Új kihívások

2024.05.16. 07:00

Az ország legkreatívabb tűzoltói a Győr-Moson-Sopron vármegyeiek

Vármegyénk tűzoltói ismét remekeltek egy szakmai versenyen. Ezúttal az Országos Műszaki-mentőversenyen tettek tanúbizonyságot tudásukról. Szoros küzdelemben összesítettben a második helyet szerezték meg, és a legkreatívabb csapat különdíját is nekik ítélték. A diadal kapcsán a hétköznapi mentések kihívásairól és az új technológiákra való felkészülésről is kérdeztük a lánglovagokat.

Dániel Viktória

Fotó: Szoke Peter [email protected]

A műszaki mentések száma évről évre növekszik, 2023-ban 2240 ilyen riasztásuk volt a Győr-Moson-Sopron vármegyei tűzoltóknak. Nem csak a növekvő esetszám okoz nehézséget, hanem az is, hogy a folyamatosan megjelenő új gépjármű technológiák bizony nem csak a tervezésnél, de a baleseteknél is új kihívásokat jelent. 

A legkreatívabb csapat tűzoltói Pirka Gergő tűzoltó törzsőrmester (irányító), Szabó Marcell tűzoltó őrmester, Németh Károly tűzoltó törzsőrmester, Gyöngyösi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, Varga Tibor tűzoltó főtörzsőrmester és Szabó Róbert Lázár tűzoltó őrmester (medic). Fotó: Szőke Peter
A legkreatívabb csapat tűzoltói Pirka Gergő tűzoltó törzsőrmester (irányító), Szabó Marcell tűzoltó őrmester, Németh Károly tűzoltó törzsőrmester, Gyöngyösi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, Varga Tibor tűzoltó főtörzsőrmester és Szabó Róbert Lázár tűzoltó őrmester (medic). 
Fotó: Szőke Péter 

Legkreatívabb tűzoltók

A mindennapok gyakorlata mellett versenykörülmények közt is összemérték tudásukat az ország tűzoltói. Mind a 19 megyéből és a fővárosból egy-egy csapat vett részt a Országos Műszaki-mentőversenyen.

– A versenyen minden csapatot egy beállított, közúti balesetet szimuláló szituáció várt, amely során a roncsok közé szorult súlyos sérültet kellett szakszerűen kiemelni – mondta el Pirka Gergő tűzoltó törzsőrmester, a vármegyei csapat irányítója. – A csapat 6 főből áll, ebből 1 irányító, 1 medic, 4-en pedig a szakfelszerelésekkel dolgoznak. A verseny célja többek között, hogy a kárhelyszíni elsősegélynyújtást a tűzoltók minél szakszerűbben tudják végrehajtani a mentősök megérkezéséig.

A verseny szorosnak bizonyult, a Győr-Moson-Sopron megyei csapat mindössze pár ponttal maradt le az első helyezett Borsod megyeiektől. Ugyanakkor megszerezték a legkreatívabb osztagnak járó elismerést.

Legemlékezetesebb mentés

A műszaki mentési feladatokat a tűzoltók a jogszabályokban előírtaknak megfelelően végzik, azonban minden szituáció más. Az irányelvek mellett a kreativitás minden esetben elengedhetetlen.

A vármegye tűzoltóinak egyik legemlékezetesebb mentése volt, maikor a 4-5 tonnás Pembét kellett lábra állítaniuk
A vármegye tűzoltóinak egyik legemlékezetesebb mentése volt, amikor a 4-5 tonnás Pembét kellett lábra állítaniuk a győri állatkertben.

– A legemlékezetesebb műszaki mentésük tavaly július 23-án volt a győri állatkertben, ahol egy 4-5 tonnás elefántbikát kellett lábra állítani, ott valóban szükség volt a fiúk kreativitására, mert ilyen tényleg csak egyszer fordul elő a tűzoltó életében, ezért nem volt semmilyen bevált módszer, amihez nyúlhattak volna – árulta el Pirka Gergő. – Az első mindig a mentendő személy és a beavatkozó tűzoltó biztonsága. Fontos szempont, hogy a sérültnek ne okozzanak még több, illetve a meglévő sérülését ne súlyosbítsák a mentés során.

Új kihívások

Pirka Gergő elmondta új kihívást jelent a műszaki mentések terén a hybrid és az e-autók egyre nagyobb száma az utakon.

– Az új járművekben, hajtástól függetlenül, egyre több az elektronikusan működő berendezés, az autók karosszériájában a merevítők sokkal erősebbek, mint régen, több bennük a biztonsági berendezés, például a légzsákok száma is nőtt a korábbiakhoz képest. Az elmúlt évtizedben megjelent akkumulátoros feszítő-vágó berendezések, amelyek sokszor könnyítik a szűkebb, kisebb területhez való hozzáférést. Emellett nagyban segíti a műszaki mentések hatékonyságát, hogy egy applikáción keresztül elérhetőek számunkra a járművek paraméterei, a biztonsági, technikai felszereléseik és jellemzőjük, valamint az akkumulátoraik elhelyezkedése.

A vármegyét képviselő csapat tagjai: Pirka Gergő tűzoltó törzsőrmester (irányító), Szabó Marcell tűzoltó őrmester, Németh Károly tűzoltó törzsőrmester, Gyöngyösi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, Varga Tibor tűzoltó főtörzsőrmester és Szabó Róbert Lázár tűzoltó őrmester (medic).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában