Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Tájékoztató csak januárban

Sopron–Budapest - A Pilis-Invest károsultjai legközelebb csak januárban kapnak tájékoztatást, hogyan áll a felszámolás alatt lévő szövetkezet pénzügyi helyzete s mennyiben reménykedhetnek pénzük megtérítésében a kisbefektetők.
A Pilis-Invest-botrány még 2004 márciusában robbant ki, ekkor függesztette fel a szövetkezet a célrészjegyek kifizetését. A kisbefektetők – országszerte több mint négyezren, köztük Sopronból és környékéről – közel 12 milliárd forint követelést jegyeznek. A cég ellen a felszámolási eljárás 2004. június 30-án lépett életbe, ezt követően rendőrségi ügy is kezdődött, amely vádemeléssel zárult. A Fővárosi Bíróságon 2008 márciusában tárgyalták először az ügyet. A fő vád a szövetkezet elnöke és igazgatósági tagjai ellen hűtlen kezelés, de más bűncselekményekkel is meggyanúsította őket az ügyészség.

– Mi történt azóta? Mikor kaphatják meg a kisbefektetők a pénzüket? – kérdeztük Buga Imrét, a Pilis-Invest felszámolóját.

– A hitelezőket legutóbb két éve tájékoztattuk a közbenső mérlegről, most pedig várjuk a büntetőügy lezárását – válaszolta Buga Imre. – Azt, hogy a nyomozóhatóság milyen vagyontárgyakat – közte magánvagyonokat – zárolt a Pilis-Investnél, nem tudjuk, ezzel csak a jogerős ítélet kihirdetésekor szembesülünk. Időközben engem is meghallgatott a bíróság, azóta nincs információm, hogyan áll az ügy, s arról sincs tudomásom, mikor fejeződhet be a tárgyalássorozat. Amit eddig ingatlanok és üzletrészek értékesítéséből behajtottunk – egymilliárd forintról van szó –, abból a csődtörvényeknek megfelelően jártunk el: teljes egészében kifizettük például az adóhivatalt, a magán-nyugdíjpénztári és a volt illetékhivatali követeléseket, összességében százmillió forintot. A többit tartalékoljuk, a kisbefektetőknek csak a bírósági per befejezését követően fizethetünk. Legközelebb a jövő év elején tájékoztatjuk a károsultakat a felszámolás folyamatáról, de újdonságokkal nem szolgálhatunk. Annyi biztos, hogy a vádlottak szabadlábon védekezhetnek.

Mint a Fővárosi Bíróságon megtudtuk, a Pilis-Investtel kapcsolatos hűtlen kezelés bűntette miatti büntetőügyben legközelebb december 4-én lesz tárgyalás, sorrendben a nyolcadik.

Olvasóink írták

  • 1. Ez Magyarország 2008. november 09. 10:27
    „"Annyi biztos, hogy a vádlottak szabadlábon védekezhetnek."
    Meg az összes bankár, bróker, végelszámoló, és politikus is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Afrika-rali több mint buli

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetem négy hallgatója külön egyetemi csapattal indul a… Tovább olvasom