Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Simándi a Szent György-templomban

Sopron - Gyermekként hiába látta, mennyire stresszes a művészélet, Simándi Péter néhány vargabetű leírása után mégis a híres papa nyomdokaiba lépett, és énekes lett. Most társaival Sopronba látogat, ahol egyházzenei hangversenyt tartanak.

Június 6-án este 7 órától lesz a koncert a Szent György-templomban. A művészek Budapestről, a Magyar Állami Operaházból érkeznek. A komolyzene ismerői s talán az attól kicsit távolabb lévők is találhatnak egy ismerős nevet a fellépők között. A koncert szervezője, s egyik résztvevője Simándi Péter, a híres operaénekes, Simándi József fia.

– Már egyszer szerettünk volna eljönni Sopronba, akkor szervezési nehézségek adódtak. De most végre itt leszünk és annak örülnénk, ha telt ház fogadna minket a templomban – kezdte Simándi Péter. – Egy szép, de nehéz operaházi szezon után érkezünk hatalmas lelkesedéssel. A műsoron többek között Vivaldi, Mozart, Haydn, Puccini, Verdi műveiből csendülnek fel dallamok, de lesznek magyar költők istenes versei is. A rendezvényre a belépés ingyenes, de a koncert végén a kihelyezett perselybe bedobhatják a vendégek adományaikat, ha szeretnének hozzájárulni a további koncertek sikeréhez, a költségeinkhez – folytatta.

Simándi József egyik legnépszerűbb operaénekesünk volt. Élvezhette az ismertség és a művészélet minden előnyét és a hátrányait is. Az ember, látva a sok lemondást, vagy nem megy annak a pályának a közelébe se, amit szülei művelnek, vagy már születésétől arra készül.

– Vagy pedig nehezen eljut oda – folytatta a gondolatmenetet Simándi Péter. – Én ugyanis apám kérésére vasútgépész- üzemmérnöknek tanultam, ő ragaszkodott ahhoz, hogy valamilyen tisztességes szakmát szerezzek. De egy percet sem dolgoztam mérnökként, kerestem önmagam.

Tizenegy év alatt 15 munkahelyem volt, de 1991-ben megtaláltam azt a helyet, ahová tartozom. A Magyar Állami Operaház énekkari művésze lettem, jó a zene bűvöletében élni.

Simándi Péter elmondta, nem azért volt hosszú az útkeresése, mert az elkényeztetett művészcsemeték léha életét élte. Sőt...

Simándi Péter: ˝Apám szigorúan nevelt minket. Most, ötvenöt évesen úgy érzem, talán túl szigorúan is. De magával szemben is magasak voltak az elvárásai.˝
Simándi Péter: ˝Apám szigorúan nevelt minket. Most, ötvenöt évesen úgy érzem, talán túl szigorúan is. De magával szemben is magasak voltak az elvárásai.˝

– Egész egyszerűen csak későn érő típus vagyok. Nem tudtam, mit akarok kezdeni magammal. Taxiztam, sőt, gumijavító kisiparosként is dolgoztam. Apám pedig nagyon is szigorúan nevelt minket. Most, ötvenöt évesen úgy érzem, talán túl szigorúan is. De magával szemben is magasak voltak az elvárásai és a művészetben sem ismert pardont. Ha a partnere a színpadon nem olyan hőfokon lobogott, mint ő, akkor azt kikérte magának. Olyankor zengett az opera. Nevetni, tréfálkozni csak nyáron, a balatongyöröki telkünkön láttuk. Az év többi szakában folyton feszült volt, mert mindig kiemelkedő teljesítményt vártak tőle. De vakációban négy-öt hetet mindig pihenésre szánt, olyankor együtt voltunk – emlékezett.

Simándi Józsefnek három gyermeke született. Péter és Judit kis korkülönbséggel, majd amikor ők már kirepültek, egy késői szerelemgyerekként látta meg a napvilágot Katalin. Vallásosan éltek, együtt jártak a vasárnapi misére, a legkeményebb szocializmus idején is. Ettől senki nem tántoríthatta el a művészt és Péter lelkiismerete is ágál, ha napjainkban egyszer-egyszer kihagyja az istentiszteletet.

S hogy ki örökölte Simándi József s fia, Péter tehetségét?

– Nekem négy gyermekem van. Két felnőtt fiam az első feleségemtől és két kisiskolás lányom a másodiktól.

A nagyfiamnak és a nagyobbik lányomnak nincs hallása a zenéhez, a másik fiam harsonázik, s talán a legkisebbnek már van hangja is az énekléshez.

– De úgy hallom – és az én fülemet nem lehet becsapni –, hogy Katalin húgom gyermeke, az egyéves kis hölgy nagyon jó helyen ˝bömböl˝. Remek hangja van, és a sírásából lehet hallani, hogy jól zárnak a hangszalagjai. Tehát van még tennivalóm az életben. Kozma Anna Rózából operaénekest kell faragnom. Ez a következő 15–20 év feladata – mesélte Sopronban Simándi Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléket állít az iskola néhai diákjának

Sopron - Idén lenne 50 esztendős Herbszt Zoltán, a Széchenyi-gimnázium hajdani tanulója. Az eminens… Tovább olvasom