Baráti tűzben haltak meg izraeli katonák

Egy izraeli tank megölte egy izraeli ejtőernyős dandár öt katonáját szerdán a dzsabalíjai menekülttáborban a Gázai övezetben zajló harcokban – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője csütörtökön.

A baráti tűzben megölt katonák több, más egységgel együtt Gázaváros északi részén helyi épületekben telepedtek le. Az IDF két harckocsija néhány tucat méterre tőlük az egyik háromszintes épület egyik ablakában fegyvercsövet vett észre, iszlamista fegyvereseknek gondolta őket és két lövedéket lőttek ki rájuk. Egy szakaszparancsnok és négy katona halt meg, heten megsebesültek, közülük hárman súlyosan. A hadsereg vizsgálatot indít az ügyben.

Csütörtök reggel vízre bocsátották azt az úszó mólót, amelyet az Egyesült Államok épített Gáza partjainál. Péntektől a móló segítségével megindul a humanitárius segélyek tengeri szállítása az övezetbe.

Izrael északi, libanoni határánál számos településen többször megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtök reggel is. A katari al-Dzsazíra hírtelevízió negyven rakéta kilövéséről számolt be Libanonból a Golán-fennsík és az izraeli Észak-Galilea felé.

A libanoni síita Hezbollah milíciához közeli al-Majádín hírcsatorna azt jelentette, hogy Izrael Dél-Libanonban Ajta as-Saab településnél hajtott végre támadást.

A Hamász feltételezett támogatóinál tartott házkutatást a rendőrség Németországban

A Hamász feltételezett támogatóinál tartott házkutatást a német rendőrség Észak-Rajna-Vesztfália tartományban csütörtökön, miután a tartomány hatóságai betiltották a gyanú szerint a terrorszervezetet támogató csoportot.

A Duisburgban tartott razziákat nem sokkal a Palästina Solidarität Duisburg nevű csoport betiltásáról szóló döntés közzététele után tartották.

Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul elmondta: a döntés „a megfelelő időben született és a megfelelő üzenetet hordozza”. Hozzátette: vannak, akik a palesztinok iránti szolidaritással csupán az antiszemitizmust akarják elfedni.

A minisztérium közleménye szerint a betiltott csoport

folyamatosan gyűlöletet szított Izrael ellen, melyet a közel-keleti konfliktus egyedüli felelősének minősített (...) ezzel veszélynek teszi ki az izraelieket és a Németországban élő zsidókat.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában