Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Pang a lakáspiac Sopronban

Stagnáló lakásárak és nehezen értékesíthető ingatlanok jellemzik a piacot idén Sopronban.
Stagnáló lakásárak és nehezen értékesíthető ingatlanok jellemzik a piacot idén Sopronban. Ezt a kedvezőtlen hitelfeltételekkel és a pénztelenséggel magyarázzák az ingatlankereskedők. A piac telítettsége elsősorban a vásárlóknak jó, hiszen ennek köszönhetően az árnövekedés sok esetben még az infláció mértékét sem éri el. – Az állami támogatású hitelek változása jelentős kihatással volt az ingatlanpiacra és ez elől Sopron sem kivétel – mondta el érdeklődésünkre Balázs Endre, az Immobilos Kft. ügyvezetője.


– Az utóbbi időben egyre kevesebben mertek hitelt felvenni, és emiatt a lakosság egyre ritkábban vágott bele lakásvásárlásba vagy a házépítésbe – tette hozzá Balázs Endre. – Ezen csak a kedvező hitelkonstrukciók lendíthetnek, éppen ezért várnak sokat az építők és a forgalmazók a Fészekrakó-program novemberi módosításától, amellyel a kormány 30-ról 35 évre emelte a kedvezményes hitelre jogosultak korhatárát. Emellett sokan a január elsejei 5 százalékos áfacsökkentésre várnak, amely remélhetőleg szintén jótékony hatással lesz a piacra.

Stagnáló árak

– A négyzetméreterárak idén csupán a belvárosi igényes lakások esetében emelkedtek – tette hozzá Balázs Endre. – A Füredi sétányon, a Várkerület Major közi szakaszán, illetve a Hársfa sori lakóparkban túllépték a 300 ezer forintos lélektani határt. A város külső részein 230-240 ezer, a lakótelepi panellakások esetében pedig 190-220 ezer forint körül alakulnak az árak. Több Sopron környéki településen indult jelentős fejlesztés, ezeken a helyeken könnyebb eladni egy-egy ingatlant. A Fertő partján tartják magukat az árak, ezeknél olcsóbbak a 85-ös főúttól délre fekvő falvakban.

A telkek a legkelendőbbek

– Az összközműves és jó fekvésű építési telkek évek óta az egyik legkurrensebb „terméknek" számítanak Sopronban és a drágulási toplista élén állnak. Ezeket sokan befektetési szándékkal vásárolják. Jelenleg két településrészen, a Kutyahegyen és a Virágvölgyben a legkelendőbbek a telkek. Az előbbi helyszín annak ellenére kedvelt, hogy a megközelíthetősége egyelőre nagyon rossz, a közművek és az utak is csak lassan épülnek ki. A Virágvölgy esetében is a közművek hiánya nyomja le az ingatlanok árát, bár már érezhető a 2006-ra elkészülő közműfejlesztések hatása, amely jelentősen javítja majd az ottani életkörülményeket. Nehéz viszont megszabadulni a régi lakásoktól, különösen a panelektől. Szintén nehéz eladni a lövéreki nagy értékű ingatlanokat is.

Főleg fiatalok vásárolnak

Sopronban általában a fiatal házaspárok vásárolnak lakásokat, akik albérletből vagy a szülői házból költöznek el. Új piacot jelentenek a szinglik, akik a garzonlakásokat keresik. Elmaradoznak viszont az osztrákok, akik évekkel ezelőtt jelentős arányt tettek ki a vásárlók körében.

A szakemberek szerint az elkövetkezendő években Magyarországon is növekedni fog a bérlakások aránya, amely a rendszerváltás után 8-9 százalékosra zsugorodott. A kormány is azon van, hogy módosítson ezen. Az Európai Unióban 35-40 százalék a bérlakások aránya és sokan egész életükben nem vásárolnak saját lakóingatlant.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Privatizálják a nádgazdaságot

Tovább olvasom